Gå til hovedinnhold

Tut og kjør i skoledebatter

Nå har jeg vært gjennom 15 skoledebatter på sju dager, og har igjen tre debatter i morgen. Det er ingen tvil om at man blir litt ødelagt av dette, og vi som deltar i debattene føler i blant at vi reiser rundt som et sirkus. Dette er siste valget jeg håper jeg skal delta i slike debatter - for nå erklærer jeg meg offisielt for gammel til dette (etter i morgen og etter jeg går av som FpU-nestformann). Jeg har vel egentlig aldri helt klart å være verken morsom eller slå de største spøkene (som man blir belønnet stort for av publikum), og fremstår vel mest som en bitter, sint liten ung dame som ikke klarer å være morsom i det hele tatt. Men det er nå tross alt min stil, og selv om jeg sjelden klarer å vinne debattene, så er det nå slik jeg er. Jeg er opptatt av at man ikke skal prøve å være noe annet enn det man er og er opptatt av å få frem skillelinjer og forskjeller mellom partiene, heller enn skillelinjer mellom hvem som er morsomst.

I Oppland er vi nok forholdsvis beskyttet. Skoledebattene i andre fylker går nok mye hardere for seg, med mye mer skittkasting, mer dårlige morsomheter og er enda mer sirkus. Vi holder det faktisk på et ganske seriøst nivå i Oppland, og det har nok mye å gjøre med at vi debattanter har utviklet gode vennskap og en kultur for å ikke spre løgner og være morsomme på hverandres bekostning. I går ble riktignok hele panelet sammenlignet med apekatter, og representanten fra AP for "den største gorillaen av alle", men det var fra publikum som ikke likte at vi bare slengte dritt om hverandre. :) MEN, det er tross alt sånn at publikum gir mest applaus til de som kommer med de største spøkene om hverandre, og da er det lett å la seg rive med.

Jeg har blitt kalt rasist i debatter, jeg har opplevd ting jeg ikke syns er gøy og det er ikke alltid like morsomt å være i debatter. Ufine angrep har jeg sett og opplevd fra mange også, og når man er ung, så er det som sagt lett å la seg rive med. I dag er det gjort en stor sak av en lommemann-sammenligning fra en av våre FpUere. Jeg er helt sikker på at dette ikke er de drøyeste sammenlignene som er kommet i en skoldebatt (jeg har hørt verre), men selvfølgelig er det ikke greit at våre folk kommer med slike sammenligninger. Jeg tror vi skal skylde det på opphetet stemning, ungdommelig overmot, at man blir sliten og tom i hodet etter mange slike debatter, og at man etter hvert mister forståelse for grensene mellom hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt. Jeg kjenner i hvert fall Mette som et meget hyggelig menneske, som helt sikkert ikke mente å støte noen med sin uttalelse.

Jeg tror imidlertid vi kan diskutere formen for disse debattene. For det går nok etter hvert sport i å være mest morsom, mest kul og komme med de kuleste vitsene. Men det er vel også for å lette litt på stemningen, og fremstille politikk som litt annet enn bare kjedelig med tall, og løfter og prat.

Jeg er imidlertid ikke den rette til å bedømme formen på debattene. Jeg sitter selv i panelene rundt omkring. Men innspill fra elever hadde vært fint. Lærer dere noe av dette, eller bidrar det bare til å øke politikerforakten??

Jeg har selv forresten vært i debatt på Valdres videregående skole i dag, noe som var bare hyggelig. Der diskuterte vi politikk, jeg fikk masse motbør av de andre i panelet, men det er bare gøy så lenge vi får diskutert politikken vår. Jeg håper i hvert fall dette var lærerikt for elevene! :)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser