Gå til hovedinnhold

Kommunene har ikke kompetanse til dette

Etter snart to år som kommunepolitiker, er jeg blitt mer overbevist om at staten må overta finansieringen av viktige velferdstjenester som skole og eldreomsorg. Når disse områdene blir kuttområder for kommunene, og det er hvilke kommune man bor i som avgjør om man får et godt eller dårlig tilbud, så er noe galt. I tillegg er det slik at finansieringsansvaret for tjenester som henger sammen, er fordelt på ulike nivå, noe som gjør at det er vanskelig å se sammenhenger. Som for eksempel at kommuner legger skoler ned for å spare penger, men dette belaster fylkeskommunenes skoleskysbudsjetter. Og ikke minst, at sykehusene skriver ut pasienter, overfører de til kommunene, for slik å spare penger på sine områder. Pengene bør komme fra en pengesekk, slik at vi slipper at ansvaret kastes fra det ene forvaltningsnivået til det andre.

Det siste problemet skulle Samhandlingsreformen liksom løse. Hanssens løsning er nå at mer penger skal gå via kommunene, og at flere oppgaver skal løses i kommunene. Kommunene skal altså få mer helseansvar. Jeg er helt enig med vår helsepolitiske talsmann Harald Tom Nesvik i at dette vil føre til større forskjeller. De fleste kommunene i Norge har nok oppgaver som de har, og definitivt ikke nok kompetanse til å løse flere oppgaver. Jeg kommer fra en kommune med litt over tre tusen innbyggere, og et underskudd på seks prosent av driftsbudsjettet. Vi skriker ikke akkurat etter flere oppgaver. Dessverre er det innbyggerne som lider i min kommune som følge av dårlig økonomistyring. Jeg vil ikke la flere mennesker lide, men det blir nok følgene om man overfører finansieringen av flere oppgaver til kommunene.

Nei, la heller staten ta seg av finansieringen av helse og omsorg. Da kommer alt fra samme pengesekk, og da vil vi slippe unna at enkelte mennesker føler seg som kasteballer i systemet.

Kommentarer

 1. Eg registrerer at du ikkje har mykje tiltru til lokaldemokratiet. Er det ikkje bra om vi kan greie å styrkje lokaldemokratiet? Eg trur Samhandlingsreforma kan vere med å å få dette til. For meg høyres det fornuftig ut at makta er nærast mogeleg folket. Det er politikarane som bur i kommunen som veit best kvar skoen trykkjer. Med eit sterkt lokaldemokrati kan ein spesialtilpasse politikken i kvar enkelt kommune. Eg ønskjer meg eit styrka lokaldemokrati, med kompetente kommunar. DET må vere målet!

  SvarSlett
 2. Hva med å slå sammen kommuner for å få denne kompetansen da? Er det ikke 6 kommuner i Valdres alene?

  SvarSlett
 3. From FRP's own web-page, comes the following:

  Ideologisk grunnlag
  Fremskrittspartiets ideologiske grunnlag, liberalismen, tar utgangspunkt i at folk selv er bedre i stand enn politikerne til å bestemme hva som er best for seg og sine. Vi tror ikke at formynderi og sentraldirigering er egnet til å skape velstand eller lykke for enkeltmennesket. Ettersom ethvert menneske er unikt, kan man ikke finne én fellesskapsløsning som passer alle. Vi ønsker derfor mer individuell frihet og ansvar for enkeltmennesket.

  In principle, local government is closer to the individual and more able to represent and act in the individual's interests.

  Your suggestion of the national government taking over the named services seems to reflect a concern for social and collective welfare of society rather than that of the individual. To me, this is not necessarily a bad thing in all cases. But it seems in conflict with FRP's STATED "Ideologisk grunnlag".

  In truth, the TRUE "Ideologisk grunnlag" of just about any political party, FRP notwithstanding, is the accumulation of more power. Your suggested reform will serves that end well.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv.

Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten.

Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgo…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…