Gå til hovedinnhold

Fylkesmannen overkjører lokalpolitikerne!

Nok en sak der Fylkesmannen i Oppland på idiotisk vis har omgjort et vedtak fattet av lokalpolitikerne. Her er det snakk om en sak i min nabokommune Etnedal, der det er søkt om å etablere asylmottak på den gamle Os Gjestegård. Et enstemmig planutvalg i Etnedal kommune sa nei to ganger, og nå har altså Fylkesmannen behandlet saken endelig, og omgjør hele vedtaket. Og dette må vel kalles demokrati i praksis. Innbyggerne er mot etablering av asylmottak. Hyttenaboer er mot. OG altså kommunepolitikerne er mot. Likevel går Fylkesmannen inn for å overstyre politikerne.

Man kan snart lure på hva man trenger lokalpolitikere til og om vi virkelig har demokrati i Norge. Jeg mener kommunen burde ha vetorett i slike saker. Av alle institusjoner i hele Norge, så må vel Fylkesmannen være den som irriterer meg mest. Hadde det vært opp til meg, så hadde vi fjerna hele greia. Inntil videre, så håper jeg vi kan få gjort noe med innsigelsesretten til Fylkesmannen, og deres mulighet til å overstyre lokalpolitikerne.

Les mer om saken i Oppland Arbeiderblad.

Kommentarer

 1. Os Gjestegård ligger på tonsåsen ganske så ensomt til,med hytter omkring og bussforbindelse til Fagernes 2 ganger daglig,og dit skal de ha asylsøker-ungdom, halleluja for noen kronidiot fylkesmannen er.Hvis jeg skulle få oppfyllt ett ønske da ville jeg ønske at Fylkesadministrasjonen blir helt avskaffet det er bare ett enormt pengesluk og de gagner ikke det norske folk.

  SvarSlett
 2. Det er ikke lett å få etablert asylmottak i Norge. Hvorfor det er slik kan man selvsagt spørre seg. Jeg har noen tanker om hvorfor jeg tror det er så vanskelig. For å si det rett ut, mange nordmenn trenger å jobbe med holdningene sine til mennesker som kommer fra land utenfor det vi kaller den vestlige verden. Vi er utrolig skeptiske til disse menneskene. Vi kan da ikke plassere "disse menneskene" i nærheten av en skole eller barnehage!....synes å være tankegangen ofte. Eller vi kan da ikke plassere "dette" midt i et trivelig boområde? De er jo så kriminelle disse menneskene. De dreper og voldtar.

  Hvordan begrunner lokalpolitikerne avslaget sitt da? Eller hyttenaboene? Hvorfor mener de ikke at det er plass for et asylmottak? Hyttenaboene bekymrer seg vel neppe for at det ikke følger nok penger med?

  Det er ikke lett dette med plassering av asylmottak i rike Norge. Hvordan skal vi løse dette?

  Norge har tatt på seg internasjonale forpliktelser til å ta i mot mennesker som trenger hjelp. Hvordan skal vi greie å ta i mot de vi er forpliktet til å ta i mot når de aller fleste kommuner sier nei?

  Når lokalpolitikere ikke forstå hvilket ansvar de har så må kanskje mer sentrale myndigheter gripe inn? Dette er faktisk mennesker som trenger hjelp og som Norge er forpliktet til å hjelpe!

  Til Anonym: Har du et forslag til alternavit plassering av asylmottaket? Det å sitte på sidelinjen å bare kritisre..si nei nei nei..blir for enkelt.

  SvarSlett
 3. Mange spørsmål her, og jeg vet ikke om jeg klarer å svare på alle (mest fordi jeg ikke føler jeg strekker til). For det første, så vil jeg også få si at det er mange i Norge som sikkert burde jobbe med holdningene sine. Enten det er snakk om fordommer mot innvandrere, homofile, overvektige, FrPere, lavut utdannede etc. Poenget er at det sikkert er veldig mange som kan ha godt av å møte et menneske uten forutinntatte oppfatninger.

  Nå tror jeg likevel ikke dette er hovedproblemet i denne saken. Min hovedinnvending er at det er politikerne enstemmig har gått i mot dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene, og jeg stoler på de folkevalgte (må bare ha sagt at FrP ikke en gang er representert i denne kommunen). Jeg mener tomten er lite egnet til et asylmottak både på grunn av lokalitetene og lokaliseringen.

  I tillegg mener jeg at vi også burde ta i mot færre asylsøkere i Norge, og at saksbehandlingstiden må bli kortere. Dette kan redusere behovet for asylmottak en del. I tillegg kan vi, som FrP har foreslått tidligere, etablere lukkede mottak.

  Og Valdres har en viss historie i forhold til drap i tilknytning til enkelte asylmottak, så om folk i et lite miljø der alle kjenner alle, frykter dette noe, så skal heller ikke jeg være den første til å dømme dem...

  SvarSlett
 4. Først og fremst synes jeg du skal prøve å sette deg litt inn i saker, og ikke bare se ting fra en side. Du har skrevet hvor feil det er å ville etablere et asylmottak, mot innbyggerenes vilje, men ikke HVORFOR de fortsatt velger å gjøre det. Jeg har lest flere av dine innlegg, og jeg mener at du mangler evnen til å se ting fra flere sider. Dette er veldig viktig hos en politiker, selv om mange dessverre ikke bryr seg mye om det.

  Men litt tilbake til saken. Hvor mange tror du, hvis de har fullstendig valgfrihet, vil si ja til å innføre en gjeng mennesker som kommer fra en helt annen kultur, mange brakt inn i krisestunder, hvor de er forvirrede, og ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i dette landets kultur. Selv om det er flaut å si det, så er innvandrerene på toppen av listen av kriminelle, og det er veldig få som har lyst til å bringe disse inn i deres fredlige strøk.
  Men hva er da løsningen? Skal vi bygge noen titalls massive mottak oppi Finnmark, hvor de ikke "forstyrrer" noen? Eller skal vi bare sende dem til byene, der de kriminelle allerede har fotfeste?

  Jeg er absolutt for lokalpolitikk, og at kommunene får bestemme deres eget beste, men ikke alltid KAN man få det som man vil. Noen ofre må bli gjort, og noen må ta "støyten".

  SvarSlett
 5. Tja..mulig du mener jeg er unyansert, men jeg syns det blir vanskelig hvis jeg som politiker skal begynne å argumentere mot meg selv. Det er hva vi har andre partier til..

  Det er nå tross alt slik at vi som politikere ikke kan opptre som akademikere, og i så fall ville det blitt veldig kjedelig om en person skulle fremstilt både sitt eget syn og argumenter mot dette synet.

  Og hvorfor Fylkesmannen vil etablere asylmottak er jo ganske enkelt å forklare (og det trodde jeg med all respekt folk skjønte); Norge tar i mot så mange asylsøkere og har så lang saksbehandlingstid at overordnde hensyn og regjeringens politikk, fører til at man må overkjøre lokalpolitikere i slike saker. Og akkurat en slik praksis er jeg i mot!

  Og her er det vel AP, SP og SVs sine representanter som ikke klarer å ta konsekvensene av sin egen regjerings politikk...

  SvarSlett
 6. Tror du ikke at det du skriver virker mer overbevisende, og fremstiller deg og din sak bedre, om du legger frem begge sider av saken, men forklarer og argumenterer for hvorfor den siden du har valgt er den beste? Det viser at du forstår deg på saken, og det viser eventuelle velgere at de har en klok og reflektert person til å ta beslutninger for dem. Jeg ville iallefall vært bekymret for å ha en person i regjeringen som ikke gjør en innsats for å vise at vedkommende forstår seg på det han/hun gjør og mener.

  Jeg er absolutt enig i at innvandringspolitikken må gjøres noe med, men tror ikke at den måten som ble valgt i denne saken - å nekte bygging av mottak - er måten å starte prosessen på. Beslutninger må heller først tas, som reduserer behovet for asylmottak, før man begynner å redusere antall mottak.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein