Gå til hovedinnhold

Sett ned alkoholavgiftene!

Jeg forsvarer ikke å gjøre ulovlige ting. Men når folk gjør ulovlige ting, så må man ofte se på årsakene til at folk gjør det. Ofte henger lovbrudd sammen med folks rettsoppfatning. Og enkelte ting har folk en lett omgang med fordi man kanskje mener reglene er for strenge eller idiotiske. Som fartsgrenser. Og som "småsmugling".

Én av tre nordmenn smugler viser det seg nå. Jeg tror egentlig ingen er overrasket over disse tallene, og jeg tror egentlig ikke folk flest mener at å ta med seg en ekstra flaske vin eller en ekstra kartong sigaretter, er det verste lovbruddet man kan gjøre. Og for oss frihandelsentusiaster hadde vi vel egentlig sett at grensene for hva man kan bringe inn i Norge hadde vært høyere.

Det som kanskje er mer problematisk er at "smuglingen" fører til et avgiftstap på mellom 2,6 og 3,9 milliarder kroner i året. Dette viser at det trolig ikke er noe hold i påstanden om at lavere alkoholavgifter i Norge ville føre til et stort inntektstap for staten. Det ville vel heller trolig ført til at folk hadde kjøpt mer alkohol i Norge, og mindre i utlandet. Jeg er for å sette ned alkoholaviftene både for å redusere handelslekkasje, og fordi jeg mener det ikke er noen grunn til å skatte en lovlig vare i hjel.

Jeg mener likevel at det er storsmuglerne som er et problem, og ikke vanlige folk som tar med seg en flaske cava for mye. Dessverre så gir alkoholpolitikken som føres i Norge grobunn for smugling. Det er ikke rart smuglerne stemmer KrF. De vil selvfølgelig ha så høye alkoholpriser de bare kan i Norge, slik at det blir større marked for smuglervarer. Det er en mye større trussel mot folk, enn at man tar med seg litt ekstra cider fra harryturen til Sverige.

Kommentarer

 1. sier vel egentlig bare to ting, at prisene ikke er riktige og/eller at vi har for liten kvote.

  SvarSlett
 2. Eg er veldig ueinig i at vi skal senke alkoholavgiftene. Rett og slett fordi rusmisbruk er eit alvorleg samfunnsproblem i Norge som me må løyse. Rike nordmenn har råd til å betale alkoholavgiftene. Etter mitt syn bør dei gjere det i solidaritet med dei menneska som slit med liv som er øydelagde av rus. Vi kjem ikkje forbi at alkohol er rus. Dei som får liva øydelagde av narkotika startar ofte med å ruse seg på alkohol. Eg trur rett og slett at vi i Norge har bevhov for ei kraftig haldningsendring når det gjeld alkoholbruk. Alkoholbruken vår går stadig oppver. Det same gjer grensa for kva me meiner er akseptabel alkoholbruk. Vi får eit stadig meir liberalt forhold til alkohol. Dette er uheldig for samfunnet vårt når ein tenkjer på kor mange uheldige sider alkoholbruken vår har. Mange døyr, mange blir sjuke, mange blir skadde i ulukker og alkohol er svært ofte valds- og kriminalitetsskapande. Lågare alkoholavgifter vil gi oss ei meir utrygt og farleg samfunn for mange. Eg er glad for at Arbeidarpartiet i sitt partiprogram for neste stortingsperiode vil ha ei storsatsing mot rusmisbruk i Norge.

  SvarSlett
 3. må ikke finne på å senke alkoholavgiftene. Faktisk taper vi 20 milliarder årlig på grunn av alkoholens skader.

  Synes du det fungerte bra da Finland satte ned avgiftene? Det ble enorme problemer. To ganger bare i år har avgiftene blitt økt med 10 prosent to ganger. Faktisk har alkohol vært dødsårsak nummer 1 i Finland siden 2005.

  Finland har prøvd ut Frps alkoholpolitikk. Den gjør stor skade.

  SvarSlett
 4. Trodde dere i Frp likte å skremme velgerne til å stemme på dere ved å snakke om voldtekter, kriminalitet, bilulykker, vold og lignende, som dere så iherdig vil forhindre. Men hva skjer da om alkoholen blir billigere, når alkoholen er den største grunnen til at sånt skjer?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser