Gå til hovedinnhold

FrP ønsker ikke nynorsk-tvang

Hvordan NRK og Dagbladet klarer å få til FrPs "ja til valgfritt sidemål" til "ja til nynorsktvang" har jeg vanskelig for å forstå. FrP ønsker å fjerne den obligatoriske sidemålsundervisningen og sidemålseksamen, og dette er noe som også får støtte av språkprofessor Finn-Erik Vinje. Også flere norsklektorer mener at sidemålsstilen er klar for å bli skiftet ut. Min mening er at disse to målformene er såpass like at vi klarer fint å forstå hverandre uavhengig av hvilke målform man benytter. Jeg tror heller ikke sidemålsundervisning fremmer norskferdighetene til elevene, og da de gjennomførte et prøveprosjekt i Oslo nettopp med å fjerne sidemålsundervisningen, viste det seg at elevene fikk bedre karakterer.

Så til vår såkalte nynorsktvang som NRK skal ha det til. I dag følger det av opplæringsloven at det er kommunene som selv velger målformen på de ulike skolene, og det kan være ulike målformer på ulike skoler innad i en kommune. Foreldrene kan imidlertid kreve at elevene får undervisning på en annen målform hvis det er mer enn ti elever hvis foreldre krever det. Dette systemet er det ingen som har tatt til orde for å endre på (selv om jeg mener også det burde vært diskutert).

Fra og med 8.trinn har imidlertid elevene selv rett til å velge målform selv. Altså; INGEN TVANG. Og sidemålsundervisningen begynner elevene først med på 9.trinn. Det vi ønsker å fjerne er den tvungne sidemålsundervisningen fra og med 9.trinn, og da velger elevene allerede selv målform. Hvordan i alle dager NRK får dette til å bli nynorsktvang kan jeg virkelig ikke skjønne, og jeg vil be enkelte journalister sette seg inn i Opplæringsloven før de lager sakene sine.

TV2 skriver også om saken.

Kommentarer

 1. Hanne,
  Journalister er instruert i å vri på alt som har med FrP å gjøre for å fremlegge dette så negativt som mulig. Dette lærer de på Journalisthøyskolen.

  SvarSlett
 2. Denne overskriften er faktisk direkte løgn. At det går an..

  Hvor mye betalte kommunistene for den der skal tro? Sikkert ikke billig da avisene uten tvil må miste mange lesere..!
  Jeg er i hvertfall ferdig med følgende aviser: Dagbladet og VG. Snakk om sludder, vås, manipulasjon og direkte løgn!!! Aftenposten er ett bedre alternativ!

  SvarSlett
 3. Det er forferderlig. Alt fra Anders Magnus' nesevishet til klippinga. Men ta imot Flyktninghjelpens bånnkarakter og Mållagets dumhetserkläring som store plaster på såret. Mediene er ikke engang kapable til kompetent kampanjejournalistikk. I prinsippet er all mediedekning bra. Ingen andre partier kommer jo til tals. Fortsetter det slik, skulle det ikke forundre meg at minker, depresjon og odelsrett på bygda faller ut til vår fordel også.

  SvarSlett
 4. Dere får helst få avklart dette her internt i Frp før noen av dere uttaler seg. I intervjuet med Per Sandberg i NRK går det klart fram at hver kommune velger sitt offisielle skriftspråk, og at det ikke vil være rom for at elever velger annet hovedmål enn det som er offisielt skriftspråk i kommunen. Valgfritt for kommunen, javel, men ikke for elever og foresatte.

  Så, hvem har rett? Du eller Sandberg?

  "- Frp markedsfører seg for å være for valgfrihet. Hvorfor da tvinge elever til ett hovedmål?

  - Vi mener at det er enda viktigere at de får kun ett hovedmål å forholde seg til, sier han."

  SvarSlett
 5. hva skjer fram til 8. trinn?

  SvarSlett
 6. Frem til 8.trinn så er det kommunen som avgjør hvilke målform elevene benytter seg av. Da må elevene følge målformen på den skolen de er elev ved. Det finnes enkelte unntak. For eksempel hvis eleven flytter til en kommune som har annen målform enn den kommunen eleven kommer fra - da har man krav på å benytte den målformen man hadde i den gamle kommunen. Eller elevene kan få en annen målform om det er minst ti foreldre i en kommune som krever egen gruppe med annen målform.

  Men sidemålsundervisning slår ikke inn før 9.trinn.

  Og nei. Man tvinger ikke elevene til bare ett hovedmål. Elevene kan selv velge sidemål som valgfag. Dette er mindre tvang. Ikke mer, slik NRK gir uttrykk for.

  SvarSlett
 7. Blåfjelldal:

  Når Frp i sitt handlingsprogram skriver "Fremme forslag om å fjerne obligatorisk eksamen og undervisning i sidemål." - hvordan i alle dager skal folk flest klare å tolke dette dithen at bortimot alt skal være som før?

  Når selv ikke Per Sandberg forstår at alt bortimot skal være som før så er det da pussig at man avkrever at alle andre skal forstå dette.

  Her virker det som at enkelte fossror bort fra 100-dagersplanen allerede to uker før valget.

  Og takk og lov for det.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser