Gå til hovedinnhold

Aktiv dødshjelp - nok en gang

Er nå nettopp ankommet fra min ukes ferie i Tunisia (og nei, ikke for å sjekke fasilitetene for asylmottak). Jeg skal innrømme at jeg har brukt tida til å slappe av, sole meg, drikke vin og spise god mat, og mindre tid på å bli kjent med den lokale kulturen. Men målet var kun å lade opp batteriene til den kommende valgkampen, og det tror jeg at jeg har klart. Det vil si - helt til det tok av litt på fredag. Jeg begynte å skjønne at noe var skjedd da det ringer en sint mann til meg for å gi meg inn for at FrP nå har gått inn for aktiv dødshjelp (og at det hadde vært på nyhetene siden klokken seks i dag morges). Jeg gir beskjed om at jeg ikke har råd til å snakke med han (det koster vel førti kroner minuttet eller noe), men at han kan ringe meg når jeg er tilbake fra ferie. Når jeg har lagt på røret, så tenker jeg også: Hvorfor i alle dager ringer de meg? Og hvorfor i alle dager nå, når dette vedaket ble gjort på landsmøtet vårt i mai? Har jeg uttalt meg om dette nå? Har jeg sagt noe galt? Hva i alle dager har skjedd?

Etter hvert kommer jeg frem til at det er NRK som har meldt om "nyheten" (dette er strengt tatt ikke noen nyhet heller), og jeg tror kilden må være et sommerintervju på Politisk Kvarter som ble sendt i dag. Der fikk jeg blant annet spørsmål om aktiv dødshjelp og hvordan dette kan tenkes å bli gjennomført. Jeg trekker blant annet frem Oregon som eksempel, og sier at dette er en modell. Og dette blir altså trekt frem som en nyhetssak. Og blir blant annet omtalt på VG nett under overskriftene FrP vil gi døende dødelig medisindose og Retten til å dø, kan bli plikten til å dø. Til dere som er sinte på meg på grunn av dette vil jeg bare si: Jeg har ikke selv gått til VG for å trekke frem dette som nyhetssak, og at FrP åpner opp for aktiv dødshjelp er et vedtak gjort på landsmøtet i mai, og ikke av meg. Og hvis dere vil skjelle meg ut, så skal dere få lov til det, men send ikke stygge tekstmeldinger til mine familiemedlemmer. Nummeret mitt finner dere i telefonkatalogen, og bruk meg, og ikke mine søsken, som søppelkasse.

Jeg kan godt også skrive en bloggpost om aktiv dødshjelp på bloggen min (til dere som mener det, men samtidig mener at jeg er for ung til egentlig å uttale meg om noe som helst), men dette har jeg omtalt flere ganger tidligere. Blant annet her og her.

Og til toppkandidat for Senterpartiet i Oppland Anne Tingelstad Wøien som mener det finnes viktigere valgkampsaker enn dette. Ja, det er viktigere å fokusere på eldreomsorg og god smertlindrende behandling i livets siste fase (som dessverre ikke er god nok slik som det er i dag, og vi har også en regjering som dessverre ikke har sørget for at det er blitt noe bedre). Og ja, jeg ville ikke ha plukket ut aktiv dødshjelp som min viktigste sak å kjempe for på Stortinget. MEN, denne saken handler om et prinsipp jeg mener overgår alle andre prinsipper; nemlig retten til å bestemme over seg selv, og til å ta beslutninger på vegne av seg selv, og at ikke andre skal bestemme over ditt liv. For meg handler dette om å respektere andre menneskers valg, og ikke stille seg til dommer over andre. Jeg vil på Stortinget for å innskrenke politikernes makt, heller enn å øke den. Og retten til å bestemme over eget liv og avslutningen av sitt eget liv, eksemplifiserer dette.

Kommentarer

 1. Anngående Oregon modellen som du bifaller som en mulige modell her i Norge.
  Hva mener du at 55% av de som valgte aktiv dødshjelp i Oregon, gjorde dette fordi de ikke ville være til bry for sine nærmeste?
  http://www.legeforeningen.no/id/154306.0

  Du skrev også tidligere i en av dine poster om Norsk helsevesen.
  "Helsepolitikk er dessverre et av de områdene jeg har forsømt litt som politiker. Det er ikke det temaet jeg har vært mest interessert i."

  Altså du har forsømt helsepolitikk, og du er ikke intressert i det.

  Men du utaler deg skråsikkert om et så viktig tema som aktiv dødshjelp

  Et annet spm, hvem skal sette dødssprøyten? Pasienten selv (hvis vedkommende er sterk nok til det) eller skal legen gjøre det?

  Helsepersonell blir bøddel, ja det er mange oppgaver som helsepersonell skal utføre, men nå kommer det en oppgave til. Avlive mennesker.

  SvarSlett
 2. Jeg syns kanskje du konkluderer på en litt merkelig måte i blant...Ja, jeg innrømmer glatt at helsepolitikk ikke er det området jeg har brukt mest tid på, men det betyr ikke at jeg ikke er interessert. Og at politikere innrømmer kunnskapshull, syns jeg er en styrke, og skal i hvert fall ikke diskvalifisere noen fra å uttale seg. Hadde det vært ideelt om leger hadde fått styre helsepolitikken? Hadde det vært ideelt at lektorene hadde fått styre skolepolitikken? Jeg mener nei - fordi det ofte er slik at man ikke klarer å se politisk klart innenfor det som er profesjonen sin selv. Jeg tror ikke jeg er bedre egnet til å drive med distriktspolitikk enn andre, selv om dette er hva utdannelsen min er innenfor. Snarere tvert i mot, så blir jeg ofte mer fagperson enn politiker, og det er ikke alltid en fordel.

  Så nei, at jeg innrømmer at jeg ikke er ekspert på helsepolitikk, og at jeg har mye å lære, skal ikke diskvalifisere meg fra å ha meninger om liv og død. Det er heller en styrke at jeg er nysgjerrig og kunnskapshungrig.

  Jeg har heller ikke snakket om noen sprøyte. Og hvis det er snakk om sprøye (som i Nederland), så blir ingen leger tvunget til noe som helst. De har selvfølgelig reservasjonsrett.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein