Gå til hovedinnhold

De kommer til å bli skuffet..

I dag starter mange håpefulle seksåringer i skolen, og kunnskapsminister Bård Vegar har besøkt noen av disse elevene for å snakke om sitt leksehjelpsprosjekt. Vel og bra med leksehjelp, men det er ikke akkurat det som kommer til å redde norsk skole ut av den sumpa den har vært inne i noen år.

Det mest interessante med denne VG-saken er ikke noe nytt, men det kan ikke repeteres for ofte, nemlig at små barn elsker å lære. De gleder seg til å komme på skolen, få tilfredsstilt sin nysgjerrighet og utvikle sin kunnskap. Det klinger så fantastisk i alles ører. Dessverre så skjer det for mange elever etter en tid i norsk skole, at de begynner å kjede seg fordi de ikke får nok utfordringer. Nettopp fordi målet i norsk skole er at alle skal lære like mye på samme tid. Jeg er ikke i tvil om at norsk enhetsskoletankegang har gått for langt, og at enhetsskolen ikke fungerer etter intensjonene, siden den faktisk reproduserer sosiale forskjeller.

Jeg mener man må slutte å holde elever tilbake. Tillat differensiert undervisning, tillat at elever kan flyttes opp et par trinn i enkelte fag, tillat at genielever på barneskolen kan ta matematikkeksamen for 10.klasse, tillat skoler for spesielt evnerike barn. Hvis man fortsetter å holde tilbake elever fordi målet er at alle skal inkluderes i et sosialt fellesskap, heller enn kunnskapsmessig utvikling, så har man misforstått. For mange elever vil ikke trives sosialt om de ikke blir utfordret mentalt. For disse elevene er det mer sosialt stimulerende å møte likesinnede i spesielle klasser eller på spesielle skoler, fremfor å bli tvunget til å være i et fellesskap de ikke føler seg hjemme i.

Det beste man kan gjøre, og som er enkelt, er å fjerne opplæringslovens bestemmelse om at det er forbudt å differensiere elever etter faglig nivå. Fjerner vi den, gjør vi lærdom lettere for de elevene som starter i skolen i dag.

Og skole ble nok en gang ikke akkurat et tema i partilederdebatten i dag. Til tross for at tre av deltakerne lovde å snike skole inn i debatten. Vi får håpe skole kommer sterkere senere i valgkampen.

Kommentarer

 1. Det er sANT SOM FAEN

  SvarSlett
 2. Jeg reagerer litt på at du er så negativ. Er det virkelig grunnlag for denne svartmalingen av norsk skole? Du snakker om at skolen er i "sumpa".

  Dere har bare fokus på de flinkeste. Du nevner ikke de som sliter på skolen med et ord her. Er det slik dere skal forbedre norsk skole? Ved bare å få de flinkeste enda flinkere? I så fall glemmer dere at de som sliter også kommer til å være med når den norske skolen skal måles. Skal vi bedre skolen må vi hjelpe de som sliter.

  Det er her forskjellene mellom Høyre/Frp og de rødgrønne er størst. Vi velger å fokusere på å hjelpe de som sliter, dere har fokus på de flinkeste.

  SvarSlett
 3. Odd; De flinkeste skal gå privatskole, vet du..

  Jeg har selv oppdaget fokuset som du ser. FrP ønsker ikke endre skolene.. de skal endre elevene..!
  FrP vil "gjenintrodusere begrepene høflighet og dannelse, folkeskikk og disiplin i norsk skole gjennom bruk av karakterer i orden og oppførsel fra og med 3. klasse."
  Ærlig talt. Åtte-åringer?! We don't need no thought-control! Start heller med foreldrene, og rist vett inn i de.

  SvarSlett
 4. Foreldre kan man aldri riste vett i, det er for sent. Og skolene mangler ekstremt med disiplin. Jeg gikk i klasser hvor lærere løp gråtende ut, det tok 30-45 minutter før klassen roet seg, og barn løp rundt som tullinger. I tillegg til dette var jeg faktisk en av de flinke elevene som kunne lese og skrive da jeg var 3-4 år gammel, jeg kunne snakke flytende engelsk fordi jeg hadde foreldre av begge sort, mine storesøstre hadde lært meg matematikk og jeg leste veldig mye på egehånd. Jeg gledet meg som en GAL til å begynne på skolen og lære mer. Etter første skoledag kom jeg gråtende hjem. Jeg ble tvunget til å lære alfabetet på nytt, bare fordi de andre barna ikke kunne lese, og ingen kunne være bedre enn andre. Jeg spurte om jeg kunne lese en bok i stedet, men det kom ikke på tale. Det endte med at jeg ble svært utagerende. I tillegg passet jeg ikke sammen med de andre barna og ble mobbet ut, ofte fordi jeg brukte ord de ikke kunne forstå. Ble mobbet fordi jeg var for smart, rett og slett. Jeg fikk ikke lov til å hoppe opp et trinn, fordi ingen er bedre enn andre. Jeg fikk ikke lov til å utvikle meg. Jeg ble mobbet av medelever OG lærere. Det endte med at jeg ble underutviklet mht arbeidsvaner, og på universitetet i dag sliter jeg mye med det at jeg faktisk må sette meg ned og jobbe hardt for noe. Igjennom hele grunnskolen og videregående fløt jeg igjennom alt, det var alt for lett. Jeg ble nektet utfordringer. Er det virkelig riktig å putte barn som kan lese og skrive og prate to språk sammen med barn som ikke klarer noe av dette før de runder syvende klasse? NEI. De dumme barna føler seg dummere, og de smarte barna føler seg holdt tilbake og utilpass. Det er totalt feil. JA til at de som er "dumme" får mer hjelp, og ja til at de smarte barna får MER UTFORDRINGER!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser