Gå til hovedinnhold

Snart vegansk mesterkokk

Kanskje ikkje akkurat, men eg kjem meg. Endeleg har eg fått take i bruk stavmiksaren som har stått og støva ned i skåpet og eg har funne ut korleis eg kan bruke ein haug med urter og krydder som tidlegare berre har stått og gått ut på dato.

Ja, korleis går livet som veganar lurer du sikkert. Eller kanskje ikkje. Eg kjem til å fortelje om det lell.

Det går heilt fint å vere veganar heime. Til og med når du bur i Høyanger. Det du ikkje får tak i på butikkane anten her i Høyanger enn i Førde kan du kjøpe på nettet. Og det har eg gjort opptil fleire gonger allereie. Likevel må eg få gje mykje skryt til Coop Mega i Førde for eit fantastisk utval. Eg var ikkje innom butikken før torsdag i førre veke, og det var som å kome til vegansk paradis (no må du tenkje kor eg bur hen; eg bur ikkje i urbane strøk der det er veganarar på kvart gatehjørne).

Over ser du eitt av to skåp med soyaprodukt. Himmel! Vegansk ost er testa. Det smakar høgg! Soyayoghurt naturell smakar høgg. Den med blåbær er OK. Soyarømme er også ok. Smøreost endå ikkje testa, men har ikkje store forhåpningar. Soyamjølk er godt. Spesielt i kaffi latten.

Kva fann eg også på Coop Mega i Førde? Jo; vidunderkrydderet som blir brukt i ein haug med veganske oppskrifter. Røkt paprikapulver! Nei; det er ikkje som vanleg paprikapulver. Og dette blir påstått å vere utruleg vanskeleg å finne i norske butikkar. Og kor har dei det hen? I FØRDE!! Og no er det også i mitt krydderskåp.

Kva brukar du røkt paprikapulver i? Det meste. Og det gjev ein slags røkt smak, som du kan finne som smakstilsetting i mange kjøttrettar. Det er rett og slett berre eit himmelsk krydder som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje har brukt før.

I dag har eg lagd seitan. Det er ei slags guffe sett saman av krydderet over, glutenmjøl, næringsgjær og andre krydderi. Kva brukar du det til? Jo til dømes innbakt i filodeig tilsett "cashewost" og diverse. Oppskrift henta frå fantastiske www.vegetarbloggen.no. Det var ein utruleg god rett dagen derpå - sakna ikkje pizza i det heile take!

For å lage seitan blandar du alt det over saman i ein deig og koker det i over ein time. Då ser det slik ut



Jada. Det ser sikkert ikkje så pokkers delikat ut. Men ser verkeleg kjøttdeig delikat ut? Eller First Price ferdiglasagne? Neppe!

Alt i alt trivst eg utruleg godt som veganar. Eg er blitt sunnare. Eg lagar stort sett all mat frå botn av, og eg et ein haug med grønsaker.

Og eg kan fortsatt drikke cava og ete dadlar. Meir treng eg eigentleg ikkje for å vere lukkeleg.

Når treff eg på dei største utfordringane som veganar?

Ikkje på pauserommet på jobb når eg smører på påleggsguffa mi på knekkebrøda mine (jada, eg har møtt mange skeptiske ansikt, store grin og udanna spørsmål, men det tåler eg! :)).

Det er faktisk vanskelegast å vere veganar når eg er ute og reiser. Som to veker sidan då eg var i møte og budde på hotell i tre dagar. Eg måtte berre gje opp då. Det er festaost i salaten, det finst ikkje soyayoghurt ved frukostbordet og det er ikkje mogleg å overleve på berre poteter og salat. Så eg måtte bite i det sure eplet og ha ei helg med mjølkeprodukt.

Men no er eg back on track, men gruar meg allereie til neste gong eg skal ut for å reise.

Kommentarer

  1. OI, da har du kommet langt! Soyayoghurt er ikke noe godt, enig! Heller ikke hoteller har kommet langt. Men vi står på! Liker du bønner, kikerter o.l.?

    SvarSlett
  2. Ser ut som du klarer deg kjempebra :) Seitan og greier, det har ikke jeg prøvd meg på ennå, etter snart 4 år som veganer. Jeg er imponert!

    Er det Alpro soyayoghurt naturell du har smakt? Jeg synes den er supergod. Ikke å spise i seg selv, men i dip og dressinger er den perfekt!

    SvarSlett
  3. Dyrevennlig: Eg et mykje bønner og kikerter. Hummus er favorittgreia mi. Har det på alt! Men tek gjerne i mot fleire tips!

    Jane: Det er Alpro sin soyayoghurt eg har prøvd ja. Til frukost med frukostblanding rett nok, så kanskje eg skal teste han i dressingar. Men tykte den hadde ein slags merkeleg ettersmak! :) Oppskriftsarkivet på bloggen din er også blitt flittig brukt. Tusen takk for mykje inspirasjon! :)

    SvarSlett
  4. Skjønner at det er ikke lett å være veganer på reise, men man lærer seg noen gode løsninger etter noen mnd og år som veganer ;) Ang ost så synes jeg at Tofutti revet ost og Cheezly er generelt best på smak og konsistens. Kanskje du vet at man må smake på det samme 7 ganger før du blir vant med smaken? Før likte jeg ikke rismelk, nå drikker jeg Ricedream nesten hver dag! Og det finnes flere bøker med oppskrifter på vegansk hjemmelaget ost, kanskje noe for deg? Alpros yoghurt bruker jeg som oftest til div dressinger eller i bakst :) Men vil du ha en annen alternativ løsning for yoghurt, så finnes det dette - https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=1509515&c=6006&g=false&ref=search

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein