Gå til hovedinnhold

Kan ikke alle bare få bygge hvor de vil da?

Det er få områder i politikken jeg er så liberalistisk på, som når det kommer til eiendomsrett. Fra jeg var bitteliten har grunnholdningen min vært at de som eier en eiendom må da for all del få lov til å bygge hva de vil, så lenge det ikke går utover andre. Akkurat det siste punktet har vært gjenstand for flere diskusjoner som ung FpUer. Hvis jeg vil bygge skyskraper på min eiendom hjemme i Valdres - bør jeg ikke da få lov til det? Det går da vel strengt tatt ikke utover naboen, bortsett fra at utsikt forsvinner og hele bygda kanskje ikke syns det er så fint med den skyskraperen der. Tja..jeg heller vel mot at vedkommende bør få bygge skyskraperen - fordi eiendomsretten skal gå foran. Og så tror jeg faktisk ikke at noen i fulleste alvor ville bygd en skyskraper i Valdres. Men denne idiotiske oppkonstruerte problemstillingen illustrerer noen av mine største dilemmaer som politiker- når går individuelle interesser utover samfunnsinteressene og på den måten utover andre mennesker?

Jeg husker første gang jeg hørte om Jordlova. Jeg trodde det var en spøk. Var det virkelig en lov som bestemte at de som eier en eiendom ikke får dele opp eiendommen i to, og selge den andre delen? Jeg ble skikkelig sint da jeg fant ut at loven var ment alvorlig, og dette er nok den loven som fortsatt får meg til å bli mest illsint. Jeg kjenner jeg begynner å hisse meg opp bare jeg hører navnet "Jordlova". Privat eiendomsrett er fortsatt den saken som er viktigst for meg politisk.

Jeg syns alt var såre enkelt tidligere. Alle skulle få bygge hva de ville, så lenge det ikke gikk utover andre. Alt var skikkelig enkelt. Helt til jeg ble medlem av kommunestyret. Da ble plutselig alt så komplisert. Jada; jeg er fortsatt kjent som det medlemmet i planutvalget som alltid sier ja til alle dispensasjonssøknader. Jeg er kjent som rebellen som vil ha privat styring uten overordna kontroll. Er det en bestemmelse i tidligere arealplaner som setter en stopper for et tiltak, så har jeg alltid sagt: "FrP var ikke med på å behandle forrige arealplan, jeg syns bestemmelsen er idiotisk, og jeg stemmer derfor for tiltaket". Ingen skal si jeg vingler i planutvalget. Jeg er fryktelig forutsigbar, og jeg mistenker at planavdelingen har begynt å ta meg skikkelig useriøst, men de vet i hvert fall hvor de har meg.

I dag skal formannskapet behandle utkast til kommuneplanens arealdel. Det er seriøst heavy greier. For det første er det komplisert. For det andre sliter mitt liberalitiske hjerte med å forstå hvorfor vi trenger en plan (jada, jeg forstår det litt, men det er bare litt vanskelig). For det tredje vil jeg ikke ha noe som begrenser privat initiativ. Og for det fjerde så har jeg ikke kontroll på hva av sentralt regelverk som begrenser hva vi kan gjøre kommunalt. Seriøst; for å gjøre en skikkelig god jobb som lokalpolitiker, så burde man ha vært både økonom, jurist og ha erfaring fra ellers alle bransjer i samfunnet. Jeg forsøker å hente inn litt kunnskap ved å snakke med folk som har peiling, men jeg står fanget mellom liberalist-Hanne og den pragmatiske ansvarlige gruppeleder-Hanne.

Er det fornuftig å ha en maks grense på 250 kvadratmeter på hytter som bygges? Skal man sette krav om de bare bør være¨på én etasje? Bør alle som vil bygge få lov til å bygge?

Jeg skjønner jo at det blir seende jævlig ut om alle skal bygge forskjellige hytter, og det blir hytter som i Kardemomme-by på fjellet i Valdres, men likevel...

Jeg er litt tilhenger av å sette strenge krav til utseende slik at hele kommunen gir et helhetlig profil, men da tramper man jo over noen grenser i forhold til privat eiendomsrett..

Jeg har aldri følt meg så uviten som når jeg skal i gang med å behandle en arealplan for kommunen. De som tror kommunepolitikk er lett, får tro om igjen. Og man oppdager virkelig at det ikke er like lett å være ung idealistisk politiker med prinsippene i behold når man møter virkelige mennesker. Jeg tror jeg er i ferd med å bli voksen. Og dette innlegget er ment som et bevis på at politikk ikke er enkelt, at vi som politikere ikke alltid har svarene og at også vi er usikre i blant på hva som er rett og hva som er galt.

Det viktigste er at uansett hvilke vanskelige saker man møter i livet, så må man ikke slutte å tenke sjølv. Ikke gi deg før du forstår. Altfor mange kommunepolitikere slutter å stille spørsmål, og tenker "jeg stoler på administrasjonen, så vi vedtar innstillingen". Samfunnet går ikke fremover av en slik holdning. Still spørsmål, og søk kunnskap for å oppnå forståelse. Det er lett å gi opp når man møter vanskelige avveininger. Men gir vi som beslutningstakere opp, så er vi dårlige forbilder. Så får det heller være at vi en gang i blant er ydmyke, og sier sannheten "Jeg vet ikke hva jeg mener" eller "Dette kan jeg for lite om til å gjøre meg opp en mening".

Kommentarer

 1. Du seier sjølv i starten av innlegget ditt kvifor folk ikkje kan få bygge der dei vil. Så lenge det ikkje går ut over andre seier du. Det store spørsmålet er når det går ut over andre og på kva måte. Når stadig meir av dei finaste område blir lukka for ålmenta, når stadig meir av den flotte norske naturen blir i privat eige, går det sjølvsagt ut over nokon. Færre får tilgang til urørt natur.

  SvarSlett
 2. Mulig jeg formulerte meg litt klønete, men jeg forsøkte i hvert fall å få frem at noe av hovedproblemet nettopp i forhold til dette er å avgjøre når private interesser går utover andre menneskers interesser. Dette er ikke et problem bare i forhold til byggesaker, men også når det kommer til miljø og miljøødeleggelser.

  Så er vi nok helt sikkert uenige om vern og om privat eller offentlig eierskap er det beste for naturen, men det blir en litt annen diskuskjon igjen. :)

  SvarSlett
 3. Konkret er det bygging i 100-meters beltet, i strandsona eg tenkjer på når eg les det du skriv. FrP si prinsipielle haldning til dette betyr vel og at folk må stå fritt til å byggje også nær sjøen. FrP-styrte Os kommune utanfor Bergen gir svært mange dispensasjonar frå plan- og bygningslova. Me snakkar om begrepet allemannsretten.

  Sitat frå nettstaden "Miljøstatus i Norge":

  "Allemannsretten er truet av ulike former for kommersialisering, privatisering og ikke minst ulovlige stengsler i strandsonen. Mange enkeltinngrep i kystsonen, spesielt rundt Oslofjorden og på sørlandskysten, har over tid redusert tilgangen til attraktive strandområder. Liberal dispensasjonspraksis etter plan- og bygningsloven i 100-metersbeltet langs sjøen er en av årsakene, noe som mange steder har ført til økt hytte- og boligbygging i områder som tidligere var attraktive for friluftsliv."

  http://www.miljostatus.no/tema/Friluftsliv/Allemannsretten/

  SvarSlett
 4. Jeg synes du er en flott politiker med et åpent sinn og vilje til nyorientering. Det jeg ikke forstår er hvorfor eiendomsrett nærmest skal være et hellig prinsipp-- som om politikk var en form for religion.Jeg tror du er enig i at alle mennesker har samme verdi,og at en politikers oppgave er å gi dem et så godt liv som råd.Hvorfor skal prinsippet om fri eiendomsrett rage høyere enn alt annet da?
  Det er fornuftig å sette ting på spissen som illustrasjon. Hva om noen bygde "skyskraperen" utenfor ditt eget stuevindu? Ville ikke synet på fri eiendomsrett blekne litt da?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein