Gå til hovedinnhold

På trening hos Tonsåsen rehabilitering

Midt oppe på fjellet, mellom Bruflat og Bagn, og rett over kommunegrensen for Sør-Aurdal (i Etnedal kommune) ligger Tonsåsen opptreningssenter. Der har jeg, i dag og i går, vært på besøk og snakket med både ledelse og brukere.

Tonsåsen rehabilitering er et tilbud til overvektige mennesker, med tanke på endring av kosthold, livsvaner og treningsmønstre. Tilbudet gis til både mennesker som tar sikte på slankeoperasjoner, og de som vil klare det på "den gode gammeldagse måten". Institusjonen er privat, og både Helse Sør-Øst og NAV kjøper plasser. De har forholdsvis lange ventelister, tilbudet er populært og de kan vise til meget gode resultater.

I dag var jeg med på trening med brukerne. Og jeg skal vel ærlig talt innrømme at formen ikke er på topp, og jeg er vel redd for at dette blir den eneste treningsøkta før 14.september. Og sliten ble jeg! Og jeg skal ærlig innrømme at jeg ble slått kraftig av brukerne når det gjelder styrke, men jeg er jo en liten jente med fiskebollearmer, så er kanskje ikke så rart det gikk som det gikk. Uansett så er det virkelig gøy å få innblikk i hverdagen til brukerne av en slik institusjon på en annen måte enn bare å se på, og det er ved å være med selv man virkelig får følelse av hva de holder på med. Skulle gjerne vært med mer, men fikk også snakket med flere av brukerne (og det er utrolig hvilke resultater mange av de kan vise til!).

Det som kanskje gjorde størst inntrykk var en bruker jeg snakket med, som kunne fortelle at problemer med overvekt sitter i hodet, og det er psykiske plager som gjør at de er som de er. Likevel er det slik at andre former for spisefortstyrrelser, slik som for eksempel anorexi, blir behandlet på en litt annen måte av omgivelser og helsepersonell. Mens anorexi er blitt akseptert som en psykisk lidelse, så er overvekt (og tvangsspising) fortsatt blant mange sett på som latskap, og ikke som en psykisk lidelse (til tross for at det er akkurat hva det er i mange tilfeller). En annen bruker kunne fortelle at den oppfølgingen hun hadde fått av fastlegen sin var: "Tren mer og spis mindre". Joda, det stemmer kanskje det, men det hjelper jo ikke når det er sammensatte problemer som gjør at du har det akkurat slik du har det. Jeg tror vi alle har noe å lære av slike historier.

Mellom 15 og 20% i Norge er overvektige, og har en BMI på over 30, som regnes som helsefarlig. Og antallet er økende. Dette blir altså et problem som vi som politikere er nødt til å ta alvorlig i tiden fremover. Utfordringene til Tonsåsen rehabiliering er følgende:

- for kort lengde på kontraktene de har med det offentlige. I dag er kontraktene på maks fire år, og det er for lite. På Tonsåsen har de derfor ikke mulighet til å få tatt opp lån til større investeringer fordi de ikke har ganranterte inntekter for mer enn fire år av gangen. Blant annet skulle de hatt stor bruk for et svømmebasseng (I dag må de bruke det lille bassenget i min kommune, som dessverre også er stengt på sommeren), men det har de ikke råd til å bygge.
- de ønsker å etablere et tilbud til barn og unge i skoleferier, som kan være både opplæring av barn og foreldrene i forhold til spisevaner og treningsvaner. Dette har ikke det offentlige ønsket å finansiere ennå (men med tanke på forebygging, er det kanskje det viktigste vi kan gjøre!)
- Enkelte regionale helseforetak gir ikke reisestøtte til brukere selv om de har fått innvilget plass. Det vil si at enkelte rett og slett ikke har råd til å reise. Innfører man fritt brukervalg her, etter samme modell for sykehus, så har man krav på reisestøtte også når det gjelder rehabilitering.
- Behov for flere plasser

Tusen takk til Anne Gro Kvåle for å ha tatt i mot meg disse to dagene, og takk til alle de fantastiske menneskene jeg møtte der, som ga meg mange nyttige innspill. Lykke til videre!!

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein