Gå til hovedinnhold

Hva skjer med verden?

Enkelte dager er det skrekkelig å lese nyhetene. Det finnes ikke gladsaker, og som ung politiker tenker man selvfølgelig: "Hva skal man gjøre for å redde verden?". I dag føler jeg meg veldig maktesløs.

Det begynner med at jeg leser om en imam som slår sine elever på en koranskole i Drammen. Så fortsetter det med å lese mer om den groteske saken der en 15 år gammel jente er drept i Sverige, og der de tror motivet kan være sjalusi. Og enda er det faktisk ikke nok. Så dukker saken om idrettslederen som har misbrukt 27 barn seksuelt. Og ikke tro at vi gir oss der. For nå går det også en sak i rettsapparatet om tortur og voldtekt mot to unge mennesker på 16 og 18 år. Og det er ikke milde greier, som skal være begått mot disse to unge menneskene.

Jeg tror på mennesket. Jeg tror på frihet under ansvar. Og jeg tror på at mennesker som begår urett mot andre mennesker skal bli straffet skikkelig for de ugjerninger de begår. De fleste av disse sakene vil eller vil bli behandlet av rettsvesenet, og vi får tro de menneskene som har begått disse handlingene får tilstrekkelig med straff (selv om jeg tviler på om straffen er i tråd med folks rettsoppfatning). Det er likevel ikke det som gjør meg mest fortvilet, og som får meg til å føle meg maktesløs.

Hva er det med vårt samfunn som gjør at mennesker (og ofte unge mennesker) utfører sånne handlinger mot andre? Hva har vi gjort galt? Og aller viktigst; hva kan vi gjøre for å begrense misbruk og vold mot andre mennesker? Når jeg stiller meg slike spørsmål, så blir jeg ofte svar skyldig. For det er ikke enkelt å gi enkle svar på komplekse spørsmål. Vi politikere er ofte flinke til å gi enkle svar, og på mange områder kan det gis enkle svar. I slike saker holder det imidlertid ikke å si "Vi må øke straffene" eller "Vi må forebygge gjennom skolen". Mye kan forhindres med å øke straffene, men når unge mennesker på 16 år torturerer andre med strykejern, varmt vann, slag og spark over flere dager, da er det ikke først og fremst straff som vil virke avskrekkende. Da er det holdningene deres det er noe galt med.

Hvorfor begår mennesker slike handlinger. Har vi mislykkes med å formidle gode holdninger gjennom skolen? Har vi sviktet i barneoppdragelsen i Norge? Har konflikter mellom kulturer noe å si? Eller er bare enkelte mennesker rett og slett onde, slik at ondskap og urett alltid vil finne sted?

Jeg har ingen gode svar å gi, men jeg vet at kampen mot urett mot uskyldige mennesker, er en av de viktigste kampene i samfunnet. Både som politikere, og som privatpersoner i hverdagen.

Kommentarer

 1. Noen tror desverre at unger ikke skal straffes eller irettesettes.

  Moral og etikk er ikke noen man har, men man får det gjennom oppveksten!

  Våre nye landsmenn, unger som har fri oppvekst og unger som selv er misbrukt har ikke disse holdningen vi gjerne vil at de skal ha.

  Hva er svaret?
  Våre nye landsmenn må gjennom en streng opplæring i kultur, historie og etikk før de får bli norske!
  Fri barneoppdragelse burde straffes!
  Og misbrukte unger MÅ få bedre hjelp!

  Dessuten, barnehjem unger må også få bedre hjelp!

  SvarSlett
 2. Muslimske jenter skal ikke kunne fritas for kroppsundervisning, hijab i skolen må vekk, og muslimske jenter må få ha krinstne gutter som kjærester. Deler av Koranen må forbys, spesielt de krigeske kapitlene. Muslimer som ikke kan tilpasse seg disse regler skal fratas norsk stsborgerskap og sendes dit de kom fra. Ta de norske verdier på alvor; stem FrP

  SvarSlett
 3. Nå er vel ikke muslimene skyld i alt som blir gjort da!

  Hva med alle de andre?

  Joda, deler av det du sier kan forbedres, men det er holdningen vi forbedre. Det nytter ikke å lov pålegge når man ikke vil....

  SvarSlett
 4. Norsk lov skal gjelde alle. Muslimer skal også følge norsk lov enten de vil eller ikke. Bøter, fengselstraff og inndragelse av statborgerskap er fine virkemidler. Vi må nemlig snakke et språk som de skjønner.

  SvarSlett
 5. Hvorfor står det ikke hva mordernes opprinnelse er? Er de svenske? Jeg er villig til å sette mange penger på at offeret er svensk, og at morderne har utenlandsk opprinnelse. Hvorfor skjuler media dette?

  SvarSlett
 6. politiet i norge er en stor vits,dem tør ikke å gjøre noe med imamen. hadde en norsk lærer slått små unger med stokk,så hadde han mistet jobben fortere en F***. politiet er rasister mot nordmenn.

  SvarSlett
 7. Ingen har sagt at ikke alle skal følge norske lover, men det nytter i å spesial lage regler til en gruppe mennesker! Man må jobbe med holdninger og jobbe MED disse, ikke mot!

  Muslimer er like mangfoldige som nordmenn er!

  Det finnes drittsekker og dårlige skikker hos begge...

  SvarSlett
 8. Norske gjør verre ting.

  SvarSlett
 9. Anonym 12:26: Latterlig å si at politiet er rasister. Det er ikke politiet som tar seg av sanksjonene, det er rettsapparatet. Politiet kan ikke holde noen lengre enn fire timer.

  Denne saken er grusom, og jeg håper de som har gjort dette, ikke får kjenne frisk luft resten av dette livet. Jeg forstår ikke at noen kan gjøre noe sånt mot andre.

  SvarSlett
 10. Vi kan ikke forvente mer av politiet når vi har en justisminister som er for islamisering av politiet, jf. hijab-debatten.

  SvarSlett
 11. Det finnes mennesker med dårlig og plagsomme atferd i hele verden med forskjelige tro og ideologi, men Norge er et kristen land (tiltroosfor jeg har ingen tro på noen ting ) må alle lover og regler som våre forfedre har kjempet for ( sivilisasjon, ytringsfrihet, likstilling, .......) må respekteres av alle som vil bo her i landet UANSETT hvem eller hvor han /hun kommmer fra og hvilken trosamfunn de tilhøre. Etter mange år studerte jeg i relegioner forstått at Islam har veldig skadelige lekser og ordere . Islam er et svært farlig og ødelegende teorier og ideologi mye farligere enn Aids virus eller hjerne svuls som ødelege hjerne grundig først og deretter spre seg raskt som Aids eller pest , derfor må vi først identifisere den parasiten deretter finne veier som stoppe den og sist men ikke minst ødelege og sperre skikelig alle veier og utveier i den retninger virusen skal komme gjennom. skamløse Koranskole ,moskeer, hijab , fredagsbon er noen av viktige islams spere veier til samfunnet som må vi sperre og stenge so fort som mulig .

  SvarSlett
 12. En ting må være klinkende klart;muslimer må skrike opp om religionsfrihet så mye de bare orker!Når det er sagt så skal de ha klinkende klart for seg at nordmenn forventer som den rette rettsoppfatning at også de skal respektere norsk lov foran koranen.Hvis det viser seg at dette ikke er forenelig så kan de bare dra tilbake igjen.Religion skal ikke gå på bekostning av norske lover,som skal beskytte borgerne i landet!!

  SvarSlett
 13. Det er mye snakk om islam her. Jeg skal være forsiktig med å uttale meg like bastant som flere av dere har gjort (men jeg leser alt av kommentarer med interesse), og jeg tror fortsatt ikke det finnes enkle svar på problemer i samfunnet. Jeg tror heller ikke det finnes bare en virkning og en årsak, men mange forhold som jobber sammen.

  Når vi snakker om kriminalitet, så tror jeg det viktigste er å fronte enkeltmenneskets rettigheter. Det er ikke akseptabelt å skade andre mennesker. Det er ikke akseptabelt å frarøve andre menneskers frihet. At mennesker slår, at mennesker voldtar, at mennesker gifter bort døtrene sine og at fedre kjønnslemlester sine barn er for meg eksempler på at vi ikke har lykkes i forhold til å straffe de som utfører slike handlinger (for å sette et eksempel) og at vi ikke har lykkes med å formidle at et hvert menneske bestemmer over seg selv, uansett hvor man kommer fra.

  Uansett etnisk opprinnelse, så ser man dessverre mye galskap i Norge - utøvd av enkeltmennesket. Noe har vi mislykkes med i Norge, og jeg tror ikke det gjelder kun i forhold til integreringspolitikk.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser