Gå til hovedinnhold

Treng bilbistand!

Eg må kjøpe meg bil. Det må vere ein solid bil, som tåler ruskevêret i Gudbrandsdalen. Den må også kunne gå langt, slik at den kan gå mange turar mellom Vågå og Bergen. Også må den vere trygg og lett å ha med å gjere, sidan eg ikkje er spesielt bilkyndig. Eg klarar ikkje ein gong skifte dekk.

Eg får mange råd. Og dei fleste råda eg har fått til no, går ut på at eg bør kjøpe japansk. Men at Skoda gjer mest bil for pengane.

Nokon med peil som har nokre gode råd til ei bygdejente som skal kjøpe sin fyrste bil? Eg har verkeleg ikkje peiling, og kjenner dette blir skummeltskummelt.

Kommentarer

 1. Kjøp tysk:) Jeg ordner med forsikring!

  SvarSlett
 2. Toyota! Det e bilen som går og går og går :)

  SvarSlett
 3. Haha...TrygVesta er allerede mitt forsikringsselskap, så jeg tror jeg klarer meg, Bjørn-Gunnar!

  Takk for råd. Tviler på det blir tysk. Tenker det blir en skikkelig kjerringbil fra Japan. Men vi får se.

  Heldigvis er en av rådgiverne på stortinget utdannet bilmekaniker, og hun har skikkelig peil. Så regner med å få noen råd der også. Stoler mest på den formelle kunnskapen, selv om veeeeldig mange later som de har peiling på bil!

  SvarSlett
 4. Hei.
  Tilfeldigheter ifm nettsufing førte meg innom siden din, og ser at du trenger råd om bil. Etter over 20 år i bilbransjen, og etter å ha jobbet med 8 forskjellige bilmerker, er rådet mitt som følger, basert på at du skal kjøre mye over fjellet, og at du ikke kan noe om bil og dermed er avhengig av bilverksted hver gang noe skal gjøres med bilen:
  1. Kjøp så ny bil som du overhodet har råd til.
  2. Kjøp bil med 4 WD og diesel
  3. Kjøp bil av et merke som har forhandler i nærheten av der du bor.
  4. Ved bruktbilkjøp, velg bil med lav km-stand. Husk at for hver kjørte km mer enn gjennomsnittet for biltypen så synker verdien med ca 50 - 75 øre (mest på store biler).
  5. Japanske biler har den overlegent beste driftsikkerheten
  6. Svenske biler har den beste kollisjonssikkerheten
  7. "Billigmerkene" som er søsken med "statusmerkene" gir mer for pengene og egentlig like god bil, her kan spes. nevnes Skoda versus VW/Audi.
  8. Sjekk forsikringspremien på en aktuell bil FØR du kjøper bil.
  9. Mange merkeforhandlere tilbyr svært gunstig forsikring på sine egne merker det første året.
  10. Ved kjøp av bruktbil kan det være lurt å ta med en garantiforsikring, eks. fra Fragus, da får du garanti i f.eks. 1 år i stedenfor 3 mnd.
  11. Ta de tid til å gå å se på flere biler.
  12. Ikke la fargen på bruktbilen bestemme kjøpet... (typisk "jentefeil...")
  13. Ved kjøp av bruktbil så ta en NAF-test før du handler.
  13. Hvilken bil du skal velge? En som du føler deg fortrolig med.
  14. Hvilken bil vil jeg foreslå for deg? Da vil jeg faktisk foreslå en bil fra en produsent jeg ikke har jobbet med selv: Toyota RAV 4 med dieselmotor. Da får du lave drivstoffutgifter, lettkjørt bil, moderne med et bra sikkerhetsnivå, god framkommelighet, lavt verditap.
  Lykke til.
  Hilsen Roar

  SvarSlett
 5. Takk for fantastisk gode råd. Det høres ut som du har peiling på dette! Og ja, jeg har mer eller mindre bestemt meg for at det blir en SUV, og har sett litt på RAV4 fra Toyota, som jeg syns virker veldig bra (og selv om dette sikkert er jentete å si, så er den ikke veldig stygg heller, og det betyr litt). Skal forsøke å ikke henge meg opp i farge, men det er vanskelig å la være...

  Ellers skal jeg følge alle rådene dine når jeg skal ut på bruktbilshopping om litt. Skal si det trengs råd også....:)

  SvarSlett
 6. Kjøp bare 4WD du, så ordner det seg ;)
  Og med litt plass, suv eller stasjonsvogn, for det er så greit å ha litt plass til å oppbevare ting i bilen! (sånn som hockeydrakter, pensko og møteprotokoller!) Og det er mange typer verksted på Otta, så mye får du ordna i nærheten om noe skulle skje :) Velkommen oppi dal'n forresten! :)

  SvarSlett
 7. Hei Hanne.
  Hvordan går prosessen med bilkjøp?
  Nå som du har flyttet fra Oslo så trenger du vel bil?
  Hyggelig at du likte rådene mine :-)
  Hilsen Roar

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser