Gå til hovedinnhold

Leik eller læring?

I dag har eg min fyrste dag som lærar, og eg er stiv av skrekk.

Eg har jobba med skule- og utdanningspolitikk dei siste fire åra, og skal vel ærleg innrømme eg lenge tenkte at læraryrket eigentleg ikkje var nokon sak. Det neste halvåret skal eg lære eit knippe 10-åringar noko fornuftig i norsk, matte og engelsk. No er eg stiv av skrekk og har presentasjonsangst som aldri før.

Då eg jobba som rådgjevar på feltet utdanningspolitikk på Stortinget var alt så enkelt. Vi prata høgt om at det måtte bli meir læringstrykk i klasseromma, betre klasseleiing og vi skulle ha meir fokus på ro og orden i timane. Alt er så enkelt når ein sit inne på Stortinget og formulerer forslag og lovendringar. Når ein står ansikt til ansikt med elevane, veit du at ting ikkje er så enkelt som du trudde når du dreiv med politikk.

I skulepolitikken følte eg at det vart ein slags kunstig debatt mellom venstresidas ”leikeskule” og høgresidas ”puggeskule”. Høgresida skulda venstresida for å tru at ein kunne leike seg fram til læring, mens venstresida skulda høgresida for å ville ha ein gamaldags puggeskule. Ein slik debatt er fordummande, og eg trur dei aller fleste skjøner at det ikkje treng vere noko motsetnadsforhold mellom leik og læring.

Når elevane allereie i 10-årsalderen er skuletrøytte, umotiverte for læring og tykkjer skule er ”kjedeleg”, har vi mislukkast. Eg trur dei som meiner at god gammaldags kateterundervisning er svaret, tek like feil som dei som meiner at elevane sjølv skal leike seg fram til svaret berre ved rettleiing frå læraren.

Eg trur likevel vi i skulen må ”leike” meir, og ikkje mindre. Vi må våge å vere så trygge på oss sjølve at vi i blant tek med elevane ut i skogen for å ha matematikkundervisning, vi må bruke meir drama i språkundervisninga og vi må riste opp skulekvardagen ved å bruke meir rollespel og story line. Vi må synge meir, vi må fortelje meir, vi må fantasere meir og vi må vere nysgjerrige på livet og på kunnskapen.

Eg er sikker på at eg kjem til å bli ein god lærar etter kvart. Eg er også overtydd om at eg kjem til å lære meir enn elevane mine det neste halve året. Mine nyttårsforsett som lærar er: 1. Pynt deg alltid på jobb 2. Elevane skal finne svara sjølve og vi skal vere nysgjerrige i lag 3. Tenk aldri; dette får vi ikkje til!

Godt nyttår!

Publisert i spalta "Blåmandag" i Dagsavisen 3.januar 2011.

Kommentarer

 1. Godt nyttår, og lykke til med jakten på den balanserte skolen. Klart det ikke nytter med pugging, og at det heller ikke nytter å slippe elevene helt løs.

  De fleste er opplyste nok til å vite at læreren må veilede elevene i deres læringsprosess, ikke fylle opp kunnskapstanken til elevene mens de sitter i ro på stoler som står på rekker.

  Og lykke til med bloggingen, dette blir spennende!

  Hilsen Jonny Eriksen, ungdomsskolelærer i Bergen

  SvarSlett
 2. Takk for lykkeønskingar. Som erfaren lærar får du gje meg nokre tips etter kvart. Læraryrket er definitivt utfordrande - spesielt når det gjeld det sosiale og forholdet mellom meg og elevane. Ein skal jamen ha tunga rett i munnen, vere konsekvent og alltid rettferdig. :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein