Gå til hovedinnhold

Ulv, Ulv!

Nok en gang skal vi diskutere ulv på landsmøtet vårt. Dette temaet, i tillegg til bom, er det som alltid skaper høyest temperatur på våre landsmøter. Ingen debatt vekker sterkere følelser (kanskje med unntak av diskusjoner om monarkiets fremtid), enn en real debatt om ulv, og en debatt der det brukes mindre rasjonelle argumenter skal du lete lenge etter. I år er det altså på nytt Vestfold som skal kjempe for at ulv skal inn på listen over artene vi ønsker å opprettholde en bestand av. Jeg må ærlig talt si at jeg ikke helt klarer å engasjere meg så veldig, og jeg skjønner virkelig ikke hvorfor bjørn skal stå på listen, og ikke ulv. Javisst vet jeg at ulven i Norge kanskje er mindre verdt rent genetisk sett (fordi de er russiske innvandrere som er innavl og som egentlig ikke kan brukes til mye), og at vi egentlig ikke trenger å bevare den. Jeg vet også at jeg er vegetarianer og pelsmotstander, så slik sett burde jeg kanskje syns vi burde ha masse ulv i Norge.

Jeg blir egentlig fryktelig provosert. For de menneskene som skal ha opp denne diskusjonen er folk som elsker en skikkelig sentrum-perifiri-konflikt, der de på bygda kan gjøre narr av de i byene, mens de i byene gjør narr av de bekymra folka på bygda som er veldig glad i sauen sin.

Jeg kommer til å stemme mot ulv. Ikke fordi jeg nødvendigvis ikke syns vi skal ha en viss bestand av ulv, men fordi jeg syns de byfolka i denne diskusjonen oppfører seg så barnslig - ute av stand til å forstå de utfordringene bøndene på bygda sliter med. Jeg tror også de ville ha reagert litt annerledes om de hvert år hadde opplevd at store deler av saueflokken var blitt revel i hjel av rovdyr. Inntil videre er jeg for lokal forvaltning av rovdyrpolitikken, og om det er ulv eller bjørn man går inn for å jakte på (på grunn av husdyrskader selvfølgelig), spiller mindre rolle for meg.

Kommentarer

  1. EU-debatt har ikke så mye med ulv å gjøre, men siden mange roper ulv når man skal snakke om Norges forhold til EU, så kan det likevel ha en parallell.

    Jeg vil utfordre deg til å være med i Europabloggens bloggdugnad - vi ønsker å samle inn de beste argumentene for og mot et norsk EU-medlemskap, og ønsker gjerne at du bidrar. Du kan lese mer her:
    http://www.europabloggen.no/bloggdugnad-for-a-samle-inn-de-beste-ja-og-nei-argumentene/

    SvarSlett
  2. Skal se hva jeg får gjort. Selv om jeg skal innrømme at EU-debatten er en debatt jeg ikke er veldig engasjert i, og jeg har kanskje ikke de beste argumentene jeg - selv om jeg har motstander. Men skal i hvert fall ta en titt på bloggen og se hva jeg får gjort!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein