Gå til hovedinnhold

Lavmål av Kultur-Norge

Som stor fan av litteraturen til blant annet Jon Fosse (de andre på den listen når han ikke til anklene en gang forresten), skulle jeg gjerne tatt en Dag Solstad, og erklært at "nå gidder jeg ikke lese mer av bøkene dine fordi du er så teit å protestere mot partiet mitt". Det hadde falt ned på samme nivå som enkelte av de forfatterne og musikerne som har uttalt at de ikke vil at FrPere skal lese bøkene deres og lytte til musikken. Noe som kan sies å bli en liiiten smule dobbeltmoralsk når en av grunnene til at de ønsker offentlig støtte til kultur, er at kulturen skal være for "alle" (til og med de menneskene dere ser på som stokk stein dumme, slik som Frpere som meg) slik at folk skal bli smartere.

Men jeg gidder ikke være så barnslig. Jeg skal fortsette å lese stykkene til Fosse, og fortsette å se oppsetningene hans på de scener han blir satt opp. Jeg gir blanke f i hvilke politisk standpunkt han har, og om han måtte hate partiet mitt som pesten. God litteratur lager han fortsatt. Så ja, jeg aksepterer at du har skrevet under på oppropet mot FrP.

Men poenget vårt, og poenget til oss liberalister som mener det er feil at politikere skal sitte å definere hva som er god kultur, er at min mening og min smak ikke nødvendigvis er synonymt med folkets smak. Det finnes ikke en standard for hva som er god litteratur eller hva som er god kultur. Hvis jeg hadde fått bestemme hvilke forfattere som hadde fortjent forfatterstipend og ikke, så hadde Jon Fosse fått alle penga. Og jeg skal love deg Hanne Ørstavik; du ville ikke fått en krone av meg!! Nettopp derfor er det så feil så feil at politikere og andre bedrevitere skal definere hva god kultur er og hva som ikke er god kultur. Hvem er jeg til å bestemme at mine velgere har bedre av å lese Jon Fosse enn Hanne Ørstavik (eller Margit Sandemo for den saks skyld)? Jeg bør ikke bestemme det, og jeg skal love deg at jeg ikke akter å bestemme det. For min smak er ikke det eneste rette i samfunnet! Ei heller vet Aksel Hennie alltid hva som er best for alle i Norge.

Men fortsett dere å kaste papirkuler på Frpere i radiodebatter. Fortsett dere å rakke ned på smaken vår, på utdannelsen vår og på våre meninger. Det er jaggu på tide at det kommer en debatt om kulturpolitikk i norsk offentlighet slik at vi får avslørt hvor meningsløst det er at kultursnobben skal sitte å dele ut penger til hverandre. Så får "eliten" heller fortsette å rakke ned på våre meninger, komme med etablerte sannheter om FrP og tviholde på sine særretter. Jeg tar en debatt med dere når som helst om dette - for ingenting provoserer meg mer enn fintfolk som skal sitte å øse ut penger på hva de mener "utvider folk flest sin kunnskapshorisont" (eller gudene veit hvordan de uttrykker det).

Har dere forresten fått med kiosklitteraturforfattere på listen deres, eller er de ikke fine nok for kulturelite-oppgjøret deres?

Kommentarer

 1. ja, jeg legger merke til at skuespillere og andre legger seg på denne listen, men vi har vel betalt lønna deres i 100 år, så da er det vel på tide at de satser litt selv. vær litt selvstendig... ikke vær avhengi at staten skal betale lønnen deres...

  SvarSlett
 2. Skulle vi faa et fattigere kultur-Norge i en 4aars periode med en Frp regjering, saa ville jeg glatt stemt Frp uansett, om alternativet er et rikere kultur-Norge med flere kriminelle asylsoekere og innvandrere med en roedgroenn regjering.

  SvarSlett
 3. Tror ikke Frp er helt bekvem med at DDE og Åge er med på oppropet. De er jo folkelige, og vanskelig å gi elitestempel. Livet er mer enn billig bensin og brennevin, tross alt!

  SvarSlett
 4. Det er i aller høyeste grad elitepreget, Fosnes Hansen presterte jo å innrømme såpass når han kritiserte FRP for ikke å være elitistisk! Snakk om skivebom.

  Vi tåler en del kutt i den smalere kulturen. Husker RiksKonsertene kom innom iblant på barneskolen med noe svært kunstneriske greier jeg ikke skjønte en dritt av. Slikt kan vi spare oss for, og heller bruke pengene mer fornuft.

  De massive kuttene derimot, synes jeg ikke stort om. Vi produserer enormt mye kvalitetskultur for vår lille størrelse, og mye av det skyldes god statlig backing.

  SvarSlett
 5. Er det et lavmål å uttrykke ei meining i FRP sitt Noreg altså?
  Eller gjeld lavmål-stemplet kun når det går imot FRP sin politikk?
  Eg undres om Hanne Blåfjelldal har misforstått demokratiets grunnpilarer...

  SvarSlett
 6. Det ser ut til at mange "kulturarbeidere" legger seg på samme nivå som Erik Fosnes Hansen. Han uttrykker sine politiske meninger med å kaste papirkuler på meddebatanter og å la seg avfotografere foran en nedtakket vegg. Er alle disse underskriverene så dårlige i sitt yrke at de ikke kan leve av eget arbeide.

  SvarSlett
 7. Uff! Ikke denne sytingen igjen om at eliten bestemmer ditt, mens vi folk flest vil bestemme datt. Frp-politikere og -stemmere misforstår gang på gang når det snakkes om kulturtilbud. Det er jo ikke slik at man tvinger det ene eller det andre på oss mennesker. Vi får jo fortsatt bestemme hva vi selv vil lese, se eller lytte til. Poenget er jo å tilby et mangfold slik at det er noe for alle, ikke bare så kalt folkelig kultur eller elitekultur, hva nå enn det er. Hadde Frp styrt kulturpolitikken hadde det ikke vært et slikt mangfold, men derimot ennå mer elitistisk enn hva partiet påstår det er i dag. Blåfjelldal hadde neppe fått lest Fosse da. Det er ikke så gøy med Stephen Ackles, Christian Ingebrigtsen og Martin Schancke. Vi trenger en statlig tilrettelegging av kultur. Det øker tilgjengeligheten, mangfoldet og gir, ikke minst, muligheten til alle å oppleve ulike kulturuttrykk.

  SvarSlett
 8. Enten mangler du kunnskap - eller så lyver du når du skriver: "kultursnobben skal sitte å dele ut penger til hverandre". Det tok meg akkurat 30 sekunder å finne denne nettsiden: http://www.kulturrådet.no/tildelinger/ (Kulturråd deler ut penger til tegneserier.. Ikke akkurat åndssnobberi). Det vil si at det er ikke bare kultureliten som gir hverandre støtte. Støtte gis til et bredt spekter av kulturtilbud, for å sikre at "folk flest" har råd til å delta. Uten statsstøtte ville en operabillett, rocke-konsert, norskprodusert tegneserie etc. blitt for dyrt for "folk flest". Husk at et samfunn blir målt på sitt nivå på kultur og forskning. Uten dette er vi et fattig land. Og da mener jeg ikke i olje-kroner. ;)
  Også vil jeg bare nevne at ingen andre partier enn FrP får så mye statstøtte som dere. http://www.ssb.no/partifin/
  Annen virksomhet som blir støttet er utdanning, forskning, helse, eldreomsorg, veiutbygging osv. Hvorfor skal ikke kulturen få støtte? Mener du virkelig at det du driver med er viktigere enn kulturformidling? Virkelig?

  SvarSlett
 9. Det er da heller ikke politikere som bestemmer hva som skal få støtte, det er heller ikke bare en form for kultur som får støtte. Ikke rart dere FrP-ere er imot statlig støtte til kultur når dere tror at det er politikere som sitter og definerer hva som er god kultur og gir støtte utifra det.

  Om FrP ønsker å bli tatt alvorlig i kulturspørsmål så hadde det kanskje vært en idé å heve presisjonsnivået ...

  SvarSlett
 10. Det er ikke lavmål å gå i mot FrPs politikk. jeg tror jeg ga ganske klart uttrykk for at jeg respekterer at Jon Fosse ikke støtter FrP. Det som er lavmål er å ikke ville diskutere premissene for politikken (hvorfor enkelte kunstnere får støtte fremfor andre), og å argumentere med å kaste papirkuler på motdebattanter. Det er også lavmål å stemple en hel velgergruppe som lavpanna, som disse menneskene har en tendens til å gjøre.

  Gå gjerne i mot FrPs politikk, og jeg håper på en debatt om dette. Det er en viktig debatt om man diskuterer det som jeg mener er viktigst; hvem skal definere god kultur?

  Og ja, jeg er ganske sikker på at de som står bak www.kulturkampen.no ikke ville hatt inn forfattere som Margit Sandemo på denne listen sin - fordi de mener hun ikke representerer "det riktige Kultur-Norge". Nå blir dette bare spekulasjoner fra min side, men jeg tror kanskje det ikke er så langt fra sannheten...

  SvarSlett
 11. Øyvind Moltke-Hansen18. august 2009 kl. 15:32

  Enten mener du Jon Fosse er utrolig dårlig, eller så mener du at de andre på lista er utrolig bra, ettersom du skriver at Jon Fosse ikke når dem til anklene engang..

  Rimelig stor forskjell på "ham" og "han" i den setningen (dvs den første setningen i parentes i innlegget ditt..)

  SvarSlett
 12. Stå på Hanne. Mye gode argumenter her. Men når skal kino bli definert som kultur i norge? En kinobilett i dag koster i snitt over 100kr. Denne "privilegien" blir da tatt fra veldig mange her i norges land, bl.a studenter. Skal se den dagen det sitter like mange unge i en operasal som det gjør i en kinosal. Å kino er jo faktisk noe som alle aldersgrupper i norge setter pris på.

  SvarSlett
 13. Anne: partistøtten kan jeg gjerne være med på å diskutere, og ja, den mener jeg kunne kuttes, men det er kanskje prisen man må betale for å leve i et demokrati? Og ja, jeg mener fortsatt at det er feil at noen skal sitte å definere hva som fortjener støtte og hva som ikke fortjener støtte. Jeg er sikker på at det går an å finne et annet system som er mer "rettferdig". Sist jeg sjekket får f.eks. ikke countryfestivaler støtte av kulturrådet, mens en haug med jazzfestivaler får støtte. Er det ene mer riktig enn det andre??

  Thlom: Som fylkespolitiker og delvis som kommunepolitiker (men der er det ikke så mange penger å fordele), så vet jeg politikere sitter å definerer hva som er verdig å få støtte og hva som ikke fortjener støtte

  Øyvind: sist jeg sjekket var det i den offisielle rettskrivningen for bokmål lov å bruke han for ham i alle tilfeller. Jeg følger ikke riksmålsnormen. Beklager om det irriterer deg, men jeg bruker ikke riksmål.

  SvarSlett
 14. Øyvind Moltke-Hansen18. august 2009 kl. 16:05

  Gir jo en god pekepinn på hvilket styre man kan forvente dersom Frp kommer til makta, dersom man ikke engang kan forvente at de kan gjøre seg klart og tydelig forstått skriftlig. Eller er det kanskje et middel for å forvirre det norske folk?
  Jeg blir ikke irritert over at folk ikke kan skrive forståelig norsk, men heller oppgitt over hvor lett man tar på det. Trodde Frp var opptatt av norske verdier jeg, men det gjelder kanskje ikke skriftspråket?

  Selv om det er lov å bruke ham/han om hverandre, klarer vel selv De å se den relativt store forskjellen Deres språklige uttrykk gir?
  Setningen "Heng ham, ikke vent til jeg kommer" er like mye "lov" som "Heng ham ikke, vent til jeg kommer" selv om de gir ganske forskjellige meninger. Men det er kanskje for mye å vente at "folk flest" skal se det?

  Det handler nemlig ikke om riksmål eller ei, det handler om å uttrykke seg på en måte som gir den meningen man hadde tenkt seg. I tilfellet som jeg påpekte i min første kommentar er det et ganske stort avvik mellom hva du mente og hva du faktisk ga uttrykk for.

  Lykke til med valgkampen, det trengs tydeligvis.

  SvarSlett
 15. Hmm kanskje det ikke er langt fra sannheten.. FrP har jo i andre saker nå endret /korrigert syn vedr. Aktiv dødshjelp; bruk av eksterne oljepenger; modererer seg i UP saken etc. Kanskje det blir modereret ihht Kulturpolitikken oxå. hilsen Erik M

  SvarSlett
 16. Hmm kanskje det ikke er langt fra sannheten.. FrP har jo i andre saker nå endret /korrigert syn vedr. Aktiv dødshjelp; bruk av eksterne oljepenger; modererer seg i UP saken etc. Kanskje det blir modereret ihht Kulturpolitikken oxå. hilsen huff hvor er mine hofteholdere

  SvarSlett
 17. Tragedie at du er kvinne og er medlem av FRP.

  SvarSlett
 18. Hei igjen,
  Takk for svar! Du skriver at countryfestivaler ikke får støtte med f.eks. får jazzfestivaler støtte. Det ene er ikke mer riktig enn det andre. Jeg tok en rask titt og fant matfestival, metallfestival, folkemusikkfestival, bluesfestival, hip hop festival og ..... tata! ... Norsk Country Treff! (www.kulturrådet.no) FrP er jo for karakterer i skolen og generell konkurranseutsetting. Hvorfor skal man ikke kunne vurdere en god søknad fra en kulturfeltet på samme måte? En god søknad vil f.eks. være om de har en god plan for økonomi, PR, allsidighet, kunstnerisk innhold etc. Jeg synes Kulturrådet har en god bredde i innvilgningene, og de er et meget viktig bidrag i å opprettholde et bredt kulturtilbud i hele landet. Jeg synes det er trist at FrP har bestemt seg for at av alle de pengene dere planlegger å bruke, så skal absolutt ikke kulturen få en krone. Dette er vel et verdispørsmål. FrP signaliserer med dette at kultur ikke er viktig.

  SvarSlett
 19. //Det finnes ikke en standard for hva som er god litteratur eller hva som er god kultur. //

  Det er så uendelig irriterende at denne misforståelsen eksisterer!
  Det at du personlig ikke er innsatt i et kulturuttrykk godt nok til å ta stilling til kvaliteten i det som ytres, betyr ikke at det ikke finnes kvalitetskriterier.

  Politikere flest innser dette og det er derfor det opprettes faggrupper for å gjøre kvalitetsvurderinger om hvilke kunstnere/prosjekter som er mest fortjent av støtten som finnes.

  For å sitte i en sånn faggruppe må man kunne sitt fag og det er derfor det skapes en illusjon om at det sitter besserwissere og gir penger til hverandre.

  Anders B

  SvarSlett
 20. Anne: Vi sier ikke at kulturen ikke skal få en krone, men at det er på tide å gå gjennom kriterier for hvordan støtte til kultur blir fordelt, og jeg mener at det opplagt er konkurransevridende elementer i det systemet som finnes i dag. Blant annet at det gis pengestøtte til enkelte festivaler, som i sin tur har råd til store artistnavn, som vil føre til at festivalen kan skaffe seg større inntekter og overskudd enn festivaler som ikke får slik støtte. Om det er jazz eller country som får støtte er ikke egentlig poenget, men det er ingen tvil om at enkelte sjangre får tildelt flere midler enn andre sjangre.

  Og det er litt annerledes med for eksempel utdanning, siden jeg tror ingen vil protestere mot at man må lese, regne, skrive etc for å klare seg i livet (med hederlige unntak selvfølgelig). At det samme gjelder kulturimpulser, tror jeg er mer omdiskutert, og ikke noe jeg er sikker på. Å stimulere til det kreative i mennesker tror jeg på at man skal gjøre gjennom utdanningssystemet, men hver må finne sin stil, og jeg tror ikke det finnes en spesiell mal man skal rette seg mot.

  Anders: Jeg mener fortsatt jeg er i stand til å definere kvalitet på et kulturuttrykk, men hva som er kvalitet for meg er ikke nødvendigvis kvalitet for deg. Og det varierer med tid og sted hva som er bra, og hva som ikke er bra..

  SvarSlett
 21. Kan godt være at 'ham' og 'han' er likestilt, noe som gjerne er et resultat av at folk ikke kan skrive og at rettskrivningsnormene endres deretter, men det er nå en gang ikke slik at 'å' og 'og' er likestilte former, Hanne. Godspeed, Øyvind!

  De implisitte negative konnotasjonene i elite-begrepet Frp-ere er så ivrige på å gi alle som ikke er enige med dem er i ferd med å forringe hele den politiske debatten i Norge, ikke bare kulturdebatten. Hvis Frp kunne ha lagt seg på samme nivå som de andre norske partiene i den generelle samfunnsdebatten kunne denne kanskje ha blitt konstruktiv og interessant, men for Frp er det tydeligvis til enhver tid viktigere å hause opp den misnøyen og de misoppfatningene vedrørende det norske samfunnet som ligger latent hos så altfor mange nordmenn.

  Når det gjelder kultur er saken i grunn såre enkel. Det finnes en hel rekke kulturuttrykk som ikke fenger mange nok, som ikke er mainstream nok, folkelig nok, til å kunne overleve i et lite land som Norge uten hjelp fra eksterne støttespillere. Det dreier seg allikevel om tusener på tusener av nordmenn som liker og brenner for alt fra opera til tegneserier til billedkunst til samtidsdans. Men fordi ikke flertallet av nordmenn interesserer seg for dette, altså folk flest, mener ikke Frp at disse kunstartene har livets rett (nå støtter forøvrig, og heldigvis, ikke flertallet av nordmenn Frp heller, så de burde slutte å omtale seg selv som partiet for folk flest). Det er kun kunstuttrykk som vil selge og gå i overskudd og som kan investere i videre drift som er kunstuttrykk som burde eksistere, kan man lese ut av Frps resonnement. Skulle denne logikken, gud forby, ha hatt tilbakevirkende kraft er det vel knapt den kunstner, forfatter, musiker, arkitekt eller komponist som vi i dag verdsetter som ville ha vært kjent for oss. Det er altså slik i dag at noen, gjerne en forsvinnende liten prosentandel av det norske folk, vil og kan se opera eller høre på samtidsmusikk, men det er samtidig slik at de som vil høre på Heidi Hauge eller lese Margit Sandemo også kan gjøre det! Forskjellen er at Hauge og Sandemo selger, de trenger ingen statsstøtte, mens Den Norske Opera og Ultima-festivalen ikke favner bredt nok og trenger støtte utenfra for å overleve. Er disse opera- og samtidsmusikkelskernes preferanser dermed mindre verdt enn Hauge- og Sandemofansens? Vel, ifølge Frp kan det sannelig virke slik.

  SvarSlett
 22. Å gjøre dette til en debatt hvor elite står mot folk er dermed en fullstendig avsporing, faktisk en fullstendig speilvending av hva realitetene er. Det er altså slik i dag at både brede og smale kulturuttrykk får lov til å leve. En slik kulturpolitikk har vært ført av alle norske partier som har vært i regjering, fra Høyre til SV. Det sitter ingen venstrevridde politikere ett eller annet sted og bestemmer at folk flest ikke får høre på country, ikke får se kunsten til Marianne Aulie eller lese kioskromaner. Det finnes ikke noe smakspoliti med reell makt, det finnes ingen elite som vil stoppe Sputnik fra å spille konserter eller legge ned Hotell Cæsar. Det er tvert imot Frp som, om de får makt, vil hindre folk fra å gå i operaen eller se Mathias Faldbakkens utstilling på Samtidskunstmuseet, fordi dette ikke favner vidt nok! Det er nettopp Frp som ønsker å definere hvilke kunstarter eller -uttrykk som har livets rett, det er Frp som vil diktere hva nordmenn skal få oppleve av kultur!

  Det er ikke elitisme det dreier seg om, det er noe jeg vil kalle flertallstyranni, samt det Frp alltid baserer seg på, frykten for det ukjente. Uten å ville trekke for sterke paralleller, så kan man lede tankene hen til sensur, utstillinger av degenerert kunst og bokbål som foregikk i Europas fascist- og kommunistnasjoner i mellom- og etterkrigstiden. Det VI og flertallet, i Frps tilfelle les folk flest, ikke liker, skjønner eller ønsker, det skal ingen få ha.


  Det er heller ikke slik at alt kan omsettes til kroner og øre, at alt dreier seg om profitt, røde tall, budsjetter som skal gå opp og private aktører som etter sigende skal gjøre en så mye bedre jobb enn stat eller kommune. Det er visse ting som definerer hvorvidt en nasjon eller et samfunn er sunt, progressivt og levedyktig, og et variert, mangfoldig, energisk og dynamisk kunstliv er en av disse tingene. Et slikt kulturliv vil vi ikke ha om markedet alene skal bestemme, om flertallet alene skal diktere hva som er bra, om Frp kommer til makten. Godt valg.

  (Det kan godt være jeg gjentar meg selv flere steder her, men det får så være...)

  SvarSlett
 23. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 24. Forøvrig tror jeg alle ønsker, eksempelvis, Margit Sandemo mer enn velkommen til å støtte kulturkampen.no! Det at hun selger bøker i massevis og leses av folk flest betyr vel ikke nødvendigvis at hun tilhører høyresiden eller ønsker et forflatet kultur-Norge? Ved å anta at det er en opplagt kobling mellom type forfatterskap og politisk ståsted er det vel heller du som opptrer arrogant og fordomsfullt her, Hanne, ikke elitistene på venstresiden.

  SvarSlett
 25. Norge er et lite land med forholdsvis få innbyggere og et lite marked.
  Det krever faktisk årelang, om ikke livslang dedikasjon, inspirasjon, utholdenhet og kompetanse for å hevde seg innen en sjanger som f.eks jazz. Leve fett av kultur er det få som gjør i Norge!
  Kulturen er en av de få arenaer hvor vi har mulighet til å møtes som mennesker, sammen eller i våre personlige møter med litteraturen, kunsten, musikken...Skal det finnes et rikt kulturliv i Norge, må det støttes!
  ..Ellers blir det ikke annet enn 'blaff' igjen, uten dybde.
  Noen må, og velger å ofre mye, for å dedikere seg til å ytre noe om hva det vil si å være menneske enten gjennom musikk, litteratur, teater, opera eller what have you. Setter man sin lit til markedskreftene i denne sammenhengen forsvinner denne rikdommen. Norge skal være stolt av å ha et rikt og mangfoldig kulturliv. På dette punktet tar nok Frp så feil det går an å ta.
  Hvem ER denne kultureliten ? 20-30 stykker som sitter og deler ut penger til hverandre ? Detter er ikke tilfellet overhodet. Det er pålagt de forskjellige instanser å vise bredde ved utdelinger, noe de gjør. Så kan man like eller ikke like, bli truffet av eller ikke, av de forskjellige kulturuttrykkene.. Poenget er at de må være der, tilgjengelig for alle.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser