Gå til hovedinnhold

No har det rabla - livet i permisjon, del 7

"Eg trur det er på tide at du får litt meir fødekjensle, og litt mindre feriekjensle" sa Trond til meg då han kom att frå jobb i går. Eg satt i stolen. På akkurat same plass eg satt då han reiste.

Altså. Slik seier du berre ikkje. Eg vart djupt fortvila og kasta ein serviett på han. "Trur du eg tykkjer det er så jævla moro å vere gravid?" skreik eg, med augo som Cruella de Vil. "Litt humor må du vel tåle", meinte Trond. 

Eg må berre seie at eg er svært lite mottakeleg for humor, gode råd, andre sine fødehistorier og alt mogleg anna av bullshit ala: "Det er heilt vanleg å gå over tida" eller "Eva gjekk ti dagar over. Ungen hennar vart seks kilo". Faktisk er det i ferd med å rable fullstendig for meg, så folk bør vere svært forsiktige i nærleiken av meg.

Fem dagar sidan termin. Eg trudde eg klarte meg bra. I går forstod eg at eg absolutt ikkje klarer meg bra.

I går kveld skulle eg fortelje Trond ei morosam historie om då eg hadde lagd meg ostesmørbrød. Eg hadde støvsugd stova mens ostesmørbrøda stod i ovnen. Så var eg klar til å setje meg i stolen. Ostesmørbrød full av oregano på toppen. Masse puter på fanget. Ostesmørbrødet på toppen. Så skulle eg berre strekke meg etter ein serviett. Og ja; ostesmørbrøda dett sjølvsagt på golvet. Oregano over alt.

Eg fekk aldri fortalt historia til Trond. For omtrent der eg skildra putene eg hadde bygd opp i fanget, fekk eg latterkrampe. Eg skratta og skratta og skratta. Før eg plutseleg begynner å grine. Hysterisk gråt blanda med latter. Eg får ikkje fram eit ord. Trond begynner å forstå at det no er i ferd med å rable for meg. "Eg er lei meg" klarar eg å seie før tårekanalane opnar seg fullstendig. "Eg er lei" er vel eit betre uttrykk kanskje.

Nokre andre ting dei siste dagane som har fått meg til å bli svært sensitiv:

- Ein fugl drepte ein sommarfugl rett framfor meg på plenen. Attpåtil klarte han å fly sin kos før han hadde ete opp sommarfuglen. Provoserande med matsvinn. Også i fugleverden.
- Tre kalvar kom bort til meg på gåtur. Dei såg lei seg ut. Eg var heilt på gråten når eg tenkte på at dei ikkje får oppleve neste sommar. Dei kjem til å bli slakta. Eg følte kalvane sa; redd oss, redd oss, redd oss. Eg kan ikkje redde dei. Eg må redde meg sjølv.
- Eg klarar ikkje lenger sjå på krim på tv. Eg elskar Criminal minds. Etter fem minutt måtte eg berre slå av. Og slå over på ein dokumentar om soyasaus på nrk i staden. Soyasaus!

Det er likevel ingenting i mot det som fekk meg til å grine på gåtur i går.

Babyen verkar nemlig til at han trivst ganske bra i magen min. Eg har alltid vore veldig avslappa til alt, og tenkt at sannsynligheten for at han kjem innan ei veke etter termin er forholdsvis stor. Eg har prøvd å roe ned Trond og seie; han kjem før Trollrock. Sannsynligheten for at han gjer det, er svært stor.

Trond har vore meir: "Fy søren så dårleg planlagt. Tre dagar i året der eg er opptatt 24 timar i døgnet. Utruleg dårleg planlagt". Eg har alltid tenkt at sannsynligheten for at han kjem akkurat på dei tre dagane, er svært liten.

Vel. No blir det stadig meir sannsynleg at han kjem på desse tre dagane.

Om ungen ikkje får opp dampen og finn ut han skal kome av seg sjølv, blir fødselen nemlig sett i gang på dag 11 på overtid. 29.juli. Midt under festivalen til kjærasten min.

Eg har tenkt at då må eg berre innstille meg på at eg får klare det sjølv. Då må Trond prioritere festival. Eg får klare fødselen åleine. Det går fint, har eg tenkt. Eg trivst jo eigentleg bra åleine.

Vel..det fekk meg til å dette fullstendig saman i går.

Eg såg for meg sjølv åleine på sjukehuset. Ingen som kan halde meg i handa. Ingen som kan stryke meg over håret. Ingen som kjem med dumme spøker for å få meg til å skratte. Ingen eg kan bli sint på. Og ingen å dele gleda med når alt er over og babyen er ute.

Då vart eg hysterisk! Eg vart lei meg. Og alt eg klarte å tenkje var; "alt blir jo heilt øydelagt jo". "Det var ikkje slik det skulle bli".

I natt sov eg som ein stein i ti timar. Eg innbillar meg framleis at det er eit teikn på at kroppen no har gjort seg klar for fødsel i dag.

Innerst inne veit eg at det berre er tull. Han babyen liknar nemlig på far sin. Ingen grunn til å reise nokon plass. Alt er jo så fint der eg er, tenkjer han.

Om ikkje anna har han fått meg til ikkje å drøyme meir om turar til Syden. Alt eg drøymer om no er at babyen skal finne ut at han vil begynne å bevege seg. Slik at vi slepp å reise på sjukhuset for å få fart på han.
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Korleis få trent når du er åleine med ein 1-åring heile dagen?

Dei siste månadene har trening vore min ultimate form for åleinetid og måte å hente overskot på. Anten det har vore i form av å springe ut ein kort tur, gjere nokre øvingar med kettlebell'n på gardsplassen eller stikke på treningsrommet i Heggenes. I Oslo har eg meldt meg inn hjå Sats Elixia, og eg har funne ut at eg verkeleg elskar å vere med på gruppetrening (som eg ikkje skjønner kvifor eg ikkje gjorde før når eg hadde masse tid?), og for ikkje å prate om dampbad eller badstue etterpå. Eller ein laaang dusj!


Den veka her er eg imidlertid åleine med Sigmund i Oslo for å ha vakt på jobben. Sidan eg blir sur og lei om eg ikkje får trent og får den åleinetida, var min store bekymring for korleis dette skulle gå denne veka. Korleis får dei som har eineomsorg for ungar eigentleg trent?


Eg har barnepass inkludert i Sats-medlemskapet mitt, men eg har ikkje hatt hjarte til å plassere han der den veka her, sidan eg har vore oppteken av at dette også skal bli "Hanne og Sigmund sin dr…

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv.

Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten.

Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgo…

Mammaen din er så glad i deg!

Plutseleg er eg blitt eitt av desse irriterande menneska som omtaler meg sjølv i tredjeperson. Det skjer sjølvsagt berre i samtale med vesle bebien min, men sidan det stort sett er berre han eg pratar med om dagen, skjer dette heller ofte.

- Mammaen din skal berre ein liten tur på do, skjønner du
Slik startar dagen når eg må forlate Sigmund åleine i senga vaken og nesten på gråten om morgonen. Eg må fortelje han at eg snart kjem tilbake for å hente han, men at blæra til mammaen hans ikkje er som før og at eg difor må på do.
- Du skjønner, Sigmund, at mammaen din er ikkje så flink til å gjere knipeøvingar

Vi går inn til stellebordet, og der fortsett det: "No skal mammaen din berre finne fram ei bleie, skjønner du. Mammaen din er så glad i deg. Du er sååååå søt".

I løpet av ein dag har eg tatt meg sjølv i å si dette:
- Mammaen din er så glad i deg (dette seier eg ofte)
- Mammaen din elskar deg
- Mammaen din må berre ta på deg lue, skjønner du - fordi det står i Mammabøkene at små bebi…