Gå til hovedinnhold

Sjelden jeg er mer stolt av kommunen min

Det er utrolig at det har gått så mange år med Sogneprest Helge Hartberg før han fikk rikspolitisk medieoppmerksomhet. Vi som bor i kommunen har vært klar over seansen som skjedde i Reinli en god stund, men nå kan også VG nett rapportere om gudstjenesten der vår sogneprest skylder hiv og aids på de homofile. Denne mannen er trolig grunnen til at jeg aldri ble døpt (nå er jeg riktignok visstnok registrert i medlemsregisteret til Den Norske Kirke, som veldig mange andre), siden han kom med den noe ufine uttalelsen til min mor og far da de giftet seg i januar for mange herrens år siden(hvem gifter seg midt på vinteren liksom??): "Barnet er ingen synd, men det dere har gjort". Jeg tror Pappa da bestemte seg for at barna hans ikke skulle bli døpt (han godkjente det forsåvidt, men sa at han ville nekte å være med i dåpen). Vår sogneprest er også kjent for å ha motforestillinger mot å vie par med barn, døpe barn utenfor ekteskap, kvinnelige prester, homofile, og listen fortsetter sikkert. Han rømte visstnok kommunen da Rosemarie Køhn kom på besøk en gang.. Det er mulig noe av dette er overdrevet fra folk som har fortalt meg det, og jeg har aldri opplevd noe negativt selv, så jeg vil beklage om enkelte ting er tatt ut av sin sammenheng og Helge Hartberg føler at han ikke blir behandlet på en rettferdig måte.

Jeg respekterer hans meninger. Jeg er for ytringsfrihet. Jeg syns det er helt galt å mene at homofili er en synd og at homofile kan for hiv og aids, men jeg kan ikke annet enn å respektere folk som har de meningene. Vi vinner bare over sånne holdninger med åpen meningsutveksling. Jeg syns også gjerne kirken må være så konservativ den bare vil, og få holde på akkurat som den vil, men det kreves fullstendig fristilling. Skillet mellom stat og kirke er lenge etterlengtet. Og det kan ikke komme fort nok. Men så lenge vi har en statskirke, så bør prester som vår sogneprest holde seg for god til slike uttalelser siden kirken bør være en åpen folkekirke. I hvert fall hvis man ønsker flere kirkegjengere (vel..kanskje dette vil bidra til at flere kommer til gudstjenestene våre langveisfra??).

Og ja, nå tror jeg virkelig jeg skal bruke min stemmerett (som jeg ufortjent er blitt tildelt) til å stemme i kirkevalget. Jeg er jo tross alt kristen (men trolig ikke like konservativ kristen som mange andre), så kanskje jeg skal gå til kirken for å få meg døpt slik at jeg ikke lenger føler meg som en juksemedlem av den norske kirke (registrert i registeret, men trolig ikke i de lokale kirkebøkene).

Kommentarer

 1. Du er åpenbart ikke objektiv i denne saken..man kan selvsagt diskutere HVORDAN han gir uttrykk for sine meninger, men saken er at denne presten etter alt og dømme representerer flere frp velgere med sitt syn på homofili enn det du gjør:-)
  At du i tilegg bruker uttrykk som "sykt" flere ganger, blir bare useriøst. Ettersom du går med en politikerdrøm i magen, bør du kjenne grasrota og det er bare ikke sånn at 90% av de kristne her i landet bifaller det de "homoliberale" i kirkenorge står for.

  SvarSlett
 2. Siden du er en politiker og det derfor blir vanskelig å uttale seg direkte, så la meg gjøre det. Sogneprest Helge Hartberg framstår som en idiot som liker å utnytte sin maktposisjon til å tråkke på andre mennesker.

  At han gjør det på et religiøst grunnlag for så være, det endrer absolutt ingenting for meg.

  At vi må respektere hans rett til ytring betyr ikke at vi må respektere han, hans meninger eller hvordan han bruker sin posisjon.

  SvarSlett
 3. Det er da underlig hvis ikke denne sognepresten får en refs av sin overordnede for slike uttalelser, som jeg formoder er korrekt gjengitt.
  Sissel K

  SvarSlett
 4. Det er jo litt framgang i verden - det er godt å se at en prest som uttrykker slike ekstreme meninger faktisk får refs fra sine overordnede. Han blander jo dessuten inn helt feilaktige ideer om hvordan HIV oppsto.

  Han er helt på grensen til å ta HIV til inntekt for sitt syn om at Gud ikke liker homoseksualitet. Det er en skummel tankegang som lett rammer andre svake grupper også - er kreft Guds straff for overdreven røyking?

  SvarSlett
 5. Det er vel på tide att noen stopper Herr Hartberg!

  Folk har over lengre tid følt seg tråkket på tæerne av denne mannen. Som Hanne Blåfjelldal skriver om foreldrenes møte med Hartberg så en nok dette ikke første foreldreparet som opplever dette. Selv har jeg opplevd Herr Hartberg i sorgprossessen etter min far. Vi satt i mange timer på hans kontor for å fortelle om hans liv før begravelsen. Det eneste som kom ut av denne tiden under selve begravlesen var at vi barna ikke ble nevnt siden våres
  var skilt! Aldri i verden om denne mannen skal få begrave ho mor når den tiden kommer!!!

  Er vel på tide att Sør-Aurdal bytter sogneprest!!

  SvarSlett
 6. Nå har jeg ikke lyst å forsvare han presten på noe måte.

  JEG mener at han er helt feil og at AIDS og HIV ble laget i et labratorium finansiert av hvite zionister som ønsker å holde befolkningen i afrika nede.
  Slik at det blir lettere å bruke dem til slave arbeid i åkerne og gruvene i afrika der alt av avlinger og mineraler går til oss i vesten/europa.

  Jeg menner også at det blir helt feil av kristne å utale seg imot ham og likevel kalle seg kristne.

  I følge den hellige teksten dems så tok guden dems og ødelagte 2 hele byer bare fordi innbyggerne ar homofile og lesbiske.
  Tok til å med å gjorde om ei kvinne til en saltstenge bare fordi hun angret over å måtte dra fra byene og "snudde seg og så tilbake med anger".

  så tok han også å fordømte den ene sønnen til Noah bare fordi han "tok Noah bak mens han var drita".

  Det er ganske tydelig at guden til de kristne hater homofile.(Alikavel så "elsker han alle folkeslag på denne kloden" og "alle er like i hans øyne".... typisk kristen motsigelsse og hykleri.)

  Anyways har ikke noe imot at folk er homofil eller lesbisk... så lenge dere ikke prøver dere på meg i fylla ;)
  Skulle bare si her at det blir ganske hyklerisk av kristne som tillater homofile prester f.eks og snakker i mot han presten her.
  I følge hans religion så gjør han jo ingenting som hans gud ikke ville ha gjort.

  Blog eier skriver: "Kjent for å ha vrangforestillinger mot å vie par med barn, døpe barn utenfor ekteskap, kvinnlige prester, homofile, og listen fortsetter sikkert."

  Nå menner JEG at alle disse punktene er helt OK men hvis han er imot dem så gjør han ingenting feil i følge hans egen religion.
  Alle disse punktene.. bortsett fra kvinnlige prester(husker ikke hva det står om det) er ulovelig i følge biblen.
  Jeg bare kjønner meg ikke på kristne som går imot det som står i den hellige teksten dems.

  Hva er vitsen med å være medlem av et religion dersom du skal bare plukke ut og følge deler av den religionen eller høre på "deler" av religions tekst?

  SvarSlett
 7. Noen ganger er det synd at sannhet provoserer, slik som i dette tilfellet...

  SvarSlett
 8. At spredningen av ADIS i stor grad skjedde i de homofile miljøer er jo en fakta som ingen kan benekte.

  Jeg synes det er ganske utrolig at homobevegelsen nå prøver å få fjernet det som et fakta også.

  SvarSlett
 9. Har ikke lest bibelen inngående, men om det står i Bibelen at Homofili er synd så er det vel synd da? Står det i bibelen at du ikke skal ha sex før ekteskapet, da er vel det også synd (ikke for de som har sex da). Man bør vel ta innover seg at kristendommen også er en religion som har sitt utløp fra bibelen. Så skal man være kristen så stemmer det vel at man må følge det som står i bibelen. Ellers er man ikke kristen og skal da ikke døpe sine barn, gifte seg i kirken osv. Står selv i statskirken men det er mest fordi at noen pynter meg bort den dagen jeg dauer.

  SvarSlett
 10. Takk for masse gode og mindre gode kommentarer (min subjektive mening) på dette innlegget. Jeg føler ikke for å kommentere noe av det, men jeg nøyer meg med å konstatere at lenge leve ytringsfriheten. Jeg syns det er bra med fri meningsutveksling, og jeg syns det er bra at folk tør å være kontroversielle. Da får vi opp debatter og meninger i det offentlige rom, som kan diskuteres. Mye heller at fordommer mot homofile og andre mennesker kommer opp over overflaten, enn at slike meninger blir undertrykt.

  Og ja, jeg er helt enig jeg at religiøse samfunn både må få nekte å vie folk med barn, og døpe barn født utenfor ekteskap, men da kan ikke motta masse statsstøtte og kalle seg en folkekirke. Jeg vil ha religionsfrihet og fristille trossamfunnene. Det får vi dessverre ikke gjort med dagens ordning.

  (og til det første innlegget: nei, jeg er ikke objektiv, og det vil jeg heller aldri bli som politiker og som menneske, og i blant tar følelsene mine overhånd fordi jeg hater dobbeltmoral, fordommer og folk som dømmer andre på hva jeg mener er feilaktig grunnlag.)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser