Gå til hovedinnhold

Ja til aktiv dødshjelp!

Dagsavisen har i en rekke artikler den siste tiden satt søkelyset på aktiv dødshjelp, og skal ha honnør for at dere åpner opp for en debatt som politikere og andre samfunnsaktører i Norge har vært redde for å gripe fatt i. Imidlertid så er det flere steder blitt uttalt at det er ”sterke krefter” i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) som er for aktiv dødshjelp. Dette stemmer ikke. FpU har det svart på hvitt i vårt manifest at vi er tilhenger av retten til å bestemme over eget liv, og vi er derfor krystallklare på at vi vil tillate aktiv dødshjelp. Dette vil jeg også kjempe for at Fremskrittspartiet skal programfeste på sitt landsmøte i slutten av mai. Et flertall av velgerne sier også ja til aktiv dødshjelp, og hele 78 prosent av FrPs velgere sier ja til dette.

For oss liberalister i Fremskrittspartiets Ungdom er retten til å bestemme over eget liv det overordnede prinsipp. Vi mener en slik rett også må omfatte retten til å avslutte sitt eget liv. Det er noe moralistisk over en holdning om at voksne mennesker ikke er i stand til å ta rasjonelle beslutninger på vegne av seg selv. Den smerten og den håpløshet mange mennesker føler når de kjenner livet ebber ut, er noe de aller fleste av oss heldigvis ikke har opplevd. Nettopp derfor blir det feil at vi som politikere, og vi som ikke har noen forutsetninger for å forstå situasjonen disse menneskene er i, skal bestemme at disse menneskene ikke får lov til å avgjøre selv om de vil avslutte livet sitt litt tidligere enn hva som ville skjedd ”naturlig”.

Jeg vil få takke Sigrid Hannisdahl, som stod frem i Dagsavisen med sin støtte til aktiv dødshjelp. Hun gir et ansikt til denne saken, og får frem hva dette innerst inne handler om, nemlig mennesker. Det blir noe grunnleggende feil når det er mennesker som er i en helt annen livssituasjon, som skal ta avgjørelser på vegne av et menneske som lever i smerte og som selv ønsker å avslutte livet sitt. For oss i Fremskrittspartiets Ungdom handler kampen for å tillate aktiv dødshjelp om menneskeverd og kampen mot formynderstaten. Derfor er en av våre viktigste kamper fremover å kjempe for retten til å bestemme over seg selv – som også innebærer retten til å avslutte sitt eget liv.

Kommentarer

  1. Fint skrevet og veldig bra dere tar tak i denne saken. Som du skriver er de andre partiene åpenbart redde for å ta tak i dette og det er jo ikke den "kuleste" saken for et ungdomsparti å fronte.

    Likte også at du bruker ordet menneskeverd for det er viktig at Krf ikke skal ha monopol på å definere dette.

    Jeg lurer litt på hvordan programformuleringa konkret lyder.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Min onde bebi og meg

Etter å ha lese diverse babynettstader og mammanettstader dagleg dei siste månadene, har eg lært veldig mykje om kva andre mødre har som utfordringar.

Eg har slik skjønt at eit vanleg spørsmål nybakte mødre får, er dette: "Er han snill då?". Eg har også lese meg til at dette er eit spørsmål som provoserer mange, sidan det faktisk er vanskeleg å definere om ein bitteliten bebi er snill eller slem.

Difor burde eg vore førebudd då eg sjølv fekk dette spørsmålet. Det var eg imidlertid ikkje. Spørsmålet kom overraskande, og eg burde ha lagd meg nokre artige svar eg kunne brukt og som kunne stoppa kjeften på grand-tantene (det er alltid tanter!) slik at dei spurte litt lurare neste gong dei lurer på noko om bebien.

Det klarte eg ikkje, og eg endte (som vanleg) opp med å svare noko dust. 
Grand-tante: Er han snill då?
Hanne: "Det er vel litt vanskeleg å definere om ein bebi er snill eller slem allereie no"
Grand-tante: Eg meiner, skrik han mykje?
Hanne: Han skrik når han er sv…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…