Gå til hovedinnhold

Nammo Raufoss i dag!

I dag har jeg hatt en svært lærerik dag hos Nammo Raufoss. En av bedriftene i den store industriklynga på Raufoss, som dessverre er et litt for lite kjent industrimiljø i norsk sammenheng. Det var også med ammunisjonsproduksjon det hele startet på Raufoss, og de ca 40 andre selskapene som finnes i klynga, er på en måte avløpere fra den produksjonen som startet på Raufoss på slutten av 1800-tallet. Raufoss er nå nasjonale eksperter på lettmetaller, og er kjent for både bildelproduksjon og ammunisjonproduksjon. Den årlige omsetningen er på 6 mrd kroner.

I dag er det 2500 ansatte i industrimiljøet der, og Nammo står for 640 av disse ansatte. Nammo er femti prosent eid av den norske stat, og femti prosent eid av et finsk selskap. Nammo er også det statseide selskapet som er nest-best i å bringe tilbake kapital til den norske stat. Og de leverer altså ulike former for ammunisjon til det norske forsvar, til andre forsvar og også til romfart. Den teknologien som ligger bak produktene de lager er heavy, og jeg tror jeg skal gi opp å forstå hvordan de faktisk klarer å lage så avanserte greier.

Nammo har selvfølgelig mange fiender, og mange som helst vil at de skal legge ned produksjonen sin. SV er vel sikkert en av disse motstanderne. Diverse NGOer er andre fiender. Og mye av det som kommer frem om Nammo i mediene er rett og slett ikke basert på fakta. Man må gjerne være mot "krig og fred og sånn", men baser i hvert fall meningene deres på fakta. Og nå er det tross alt slik at land er nødt til å ha et forsvar, og da må man nødvendigvis også ha våpen å forsvare seg med.

Det viktigste for Nammo i forhold til rammevilkår er følgende:
- Eksportregelverket må ikke bli strengere enn i dag
- Kompetansen må ha mulighet til å forbli i miljøet
- Og aller viktigst er trolig samferdsel, og bedre vei til å transportere inn råvarer, og ut ferdige produkter.

Takk til Sissel Solum og alle de andre som tok i mot meg på Nammo i dag. Dere har i hvert fall utvidet min kunnskapshorisont.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv.

Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten.

Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgo…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…