Gå til hovedinnhold

På trening hos Tonsåsen rehabilitering

Midt oppe på fjellet, mellom Bruflat og Bagn, og rett over kommunegrensen for Sør-Aurdal (i Etnedal kommune) ligger Tonsåsen opptreningssenter. Der har jeg, i dag og i går, vært på besøk og snakket med både ledelse og brukere.

Tonsåsen rehabilitering er et tilbud til overvektige mennesker, med tanke på endring av kosthold, livsvaner og treningsmønstre. Tilbudet gis til både mennesker som tar sikte på slankeoperasjoner, og de som vil klare det på "den gode gammeldagse måten". Institusjonen er privat, og både Helse Sør-Øst og NAV kjøper plasser. De har forholdsvis lange ventelister, tilbudet er populært og de kan vise til meget gode resultater.

I dag var jeg med på trening med brukerne. Og jeg skal vel ærlig talt innrømme at formen ikke er på topp, og jeg er vel redd for at dette blir den eneste treningsøkta før 14.september. Og sliten ble jeg! Og jeg skal ærlig innrømme at jeg ble slått kraftig av brukerne når det gjelder styrke, men jeg er jo en liten jente med fiskebollearmer, så er kanskje ikke så rart det gikk som det gikk. Uansett så er det virkelig gøy å få innblikk i hverdagen til brukerne av en slik institusjon på en annen måte enn bare å se på, og det er ved å være med selv man virkelig får følelse av hva de holder på med. Skulle gjerne vært med mer, men fikk også snakket med flere av brukerne (og det er utrolig hvilke resultater mange av de kan vise til!).

Det som kanskje gjorde størst inntrykk var en bruker jeg snakket med, som kunne fortelle at problemer med overvekt sitter i hodet, og det er psykiske plager som gjør at de er som de er. Likevel er det slik at andre former for spisefortstyrrelser, slik som for eksempel anorexi, blir behandlet på en litt annen måte av omgivelser og helsepersonell. Mens anorexi er blitt akseptert som en psykisk lidelse, så er overvekt (og tvangsspising) fortsatt blant mange sett på som latskap, og ikke som en psykisk lidelse (til tross for at det er akkurat hva det er i mange tilfeller). En annen bruker kunne fortelle at den oppfølgingen hun hadde fått av fastlegen sin var: "Tren mer og spis mindre". Joda, det stemmer kanskje det, men det hjelper jo ikke når det er sammensatte problemer som gjør at du har det akkurat slik du har det. Jeg tror vi alle har noe å lære av slike historier.

Mellom 15 og 20% i Norge er overvektige, og har en BMI på over 30, som regnes som helsefarlig. Og antallet er økende. Dette blir altså et problem som vi som politikere er nødt til å ta alvorlig i tiden fremover. Utfordringene til Tonsåsen rehabiliering er følgende:

- for kort lengde på kontraktene de har med det offentlige. I dag er kontraktene på maks fire år, og det er for lite. På Tonsåsen har de derfor ikke mulighet til å få tatt opp lån til større investeringer fordi de ikke har ganranterte inntekter for mer enn fire år av gangen. Blant annet skulle de hatt stor bruk for et svømmebasseng (I dag må de bruke det lille bassenget i min kommune, som dessverre også er stengt på sommeren), men det har de ikke råd til å bygge.
- de ønsker å etablere et tilbud til barn og unge i skoleferier, som kan være både opplæring av barn og foreldrene i forhold til spisevaner og treningsvaner. Dette har ikke det offentlige ønsket å finansiere ennå (men med tanke på forebygging, er det kanskje det viktigste vi kan gjøre!)
- Enkelte regionale helseforetak gir ikke reisestøtte til brukere selv om de har fått innvilget plass. Det vil si at enkelte rett og slett ikke har råd til å reise. Innfører man fritt brukervalg her, etter samme modell for sykehus, så har man krav på reisestøtte også når det gjelder rehabilitering.
- Behov for flere plasser

Tusen takk til Anne Gro Kvåle for å ha tatt i mot meg disse to dagene, og takk til alle de fantastiske menneskene jeg møtte der, som ga meg mange nyttige innspill. Lykke til videre!!

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv.

Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten.

Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgo…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…