Gå til hovedinnhold

Bygda møter Bybi

Trond har lenge hatt ein drøm om å starte med birøkt. Eg vart meir interessert i å bli med på planen då eg tidlegare i år var på besøk hjå Noregs birøkterlag.

I alle fall - for å få ein fyrste smakebit meldte vi oss på "En smak av honning" på Mathallen, som er eit arrangement under Økouka, som foregår denne veka her i Oslo.

Bybi har altså bikubene sine på taket på Mathallen, og marknadsfører seg sjølvsagt som urban birøkting. Verkstaden starta på taket, der vi fekk sjå på bikubene.

På taket


Bikubene på taket. Dessverre vart vêret dårleg og vi fekk ikkje vore med på hausting av honning slik som var planen. Honningen vart difor hausta dagen før, noko som gjer at det berre er att ein etasje i kubene. Biene får no mat og skal bli gjort klare for vinteren.


Trond ved to av bikubene, som er blitt designa av Snøhetta. Lite aktivitet frå biene når det er regn og kaldt, men ein og anna speider såg vi som flaug utanfor. 



Honningslynging og honningrensking

Del to av verkstaden er inne. Der står bretta med honning frå bikubene (sikkert ikkje rett å kalle det brett, men de skjønner kva eg meiner). 

Honning. Hausta i går. Rammene er tyngre enn ein skulle tru. Fulle av honning. 



Neste del i prosessen er å skrape av voksen utanpå honningen før den skal slyngast. Tidkrevjande!



Trond i full gang med vokseskraping. Eg hjalp også til, altså!


Etter at vi har skrapa av voksen kan vi putte rammene inn i slynga. Dei blir slynga rundt slik at honningen blir slengt ut til sidene og så kan kome ut frå krana. 


Slik ser det ut når honningen kjem ut. Den blir no sila to gonger for å få bort det som er att av voks. 


Drinkmiksing!


Siste del av verkstaden er drinkmiksing. Vi skulle lage to drinker med same innhald. Einaste skilnaden er at ein er varm og ein er kald. Innhaldet er altså honning(!), sitron, rom og vatn. 

Fyrste steg. Renske og mose sitron. 


Blandar saman med det andre, så er det berre å riste. Det var tyngre og kaldare enn ein skulle tru.



Så ferdig. Og vi kan drikke. Nydeleg honningdrink (som eg ikkje hugsar kva heitte). 



Sjølv om vi ikkje fekk prøvd oss som birøktarar, men berre som arbeidarar og bartendarar, er lysten til å starte med bier framleis der. Denne dagen var nok det vi likte best drinkmiksinga, men vi satsar på nybegynnarkurs til våren, og at vi då får sol og varme, slik at vi også får helst på nokon av desse biene vi er så glad i. :)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv.

Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten.

Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgo…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…