Gå til hovedinnhold

Snart Landsmøte..

..og ingenting er som vanlig klart. Ikke vet jeg hva jeg skal fokusere på i programdebatten, og ikke har jeg avklart vinkling. Det jeg imidlertid vet, er at det blir noen spennende debatter på lørdagen, og at vi faktisk skal diskutere politikk hele dagen! Og ikke bare sånne tulledebatter der alle skal opp på talerstolen for å vise hvor flinke de er, og bare si sånne ting som alle er enig i, slik at vi blir sitert i avisa. NEI; vi skal virkelig diskutere ting som betyr noe!! Jeg gleder meg!

I prinsipprogrammet og handlingsprogrammet så går de viktigste diskusjonstemaene på avveningen mellom personlig frihet og storsamfunnets interesser. Det går også på hvem vi mener er de best egnede til å ta avgjørelser på vegne av ditt liv. Er det du som er best egnet til å ta slike avgjørelser for deg, eller er det meg som politiker? Jeg mener bestemt at du skal være sjefen i ditt eget liv, og at jeg skal holde meg langt unna å bestemme over andre mennesker liv, kropp, tanker eller meninger. Dette skal i hvert fall jeg kjempe for på landsmøtet! Og jeg skal kjempe for at FrP blir litt mer liberalistisk. Så får vi se...

Jeg vil fortløpende frem til landsmøtet legge ut noen ord om hva som blir de viktigste diskusjonstemaene på FrPs landsmøte til helgen. Jeg har fått den store ære av å være delegasjonsleder for FpU - og det forplikter! Å holde styr på en gjeng smågutter som alle har et stort markeringsbehov, er ikke lett. Jeg har lurt på om jeg skal ta all taletiden selv. Da gjør jeg meg i så fall mektig upopulær hos resten av sentralstyret i FpU, men det hadde vært veeeldig gøy!

Kommentarer

 1. spent å høyre kva FrP skal diskutere om tema høgare utdanning og forskning.

  SvarSlett
 2. Er redd for at det ikke blir det store diskusjonstemaet under programdebatten siden det ikke er synlig uenighet om dette i utkastet til program og i dissensene, men er nok garantert noen som kommer til å snakke om det. Forøvrig er vi nok ganske enig om utdanning og forskning i partiet, så er vel mer kontroversielle temaer som skaper høyest temperatur!

  SvarSlett
 3. Kan du si noen ord om lånekassen? Dere er flinke til å ta "ta styring over eget liv"-vinklinga. Problemet er bare når du eksempelvis ikke får mulighet til å ta utdanning fordi FrP har bestemt at lommeboka skal bestemme og lommeboka sier stopp.

  SvarSlett
 4. Jeg kan definitivt si noen ord om Lånekassen, og vil først få klargjort at vi mener at alle skal ha samme rett på lån og stipend som de har i dag. Og at det altså IKKE skal være lommeboka som avgjør og som sier stopp i forhold til muligheten til å studere.

  Problemet med dagens system hva gjelder studiefinansiering, er at studentene verken har makt eller fritt valg. Lånekassen yter dårlig service, svarer ikke på telefon, bruker lang tid på å behandle søknader, og studentene har ingen makt i forhold til å presse Lånekassen til å bli bedre siden den ikke kan velges bort.

  En student med begrensede ressurser føler seg ganske maktesløs i møtet med Lånekassen. Eneste mulighet etter dagens system er å la være å motta lån fra Lånekassen, men da mister man jo en rettighet som alle andre studenter har.

  Fremskrittspartiet mener alle skal ha rett på stipend og lån og med samme rettigheter som i dag, men at man kan velge en annen bank enn Lånekassen. Da får studentene makt fordi man kan velge mellom ulike aktører! Studentene skal ha en statlig garanti som garanterer samme rettigheter til lån som i dag, men kan få velge den banken de selv vil benytte seg av.

  Med et slikt system, så kan studentene få samlet alle kundeforholdene sine i samme bank, og bankene vil måtte konkurrere med hverandre i forhold til å gi studentene gode betingelser.

  Problemet i dag er mangelen på konkurranse og at Lånekassen kan oppføre seg hvordan de vil uten å bli straffet for det.


  Fremskrittspartiet er for lik rett til utdanning og at alle skal få stipend og lån, men vi er uenig i at alle MÅ bruke en statlig monopolaktør som leverandør av tjenesten. Gir vi bankene mulighet til å gi studentene studielån med en statlig garanti, så vil vi få et mangfold av leverandører i et fritt marked.

  SvarSlett
 5. Kva seier dere om den utgreiinga som vart gjort under Clemet som minister, der det kom fram at "FrP-alternativet" til Lånekassen vart for dyrt og lite gunstig for både studentar og staten?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Min onde bebi og meg

Etter å ha lese diverse babynettstader og mammanettstader dagleg dei siste månadene, har eg lært veldig mykje om kva andre mødre har som utfordringar.

Eg har slik skjønt at eit vanleg spørsmål nybakte mødre får, er dette: "Er han snill då?". Eg har også lese meg til at dette er eit spørsmål som provoserer mange, sidan det faktisk er vanskeleg å definere om ein bitteliten bebi er snill eller slem.

Difor burde eg vore førebudd då eg sjølv fekk dette spørsmålet. Det var eg imidlertid ikkje. Spørsmålet kom overraskande, og eg burde ha lagd meg nokre artige svar eg kunne brukt og som kunne stoppa kjeften på grand-tantene (det er alltid tanter!) slik at dei spurte litt lurare neste gong dei lurer på noko om bebien.

Det klarte eg ikkje, og eg endte (som vanleg) opp med å svare noko dust. 
Grand-tante: Er han snill då?
Hanne: "Det er vel litt vanskeleg å definere om ein bebi er snill eller slem allereie no"
Grand-tante: Eg meiner, skrik han mykje?
Hanne: Han skrik når han er sv…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…