Gå til hovedinnhold

Språkdebatten var ikkje død

Tidlegare i denne veka var eg deltakar i "Valdresdebattane". Spørsmål vi skulle diskutere var mellom anna: Er det plass til to likestilte språk i Noreg i dag? Eller kostar det for mykje? Er det eit problem at 75 % av ungdommane i Valdres skiftar språk? Og kven har i så fall ansvaret?

Eg var deltakar i debatten saman med mellom anna språkforskar Arne Torp (han frå Joker-reklamene), kommentator Erling Lægreid, Elisabeth Aspaker frå Høgre og ordførar i Vang, Vidar Eltun.

Eg har alltid vore glad i nynorsk, men eg har ikkje alltid vore nynorskbrukar. Eg var også ein av dei som byta målform frå nynorsk til bokmål då eg var elev på vidaregåande skule i Valdres.

Det kan verke lettare å skrive bokmål enn nynorsk. I alle fall når du er ein halvlat 15-åring. Stort sett alt eg las var bokmål, og når du tenkjer etter kva for målform ein møter mest av rundt seg i samfunnet, kan vi ikkje seie at bokmål og nynorsk er likestilt. Når eg i tillegg opplevde at bokmålsstilane eg fekk attende frå læraren såg omtrent slik ut som då du leverte dei inn, mens nynorskstilane var fulle av raudt blekk, då var vegen kort til å be om å få byte målform.

Det var nok i hovudsak latskap som fekk meg til å byte frå nynorsk til bokmål på vidaregåande. Eg trudde du måtte vere supermenneske for å skrive nynorsk. Eg følte i alle fall eg ikkje fekk taket på det. Og attendemeldingane eg fekk frå lærarane var prega av: "Ikkje lov til ditt og ikkje lov til datt". Nynorsk var for meg eit forbodsspråk prega av reglar for kva som ikkje var lov: "Ikkje lov med ord som byrjar på be-". "Ikkje lov med ord som sluttar på -else". "Ikkje lov med genitiv-s". Og så vidare og så vidare.

Ikkje ein gong då eg studerte nordisk tidleg i tjueåra fekk eg taket på nynorsk. Nynorsken var også då eit slit å få taket på. Bokmål var enkelt.

Seinare, då eg fekk jobb som politisk rådgjevar på Stortinget, var det enkelt å fortsette med bokmål. Bokmål er jo det perfekte byråkratspråk. Einaste nynorsk eg skreiv i løpet av tre år på Stortinget, var då eg utforma eit forslag om å gjere sidemål valfritt. Men også då måtte eg søke hjelp for å få forslaget på korrekt nynorsk.

Så kom dagen då eg skulle søke jobb i Vågå kommune. Eg oppdaga fort at Vågå var ei markant nynorskkommune, og at søknaden måtte skrivast på nynorsk. Det gjekk på eit vis, men eg kan enno hugse at alle forbudsreglane svirra rundt i hovudet mitt då eg skreiv.

Seinare, då eg fekk jobb i Vågå kommune, måtte eg verkeleg ta meg saman. Men eg var motivert for å bli nynorskbrukar.

Eg bestemte meg fort for at dette måtte gjerast skikkeleg. Eg byrja difor med ein gong å bruke nynorsk privat. På bloggen, i tekstmeldingar og på facebook. Men eg skal love dykk eg strevde. "Når skal eg bruke de og når skal eg bruke dykk?". "Heiter det kommunane eller kommunene?" "Er det joggar eller jogger?".

I Vågå har dei heldigvis ei ordning med at dei gjev dei tilsette tilbod om nynorskkurs. Det fekk også eg. Og eg lærte meir på eit kurs over tre dagar enn eg trur eg lærte på 12 år i grunnopplæringa. Eg lærte at ord på nynorsk kan starte på be-. Og eg fekk den mest geniale regelen for verbbøying eg nokon gong har fått: "Er det a i går, så er det a i dag". Eg lærte også at det er lov med genitiv-s i nynorsk. Og så lærte eg at det treng ikkje vere så vanskeleg. Ver glad i språket, og skriv på ein lett måte. Det er betre enn at alt er så pinleg korrekt. For pinleg korrekt treng ikkje vere god norsk. Eg har enno språkfeil både her og der eg, men eg tenkjer at det viktigaste er at eg skriv. Og er glad i å skrive.

Eg er ein nynorskelskar. Men eg har møtt mange menneske opp i gjennom åra som det kan verke som hatar nynorsk. Og eg har ofte lurt på kor dette hatet til nynorsk kjem frå.

Som då Unge Høgre for nokre år attende hadde ei kampanje med bilete av ei ku på ei brosjyre med teksta: "La dem raute nynorsk så lenge vi slipper". Denne brosjyra fekk eg utdelt på ei yrkesmesse eg var på inne i Oslo. Unge Høgre hadde stand. Eg har berre vore så sint tre gonger før i mitt liv. Eg fekk brosjyra, såg på ho og snudde meg mot dei to Pappa-gutane kledd i dress med vannkjemma hår. Og eg skreik og skreik. Eg hugsa ikkje kva eg sa, men innimellom sa eg i alle fall: "Mø rauta ikkji". Eg tipper dei hadde det moro etter eg hadde gått derifrå. Dei sa ikkje mykje til meg, men eg er heilt sikker på at dei prata mykje om meg etterpå. Dagen etter sendte eg ein sint mail til Høgres hovudorganisasjon om at eg i alle fall ikkje ville vere medlem meir av det dustepartiet der.

Tåpelege angrep på nynorsk frå eigne partifeller er også det som har fått meg til å vere veldig nær å melde meg ut av det partiet eg er medlem av i dag.

Eg skriv meir om nynorsk og om kva som er viktig for at folk skal bli meir glad i nynorsk i Dagsavisen i morgon. Eg håper det kan bli debatt - for det er lite som engasjerer meir enn debatt om språket vårt. Det er nok fordi det er så nært knytt opp til vår identitet.

Og debatten i Valdres gjekk bra. Det var litt skummelt for meg å møte språkguruane i debatt (eg hadde dårleg sjølvkjensle og følte meg som ein rosabloggar som var invitert for å gjere debatten meir folkeleg). Og det var minst like skummelt at det blant publikum var mange tidlegare lærarar av meg. Men Avisa Valdres gav meg terningkast fem for debatten. Og sjølv om det er litt tabloid med terningkast, så er det greitt så lenge det gjekk bra for min del. :)

Kommentarer

 1. Du er fantastisk god i debatter, Hanne:)

  Men du lurte på hva som gav hatet mot nynorsk? Det er ganske enkelt; Vi ble tvunget til å lese fryktelig dårlige bøker på nynorsk. For meg var det "fuglane" av Vesaas som ble drepen. Den totalt sprø hovedpersonen omgjorde nynorsk fra å være kledelig musikalsk til å bli et hatobjekt gjennom usammenhengende ord om trær og fugler.

  SvarSlett
 2. Du svarer vel strengt tatt også på ditt eget spørsmål Hanne. Når du som er fra en nynorskkommune allikevel velger deg bokmål fordi det både oppleves og læres bort som enklere i skolen, hvordan tror du nynorsktvangen føles for de som kommer fra bokmålskommuner?
  Idiotisk byråkrati og tullball kan skape sinne hos de fleste, særlig når en selv må kaste bort tid på det. Hvis nynorsk har livets rett må den kunne overleve uten skolens tvang, på samme måte som du selv nå har omfavnet nynorsken i voksen alder. Man hadde ihvertfall fått færre nynorskhatere, og kanskje til og med flere da faktisk hadde omfavnet nynorsken?

  SvarSlett
 3. Bra blogg, Hanne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 4. Jeg følte aldri at nynorsk var det riktige skrivespråket for meg, derfor blir det bokmål nå. Folk må da få velge selv hvilken språkform de vil ha. Da er det verre med bruk av engelske ord..

  SvarSlett
 5. Jeg hater ikke nynorsk, jeg ser bare ikke poenget med å kunne to norske språk, der bomål er mer utbredt skriftlig.

  På grunnskolen kunne man heller fokusert på å lære elever mer sofistikert norsk med tanke på vitenskapelige ord og uttryk. På universitetet jeg går på brukes det stort sett engelske fagbøker. I undervisningen brukes det oftere engelske uttrykk for navn på medisinske analyse teknikker og reagenser, enn det brukes norske.

  Poenget mitt er at hvis et språk som nynorsk skal brukes utbredt, altså ikke hates, så bør det ha en større nytteverdi som ikke allerede dekkes av et annet språk slik som bokmål.

  SvarSlett
 6. det er mye som er hyggelig å lære, men å bruke så mye ressurser på en så ubrukelig kuriositet som nynorsk, er både latterlig og trist. Hva med flere fransk- eller tysk-timer? Naturfag? Til og med samisk hadde det mer logisk å bruke skoletimene på.

  Forøvrig synes jeg, helt oppriktig, at vi også kan gå bort fra norsk som skriftspråk. Lær unga engelsk i stedet. Så kan vi bruke tid på det som faktisk er interessant, nemlig innholdet i teksten.

  SvarSlett
 7. Hvorfor jeg hater nynorsk?
  Vel fordi jeg ble påtvunget å lære det så enkelt er det. At det samtidig er 100% unyttig gjør det ikke noe bedere.
  Ganske enkelt et fremedspråk for meg, et fremedspråk jeg ikke har noe behov overhodet å lære.

  SvarSlett
 8. For å svare direkte på overskriften til dette innlegget.

  Nynorsk er alltid den karakteren som trekker ned på karaktersnitte til de fleste... desverre.

  SvarSlett
 9. Bra innlegg, men svaret er enkelt - som andre også har sagt. Vi blir påtvunget å lære å skrive noe som er så likt vår egen målform (bokmål) at forskjellene er mest av akademisk interesse.

  La heller elevene lære å lese nynorsk, og bruk litt ekstra tid på ord som lett misforstås. Bruke halvparten så mye som i dag, så sett av den andre halvparten til "ordentlige" realfag

  SvarSlett
 10. Jeg hater ikke nynorsk, men jeg hater at vi skal bruke tid og ressurser på _sidemål_ i ungdoms og videregående skole. Greit at vi har undervisning i sidemål i den forstand at vi skal bli kjent med flere sider av språket, men jeg ser ikke poenget med å lære to skriftspråk med grammatisk nøyaktighet. Har selv en datter med dysleksi og skal gjøre det som står i min makt for å søke fritak for skriftlig vurdering i sidemål når vi kommer så langt som til ungdomsskolen. Sidemål for henne vil være en katastrofe når hun allerede sliter slik som hun gjør med vanlig bokmål.... SÅ like som disse to skriftspråkene tross alt er vil hun aldri klare å skille dette fra hverandre, og resultatet blir antageligvis et ennå dårligere hovedmål....

  SvarSlett
 11. Er så lei alle som slenger ut ordet "hater" om andre som ikke liker noe eller foretrekker noe annet.
  De færreste hater nynorsk, de bare skjønner ikke poenget med å ha to skriftspråk i skolen. Det burde være bedre å bli skikkelig god i ett av dem enn halvgod i to. I dag er nynorsk obligatorisk for elever i områder hvor nynorsk ikke finnes eller brukes. Bare fordi noen har sagt at man skal det. Man kan jo da spørre seg hvorfor ikke også samisk er tvunget på alle?

  SvarSlett
 12. Svarer på hvorfor folk missliker nynorsk er veldig enkelt, det er HELT ubrukelig, eneste grunn til at vi har nynorsk er fordi en gammel nisse mente at bokmål var alt for likt dansk og vile fornorske språket til slik det engang var.
  skule vi ha snakket norsk som det engang var kunne vi like så greit lært oss islansk som hadde faktis vært en del mere interisang og spendenes.

  SvarSlett
 13. Me fekk for lite nynorsk på skulen!

  SvarSlett
 14. Det er gjengs haldning i skolen at ein skal hate alle fag og nynorsken er noko ein i tillegg får aksept frå vaksne for å hate. Problemet er at mange ikkje klarer å kvitte seg med dei barneskolehaldningane.
  Og til alle dei som klager over å måtte lære noko unødvendigt: for ein arbeidsgiver er det positivt om ein arbeidssøker har litt ekstra interesser/kunnskaper. Så da bør vel ein arbeidssøker som har klart å få greie karakterer i det, tydelegvis ekstremt vanskelege, nynorskspråket være ekstra atraktiv?

  SvarSlett
 15. Det er veldig mange dialekter her i Norge. Noen er morsomme, noen er fine og andre grusomt stygge.

  Det blir litt som å blande forskjelig type mat i en stor gryte. Hvis vi f.eks blander kefir, kjøttkaker, kaviar og sjokolade og blader det sammen, så blir det en salig grøt ut av det. Selv om hver for seg kanskje smaker godt, så gjør de det neppe sammen.

  På samme måten er det med nynorsk... en salig blanding av mange dialekter. :)

  SvarSlett
 16. Eg blir meir glad i nynorsk ettersom tida går!Dikt er absolutt finast på nynorsk!
  Skal vi ha berre eit skriftspråk måtte det bli eit slags samnorsk.Nynorsk er mykje rikare på ord enn bokmål. Vi har ei mengd ord som ikkje finns i bokmål.(Les Olav H. Hauge. Det er gut som har ordforråd).
  Sjå på Staut og Hellbillis som skriv på dialekt. Mange fine morosame ord,som ungdomen faktisk likar.Tenk så fint å seie lauv!
  Stå på Hanne!Vi treng slike som deg. Det er så agalaust flott at ungdomen kan våge å gå litt motstraums. Vera ein stabbestein for andre!
  Håkon

  SvarSlett
 17. Jeg feiret jul i Singapore i 1999. Familien jeg var hos snakket tamil, hindi, strøkent engelsk, mandarin, malay samt forstod et par andre asiatiske språk. Da blir det litt flaut med påtvungen opplæring av to norske SKRIVEMÅTER for det som faktisk er ETT SPRÅK.....

  SvarSlett
 18. Nynorsk som valgfag!


  problemløsaren

  SvarSlett
 19. Eg fann nynorsk særs vanskeleg og nynorsken kosta med eit ekstra år på gymnaset. Skal eg fortelja at eg hata nynorsk? Nei, sterke kjensler for skulefag har eg ikkje aldri hatt.

  Men mange, mange år seinare oppdaga eg ved eit høve at ein treng berre ein ting for å skriva nynorsk: elektronisk stavekontroll og Firefox har ei dugande nynorsk ordliste.

  Kopier og lim inn i adressefeltet på nettlesaren

  http://99ting.blogspot.com/2009/01/fanden.html

  Dersom kommentarfeltet godtek html er det berre å trykkja her

  SvarSlett
 20. Kvifor blir nynorsk oftast omtala som sidemål? Nynorsk er jo hovudmålet for nordmenn... ja bortsett frå eit mindretal dialektlause rundt østlandsområdet då....

  SvarSlett
 21. Nynorsk er eit fint språk, brukt på ein vetug måte. Ein treng ikkje bruka dei aller mest aparte orda so er. Brukar begge deler sjølv.
  Det er ikke noe problem føler jeg. Å seia at ein hatar Nynorsk, trur eg lite på. Hat er noe som er så sterkt og altoppslukende at det vanskelig kan opparbeides mot noe så troskyldig som en del av Norges 4 forskjellige språk.
  Eg har heilt sikkert skreve fleire feil her, men det tek eg ikkje so tungt. Verre ting har skjedd og kjem heilt sikkert til og skje
  igjen Å skriva et sint brev på Nynorsk er lett. Å klatte sammen det samme på Bokmål er vanskelig. Bokmål er så platt å fargeløst.
  Så snilt å troskyldig. I Nynorsken hev orda
  tyngde, farge, slagkraft og autoritet.
  Men, hvis all energi som er blitt lagt ned i
  dette arbeidet med å ta vare på alle språkene. Vart det brukt like mykje på å sletta ut og fjerna skilnadane, var heile jorda eittspråkeleg.

  SvarSlett
 22. Det er ikke noe poeng i å lære to språk. Det holder med å velge et skriftspråk og lære det. Helt unødvendig å tvinge på et annet i tillegg. De fleste andre språk har bare et skriftspråk. Det burde også være nok for nordmenn

  SvarSlett
 23. hadde nynorsk vært ett valgfag! kunne jeg tenkt meg at det hadde vært for få som hadde valgt det til å ha klasser til det!
  det ville ha død ut kankje?

  men det sier jo mye om faget!

  klart man kan jo kanskje si at det er viktig å bevare det gamle!

  men hvis jeg skulle selv få lov til å velge hva jeg skulle bruke skole tiden til, ville jeg valgt å lære noe som jeg føler jeg har bruk for. fks mere fordypning i andre fag,
  hadde vært mye bedre for meg!
  for nå har jeg X antall timer nynorsk på ryggen som jeg ikke trenger! ikke Husker! ikke vil ha!

  eneste jeg sitter igjen med er en irritasjon for faget nynorsk som ga meg dårlig karakterer som førte til frustrasjon av å ikke prestere! noe som man ikke trenger på skolen!

  men who cares man kommer sikkert ikke til å gjøre noe med faget! å jeg er ferdig med det så :D kjipt for de som kommer etter meg!!

  jeg synes engelsk skal ta over alt!
  blir mye greiere for alle ^^

  SvarSlett
 24. For meg er det 3 viktige grunner til at vi ikke bør ha to skriftspråk i lille Norge.

  For det første fører det til at vi ikke får integrert alle de gode ord og uttrykk som nynorsken har(i et fellesnorsk språk), fordi de tilhører 'et annet språk'. Det gjør det norske språket fattigere.

  For det andre fører det til dårligere språkkunnskaper blant nordmenn flest, fordi grammatikk og bøyningsmønster ligger så nære hverandre at skoleungdom sjelden gidder å lære noen av dem ordentlig - de er så like at man blir forstått i muntlige sammenhenger uansett.

  For det tredje koster det ganske mye (både tid og penger) å oversette og trykke alle offentlige skjemaer på to språk.

  Jeg har lest gode bøker skrevet på dialekt, og mener at de bøkene er like verdifulle selv om dialekten ikke har status som eget språk.

  - Steinar

  SvarSlett
 25. Er slike innlegg god reklame for bokmålet?
  Er dette "dannet tale"??
  Høyr littt på Kråkevik på Det Norske Teateret!
  Til fleire språk du lærer, til lettare går det!

  Men dansken Grundtvig fortel om grunnen til lærevanskane!
  "Man længe nok kan sige
  at kærlighed er blind,
  det blir dog lysets rige
  hvor ret den den strømmer ind,
  og han har aldri levet
  som klok på det er blevet
  han først ej havde kær."

  Dette gjeld all læring:
  "Ein vandrar må vera ven med vegen!"
  sa ein gamal mann.

  SvarSlett
 26. Hvorfor misliker jeg nynorsk? Fordi hverken faglæreren, samfunnet, foreldre, eller skolebøkene kunne gi noen som helst forklaring på hvorfor vi skulle bruke tid og energi på faget. Det bare er sånn. Nynorskfaget på skolen føltes omtrent like nyttig som å trille en stein opp et fjell, se på den trille ned, og så trille den opp igjen. Dette er synd, for jeg vet mange sier det finnes mye fin kulturlitteratur på nynorsk, men jeg som har vokst opp med "Spynorsk mordliste" og generelt anti-nynorske holdninger har blitt lært opp, som mange østlendinger, i at nynorsk er et latterlig særnorsk påfunn. Selv på NRK er de morsomste og mest gjennomførte rollefigurene til Bård Tufte og Harald Eia nynorsk-talende, og kanskje noe av grunnen til at de slår så godt an er synet på nynorsk? Ryggmargsrefleksen min, selv når jeg leser denne bloggen, er "Æsj, nynorsk!", og det henger igjen fra vgs og ungdomsskolen.

  Hvorfor tror du Unge Høyre slipper slike brosjyrer? For å overbevise mennesker om at nynorsk er teit?

  Eller kanskje de bare når en vanvittig stor målgruppe med slik reklame?

  Og jeg får ikke helt med meg standpunktet ditt, er du for valgfritt sidemål eller ikke? Og hva mener du hensikten med dette er dersom du er for?

  SvarSlett
 27. Eg er sur på gymfaget. Ja, eg hatar gym! For den karakteren drog ned snittet mitt på skulen. Difor burde vi kvitte oss med gym.

  La dei som vil røyre på seg gjere det i fred, så kan vi andre la vere. Det burde vere eit valfag! Så får vi sjå at det ikkje har livets rett.

  Kvifor har vi gym? Kva kan det brukast til? Jau, eg blir kanskje i betre form, men det er jo så slitsomt. La meg og andre få slippe.

  SvarSlett
 28. Las berre halve innlegget, men må seie meg enig med deg så langt - nynorsk er vanskeleg, bokmål er enkelt. Eg "byta", om man kan kalle det det, då eg gjekk på universitetet. Det meste var på engelsk (utan at vi fekk oversetjingar på noko som helst av terminologi), resten var på bokmål. Det var rett og slett berre enklare å skrive på det målet pensum var på - og eg var kun eit semester frå å legge heilt om til engelsk.

  Men kvar hatet kjem frå? Anar ikkje. At ein må lære nynorsk på skulen kan eg skjøne at ein irriterar seg over. Men det man les på nettet dei siste åra tydar på vesentleg meir enn irritasjon. Det er ikkje kun det å måtte lære nynorsk som er gale, no er det alle som skriv nynorsk frå starten av det er noko gale med. Akkurat det vil eg seie er eit ganske stort problem - kan ein ikkje akseptere at andre har eit anna skriftspråk, sjølv når ein for lengst er ferdig med det som fag, då har ein ikkje mykje respekt for andre menneske.

  SvarSlett
 29. Hatet til nynorsk kommer av att vi som ikke snakker nynorsk må ha det på skoken og derav får dårligere snittkarakter en om vi ikke hadde hatt det.

  Og gjett hvor mye jeg har hatt brukt for nynorsk nå 15 år etterpå. 0 much.

  Så jeg kan med hånden på hjartet si att eg hatar dere.

  SvarSlett
 30. Hater nynorsk? Ja, til tider gjør jeg vel det. Fordi det er et tvangsspråk, et kunstig språk som ikke hadde overlevd uten pålegg fra staten om å brukes på lik linje med bokmål.

  Hvorfor tør ikke nynorsk forkjemperne å la folk velge fritt? Fordi de vet hva resultatet blir.

  Nynorsk er ikke et språk for alle dialekter i Norge, det er et språk for Vestlandet, med alle sine bygdekrangler om a-, i-, eller o-endelser. Hvor mange bruker det som førstevalg? Ca 15% av folket.

  La folk velge selv, gi oss frihet! Hvor mange reklametekster ser vi på nynorsk i de landsdekkende avisene? 1%? 0%? Og hvorfor? Fordi annonsørene vet de ikke blir tatt alvorlig på det språket.

  Skvasarausi rykkja rova, som Leif Juster sa en gang på 60-tallet.

  SvarSlett
 31. Saken er ikke at folk hater nynorsk. Det de hater er at det er obligatorisk å måtte lære nesten to helt identiske norske skriftspråk på skolen. For at en bitteliten minoritet er nynorsk elskere så må resten av Norges befolkning lære to skriftspråk i solidaritet med disse. Ikke klag på alle oss andre, bruk tiden på å motivere istedet!

  SvarSlett
 32. Nynorsk er,og kommer til og bli totalt bortkastet. Hvrofor skal alle påtvinges denne vestlandsdialekten.
  Den blir påtvunget oss alle på skolen i mange år. Setter vi på radio eller tv blir vi der også pumpet ørene fulle av denne minoritetsdialekten. Kan ikke fatte og begripe hvorfor nynorsk skal holdes kunstig i live.

  SvarSlett
 33. Jeg har stor forståelse for at enkelte kan mislike nynorsk. Elever, både på ungdomsskole og i videregående som sliter med norskfaget fra før, vil neppe føle seg særlig motivert til å arbeide hardt med nynorsk. Faktum er, at det man er god til som regel er morsomt. Er man dårlig i selve norskfaget, og har begrensede språklige ferdigheter i bokmål, vil det være lite motiverende å begynne med nynorsk i tillegg.

  Jeg tror dessverre nynorsk kommer til å måtte vike for bokmål til syvende og sist. Det er synd at denne fine språkarven ikke verdsettes av folk flest lenger.. Men det er nok slik det kommer til å bli.

  SvarSlett
 34. Kvifor skriva dansk når me hev norsk? Vi bør i særs høg grad få fleire tekstar på nynorsk i media. Flott du fann att nynorsken, og bloggar med det. sjølv kjem eg aldri til å skriva bokmål, då blir det i staden engelsk...Det er ei skam å sjå kor mange vitlause folk det er rundt om kring når det kjem til norskkunnskapen deira.

  SvarSlett
 35. Hatet til nynorsk kommer av at vi blir påtvangt det i skolen. Argumentet om å beholde den norske kulturarv ved å påtvinge elever nynorsk holder ikke stand. Det skaper bare hat som igjen virker negativt inn på nynorske forfattere.

  SvarSlett
 36. Er verkeleg grunnen til at folk flest ikkje vil læra nynorsk at dei får dårleg karakter i faget? Det seier vel heller noko om dei som ikkje klarar å læra det! Alt på skulen er jo tvang og folk har ulike interesser!

  Ein grunn til å læra seg det, er til dømes å skjøna kva folk utanfor Oslo seier!
  Synes det er ganske patetisk at to nordmenn ikkje kan føra ein samtale på grunn av at den eine parten ikkje skjønar dialekt (snakkar av erfaring)!

  Kvifor skal nynorsken vekk og nynorsk kommunar bli tvinga til å bruka bokmål??? Kan ein ikkje lik så godt kutta ut bokmål og bestemma at alle skal skriva nynorsk? Det blir litt det same.

  Nynorsk er trossalt ein del av identiteten til nordmenn! Nynorsken har i det minste litt sjel.

  Berre eit lite innspel til alle trangsynte. Det er klart det går ann å væra ueinig, men kven skal bestemma kva som skal gjelda?

  Er det verkeleg så ille å utvida språkrepetoaret berre litt?

  SvarSlett
 37. Nynorsk er dessverre vorte eit litt eksklusivt språk, for kultureliten. Ikkje mange kan skriva nynorsk korrekt lenger. Det er synd. Trøysta får vera at moten skiftar. Snart blir det vel status å ha allmennkunnskap og kunna skriva norsk igjen.

  Når ein her karakteriserer "Fuglane" av Vesaas som ei dårleg bok, veit eg ikkje kva eg skal seia. Denne boka vert rekna som det viktigaste verket til Vesaas, som han jamvel fekk Nordisk Råds litteraturpris for. Men, men; ein kvar får meina sitt.

  SvarSlett
 38. Jeg hater ikke nynorsk, jeg bare hater å måtte lære det. Jeg skjønner ikke hvorfor noen som har bokmål skal lære nynorsk eller omvendt. Helt unyttig for meg som bor på ei lita bygd i hedmark å lære nynorsk

  SvarSlett
 39. "Fordi det er et tvangsspråk, et kunstig språk som ikke hadde overlevd uten pålegg fra staten om å brukes på lik linje med bokmål."

  Der. Der har du nok den viktigste grunnen.

  99% av alt jeg leser på norsk er på bokmål.
  Alt jeg skriver på norsk er på bokmål.
  Mange ord på nynorsk er så forskjellig fra bokmål og min egen dialekt (jeg kommer fra Møre og Romsdal...) at det stopper helt opp når jeg leser, for at jeg må prøve å finne ut hva ordet betyr. At jeg kan lære meg betydninger av ord er greit nok, men hvorfor skal jeg gjøre det når det er ord jeg støter på én gang hvert tiende år? Det fører jo bare til at man glemmer det til neste gang man støter på ordet...

  Hvis man da legger til at mange som tror at de skriver nynorsk egentlig skriver en salig grøt av bokmål og nynorsk, blir det ekstra mange stopp i leseflyten på grunn av et stotrende språk. Som om ikke det er nok virker det også som at nynorsken foreldrene mine lærte på skolen er forskjellig fra nynorsken jeg lærte på skolen, som i tillegg er forskjellig fra hva som læres på skolen i dag.

  Nei, la nynorsk bli valgfag, og bruk heller norsktimene i skolen på noe fornuftig, som å faktisk lære barn og unge å bruke språket fornuftig.

  SvarSlett
 40. Jeg var, er vell fortsatt en svak Bokmål elev. Og det hjalp ikke å rote Ny Norsk opp sammen med de problemene jeg allerede hadde i Norsk timene. Jeg ble bare forrvirret av å lære Bokmål og Ny Norsk sammtidig, og jeg vet at flere hadde samme probleme. Ny Norsk kan være et valg fag for de som vill, og det kommer ikke til å være mange.


  Og for å svare på ditt spørsmål. For 99,9% av de elevene som lærer Ny Norsk kommer ikke til å ha noen nytte værdi av Ny Norsk senere i livet. Og jeg tror ikke du har noen nytte værdi av Ny Norsk heller. Og det som ikke har noen nytte værdi bør ikke være obligatorisk i skolen.

  SvarSlett
 41. Nynorsk suger fordi vi blir tvunget til å lære noe man aldri kommer til å bruke senere i livet.

  Hver gang denne debatten kommer opp får jeg høre "Men bokmål er jo ikke ordentlig norsk, det er dansk"... vet du, jeg gir egentlig faen i om hvor det kommer fra. Jeg bruker bokmål nå og jeg kommer til å forsette med det framover. Takk og lov jeg er ferdig med skolen. Det var rett og slett fælt !

  SvarSlett
 42. Eg elskar nynorsk! Nynorsken gjorde at eg fekk betre karakterar då eg gjekk på høgskulen i Lillehammer. Kvifor? Alle bøkene eg las var anten på engelsk eller bokmål (som er mitt sidemål), og når eg då skulle skrive oppgåver var eg tvungen til å forstå det som stod, eg kunne ikkje berre "klippe og lime" frå bøkene. Gjekk ut med toppkarakter på bacheloroppgåva mi, som sjølvsagt var skreve på nynorsk!

  Forøvrig kan eg gjerne skrive bokmål, men eg har lite til overs for det. Det er ikkje den enklaste løysinga for alle.

  Lillian

  SvarSlett
 43. Flott innlegg, Hanne!

  Nynorsk byggjer på dei fleste målføra utanfor oslogryta, då unnateke dei nørdste delane av Nord-Noreg. Dei aller fleste i landet bør då kunne kjenne at delar av sitt eige talemål i nynorsken. Med denne kunna bør det gå lettare å lære nynorsk.

  Alt går dersom ein vil. Når vi som er nynorskbrukarar greier å lære oss bokmål (vårt sidemål), burde vel også bokmålsbrukarar greie å lære seg nynorsk (deira sidemål)?

  Å hate nynorsk er, med respekt å melde, å sage av identitetsgreina til nasjonen vår. Hadde det ikkje vore for Kalmar-unionen, ville vi truleg hatt eit skriftspråk som hadde vore nærare dagens nynorsk enn dagens bokmål. Bokmål er eit resultat av 400-årsnatta; unionen med Danmark som frårøva oss vårt nasjonale sjølvstende, vår nasjonale identitet, og vår nasjonale sjølvkjensle. Blod, sveitte og tårer ligg bak atterreisinga av desse.

  Tenkt høgt om nynorsken, sjølv om du ikkje er nynorskbrukar!

  Sjølv har eg nytta nynorsk i alle år, også på høgare utdanning både på høgskule og universitet. Eg hadde ikkje greidd å uttrykkje meg på ein måte eg kunne stå inne for dersom hovudoppgåva mi skulle vere skriven på bokmål.

  Helsing
  Ivars læresvein

  SvarSlett
 44. I har lenge tried lære den nynorsken for å kommunisere best med dei flottaste norske damene, men eg tykkjer det er vanskeleg. Only if I tar meg i akt kan eg få det til, sånn omtrently...

  Norske språk er faen ikke a walk in the park, men vi have to take care slik at me tek vare på båe språkforma. Eg tykkjer the er most interesting med that språkrikdommen me har i Noreg i dag, lissom!

  Eg har nytta nynorsk i jobb (eller heitar det work?) many times når det har vært påkrevd, og også i mi utdanning. Jamleis har det vore difficult to find en helt standarisert måte og uttrykkja seg skriftleg på!

  Og vonar you will have a great suksess med din kamp for nynorsken - eg støtter you! ;-)

  SvarSlett
 45. Er bokmålsfolk klar over at nynorsk faktisk er hovudmålet for store deler av befolkninga i Norge? Vi nynorskfolk får skriva på målet vårt, og slik vil vi at det skal halda fram. Det største problemet i dag, er at store deler av media, undervisning på høgskular/universitet, reklamar, filmar, offentlege brev og skjema er på bokmål. For å ta eit eksempel: Mange, faktisk dei fleste av dei eg kjenner som tek høgare utdanning i dei større byane, beherskar ikkje lenger nynorsk. Eg blir trist ved tanken, og eg blir trist når eg sjølv kjenner at eg er meir usikker på det nynorske skriftspråket no etter 8 år ved universitetet, enn eg var då eg gjekk på ungdomskulen. Det er dette som er problemet, ikkje at sytete østlandsungar ikkje forstår norsk språk. Det bur faktisk folk utanfor deira eigen navle!

  SvarSlett
 46. La meg først og fremst få påpeke at jeg ikke hater nynorsk på noen som helst måte. Men som så mange andre også påpeker, ligger det nok mere i at for alle oss andre her i landet, som ikke kommer fra en nynorsk-språklig landsdel, er og blir det helt fullstendig meningsløst å måtte lære absolutt én spesifikk dialekt. Ja, for det er akkurat det nynorsken er, en spesifikk dialekt. Det er vides kjent at den "gamle nissen", som han omtales som noen innlegg ovenfor her, hadde en sterk forkjærlighet for vestlandet og dens dialekter, og attpåtil aldri satte foten sin nord for Trøndelag på sin språkreise. Nynorsken er en direkte kopi av et fåtalls (fra før av, daværende og nåværende) dialekter innenfor et svært begrenset geografisk område på vestlandet. Den nasjonalromantiske klyse-historien om at han skulle samle alle våre dialekter i et nytt og heldekkende språk er eneste grunnlaget for at vi enda holder på med dette. Som nevnt ovenfor var det vel ikke akkurat det som skjedde, og derfor irriterer det meg grenseløst. Fyren var anerkjent, ble pensum på skolen, ja alt var så flott og koselig med den historien der, at den generasjon på generasjon skal tres nedover ørene på barna våre. Jeg kommer fra nordnorge, prater ikke nynorsk, er stolt over den dialekten jeg prater og har full forståelse over at folk fra nynorsk-kommuner er like stolte over sin dialekt, som de selvfølgelig har all rett til. Vær bare så snill å ta inn over dere at det er deres dialekt som tvinges på alle oss andre, ikke et språk, men en dialekt. Ta inn over dere at for oss er det helt fullstendig meningsløst å måtte bruke tid og energi på dette. Nynorsken har all sin rett her i landet som en målform, som jeg har rett på min og trønderne har rett på sin, men som pålagt skriftform i skolen har det ikke livets rett etter min mening. Nordnorsk, trøndersk, sørlands, ja hvor er de i skolen, de er jo like mye norsk som dialektene på vestlandet. Dette blir for dumt. Som sagt hater jeg ikke nynorsk, men ser ting i et litt større bilde, forholder meg til de faktiske forhold, gjør min vurdering etter det og ikke kose-historien jeg fikk servert på skolen. Vær stolte og hold på dialektene deres, nynorsk-talende som meg, mvh

  SvarSlett
 47. Jeg har i mange år prøvd å forstå retorikken bak det faktum at samtlige barn i Norge skal lære seg nynorsk. Gjennomgående har det vært det samme. Samtlige av de jeg har møtt som er for nynorsk har; hatt for mye fritid, har en sær personlighet, mindre sosialt oppegående, eller er gammel og har et foreldet syn på saken.

  Jeg ser over her at en person uttaler seg med "Nynorsk er dessverre vorte eit litt eksklusivt språk, for kultureliten". Det er nesten komisk. Hvor tydelig det er at denne personen bruker nynorsken til å omtale seg selv som "elite". Bare en person med lav selvfølelse kan klamre seg til at han/hun har brukt unødvendig tid på å lære seg et ubrukelig språk. For så å kalle seg selv "elite"! haha:)

  Og for de av dere som mener det styrker nasjonaliteten vår. Har dere tenkt på at nynorsk kontinuerlig er med på å gi elever mistillit til landet som læringsorgan? Frustrasjonen til elevene er så stor at de konsekvent tenker på "staten som idioter".

  Kanskje er det på tide at det som majoriteten av Norge ser på som vanlig fornuft(fjerne nynorsk) blir hørt?

  SvarSlett
 48. eg skriv nynorsk og er stolt øve det, når dykk som les, skriv bokmål klagar øve nynorsk att dykk er blitt tvungen til å lese, skrive det på skulen, Kva med oss som har nynorsk som hovudmål me blir tvungen til å lære oss bokmål på skulen også,i tillegg er me i eit bokmål samfunn kvar einaste dag, me kunne nok ønskt att me fikk meir på nynorsk, for alt av tekst på tv og filmar er bokmål, nrk er begynt å tekse enkelte ting til nynorsk, alle aviser, vekeblad og ein stor del bøker er skrivne på bokmål, høyrer dykk oss som brukar nynorsk klagar?

  når skal me få ting på nynorsk som feks, Vg,dagbaldet og andre store aviser eller vekeblad som se og hør (sjå og høyr)og andre blader på nynorsk? til og med når personer som brukar nynorsk i dagleg tale (dialekt) blir inervjua i avise, blad så blir alt dei har sakt skrevet på bokmål, da er no vertfall ikkje rettferdigt. og ikkje minst nynorsk tekst på tv program? når me skrver brev, får brev frå offentlege kontor har me rett å få dette på nn, men som regel får me dette på bm.
  ingen som tenker på oss som HATAR bokmål.

  SvarSlett
 49. Ja, det bor faktisk folk utenfor østlendingenes egen navle. Jeg er en av dem, og du er en av dem Anonym. Nå har det seg slik at bokmål er et felles skriftform for alle her i landet. Bokmål er like fraværende fra min målform som den er for din, men jeg aksepterer den. Hvorfor skal jeg absolutt være nødt å lære din målform? Hvorfor måtte ikke du lære nordnorsk på skolen, eller trøndersk for den saks skyld? DET er spørsmål du kan stille deg.

  SvarSlett
 50. Det er selvfølgelig ikke deres feil at dere må lære bokmål når dere har nynorsk som hovedmål. Det er staten som har skylden, skylder ikke på andre enn staten jeg. Synd i deg at du har to utgaver av det norske språk å forholde deg til. Har tanken streifet deg, at en fra nordnorge som meg, har tre utgaver av det norske språk å forholde seg til. Jeg prater en dialekt, må lære å lese og skrive som deg, i tillegg til bokmål. Du kan i det minste skrive hvordan du prater, det kan ikke jeg. Hva skulle skjedd om jeg leverte inn en stil på skolen og skrev slik jeg prater? Det kan du, men det kan ikke jeg. Det verste av alt er at dere får dere til å klage over dette emnet. Tenk dere om å ta inn over dere hvem i landet her som bærer den tyngste ballasten språklig. God natt...

  SvarSlett
 51. eg kunne godt lært meg alle andre dialekter, for min del kunne me ha skreve på dialket, mn ikkje bokmål, blir ganske irritert å lese kossen folk kan rakke ned på oss som skrive nynorsk, nynorsk e ein fin skrift form, aksepter att me har 3 språk i dette landte, og slik e da berre, samane har også kjempa hardt for å kunne behalde sin målform og då må me som har nynorsk som hovudmål vist nok og kjempe for å behalde dette. ME blei også tvungen til å lære oss sidemål. mn da viste vel deke kanskje ikkje

  SvarSlett
 52. Folk i vestlandet blir også påtvunget til å lære bokmål. Hørt mange si "skjønner ikke hva du sier" "snakk norsk" etc.

  Får egentlig en følelse av at alle fra østlandet sliter litt med dysleksi og andre inkompitente lærevansker..

  SvarSlett
 53. det er vel litt med at ikke hele norge er reprsentert. Hvis min dialekt hadde vært innlemmet i de dialektene som han samlet, hadde det ikke gjort meg en døyt. Jeg hadde omfavnet det, lokket det inn i varmen og vært glad i det. Men vestlendinger kan tenke seg å ikke få lov til å bruke eg og ikkje. Det er det somme for meg med je og itte.

  SvarSlett
 54. en ting er at nynorsk er ubrukelig for 70% av beflokningen, en annen er at den tar tid på skolen man burde brukt til å lære engelsk for eksempel som vi idag har altfor få timer av. å kunne lese nynorsk er viktig for å forstå mye av norges kultur, men å lære å skrive er totalt bortkastet tid

  SvarSlett
 55. Nynorsk er et skrift språk, ikke muntlig...
  Akkurat som bokmål...
  Norge er det eneste landet i Verden som støtter å styrke forskjellige skriftspråk på et nasjonalt nivå...
  Greit nok å ha nynorsk, men ikke nynorsk karakter. Gjør norsk kjedeligere for de som ikke er veldig interisert i norsk faget. Ville heller ha lært Tegnespråk.

  SvarSlett
 56. Nynorsk er noe dritt og tull...Dialekter er noe annet.Nynorsk er sammensatt av en rekke dialekter i Norge.At det skal være nødvendig med dette grautmålet skjønner ikke jeg.Jeg har bodd mange år i Asia (bor der fremdeles)og om noen snakker nynorsk til meg når jeg er på besøki Norge så skjønner jeg ikke det spøtt.En annen ting,hvorfor må alle offentlige skjemaeretc.i Norge ha en nynorsk verson også???Skjønner dere ikke vanlig norsk eller??Om man er nyhetsoppleser i nrk feks.så har man 20 % tillegg i lønna om man "behersker begge målføre"som det så fint heter.Derav sitter enkelte dalasauer og knoter fram nyhetene uten at nordmenn fra den siviliserte delen av landet skjønner et pip.Svitsjer man over til tv2 er det samme sølet der.Sikrest med cnn eller aljazera for den del...At det fremdeles undervises i dette vrøvlet i norske skoler er helt utrolig.Gjør livet surt for elever som ikke er dalasauer..men fra byen..Bli kvitt dette maulet NÅ.

  SvarSlett
 57. eg skjønar ikkje poenget med å læra bokmål. det er jo ubrukeleg.

  SvarSlett
 58. hatet til nynorsken stammer som altfor mange skriver fra at vi blir tvunget til å lære denne driten uten å se noen nytte for den.

  og om det er dansk=bokmål... gå for pokker ut å les en dansk bok å si meg hvor likheten er

  etter alm. faglig påbygg så kan jeg si at det hadde vært fint om det ble satt fokus solid på norsken istedenfor den kvasi oppbygningen av nynorsk

  SvarSlett
 59. om man møter ei søt jente på eller i byen,og når hun åpner munnen (for å si noe)så kommer det nynorsk ut...da er det skikkelig nedtur deluxe...

  SvarSlett
 60. Jeg tror jeg har mer nynorsk-vegring enn nynorsk-hat. Jeg får en motvilje mot det som står på arket hvis det står på nynorsk. Jøran Ødegård tar det hele på kornet: Skolepensumet i nynorsk. Hva var det for noe møl? Jeg husker jeg spurte meg selv: Hva ER det de sitter og fabulerer om der bort på Vestlandet? Bøkene var så pedagogisk riktige at det vakte en generell mistanke. Det var antagelig ikke meningen at andre enn skoleelever skulle plages med dem. Vi så dem aldri i bokhandelen eller på bestselgerlistene.
  Ved et uhell lånte jeg ei bok for ikke lenge siden, som viste seg å være på nynorsk. Til min store overraskelse var den utrolig bra! Kjempespennende! Jeg husker dessverre ikke hva den het, men jeg husker at jeg tenkte: Denne kunne ikke vært skrevet på bokmål.
  Personlig er jeg for samisk i stedet for nynorsk i skolen. Samisk er et eget språk som snakkes i Norge. Det ville være bedre å lære det en en salig lapskaus av dialekter fra Vestlandet.

  SvarSlett
 61. http://www.youtube.com/watch?v=s7olTWEIwAI

  SvarSlett
 62. vel haaata vel i grunnen å ha bokmålstima og tentamen så versegod å hat tilbake :)

  SvarSlett
 63. Eg skulle gjerne ha lært litt samisk òg på skulen. Det var greitt å læra nynorsk, bokmål, tysk og engelsk. Å kutta ut eitt språk for å læra "meir" er ulogisk, men typisk norsk.
  Bokmål er det beste eksempel på vellukka kulturimperalisme (Dansk) i internasjonal språkhistorie.
  Motkreftene til sentralistisk embetsverk har alltid vore aktivt motarbeida i sentralistiske Noreg. (Heilt sidan vi kom under Danmark.) Slike sterke kulturkrfter er vanskelg å snu på.
  Senterpartiet merkar den samme holdninga. Oslofolk blir så provosert av personar med SP-nål at dei både nys og slevar, sjøv om dei ikkje har fjernaste peiling på politkken til partiet.
  Eg har sansen for Framstegspartiet. Du får berre ha lukke til i politikken. Det er kjekkt at du engasjerer deg. Framstegspartiet er som ei stor bygdalista for heile landet, men det er vanskeleg å få til ein heliskapleg politsk plattform på det..

  SvarSlett
 64. Synes nynorsk kunne være ett valgfag og ikke obligatorisk slik som når jeg gikk på skolen. har ikke noe imot nynorsk, men ser ikke helt hvor jeg skulle få bruk for det senere i livet. Om jeg kunne velge ville jeg jo heller lært ett annet språk som for eks spansk, mandarin eller fransk. De som ønsker det kunne jo fremdeles ha valgt nynorsk valgfag og alle ville vært fornøyde :)

  SvarSlett
 65. Hva ligger i dette behovet for å stille sitt eget syn opp mot andres ved å klassifisere motparten som "hatende"? Jeg føler det blir en fordumming av hele debatten og et billig forsøk på å score poeng.

  Jeg har siden jeg var liten misslikt fiskeboller i hvit saus. Jeg hater det ikke men jeg synes ikke det er noe godt overhodet. Da jeg var liten måtte jeg enkelte ganger spise det eller gå sulten fra bordet. Nå når jeg er voksen og bor for meg selv lager og spiser jeg det selvsagt ikke.

  Slik ser jeg også på nynorsken. Jeg hater det ikke - men jeg ser absolutt ingen vits i å tvinge folk til å lære det - spesielt ikke når dette forårsaker skoletretthet og elevene har problemer nok med å forstå vanlig norsk. Sett det opp som et frivillig alternativ i det minste - la folk få velge selv istedet for å tre denne sosialistiske tvangstrøya nedover skuldrene på folk.

  Det betyr faktisk null og niks at nynorsk er et "pent språk", eller at det er en del av "kulturarven". Hvis man føler så sterkt for å bevare det får hver enkelt ta sin egen frivillige bør, ikke tvinge barn til å ta den for seg slik man gjør idag.

  Jeg er selv fra trøndelag og snakker bredt og stolt den dialekten jeg er oppvokst med. Men jeg ville ALDRI skrive slik jeg snakker. Innen enkelte områder er faktisk standardisering positivt. Mon tro hvor verden hadde vært idag uten. Merkelige vektmål, forskjellige kalendere, ingen merking for skruer og muttere.

  Gi folk valgfrihet!

  Hva vil dere egentlig ha? Masse folk som har blitt tvunget til å lære nynorsk noen år og derfor annser det som noe herk? Eller noen få som faktisk elsker, bruker og verdsetter det. Kvalitet for kvantitet sier nå bare jeg

  SvarSlett
 66. Jeg vare utenlandsk og forstår ikke tekst på norsk nrk tv. Ar det nynorsk da? Hvem språk skal jeg lere, er det jeg lerer gammel norsk? Why dere bruker anet språk på tv? Vil bli intergrert godt som mulig. Vanskelig a lere og tro pa hva jeg leser på text

  SvarSlett
 67. Kan godt forstå Bob sit problem, Norge er eller var en sjøfartsnasjon, når familieforsørgeren reiser ut og sier farvell til barne og familien og reiser til sjøss, når han kommer tilbake så forstår han ikke barne, det er rene idioti!! skall vi skjifte språk, så la oss lere Islandskt det er det nermeste Norske språket som ikke er av Dansk eller Svensk opprinnelse.

  SvarSlett
 68. Jeg ser bare ikke poenget i å tvinge alle til å lære nynorsk. For meg er det bokmål som er norsk, mens nynorsk er et "grautmål" som bare irriterer.
  Om du liker nynorsk og vil bruke det, så er det fint for deg. Men hvorfor skal jeg og resten av de 85% her i landet som skriver og foretrekker bokmål tvinges til å lære nynorsk?
  Jeg bor i Bergen og snakker bergensk som nok kan karakteriseres som at det ligger nærmere nynorsk enn bokmål. Men for meg er det blitt slik at jeg heller velger Aftenposten fremfor Bergens Tidende, og det BARE pga nynorskbruken i BT.
  Nynorsk kommer til slutt til å dø ut.Andelen nynorskbrukere synker stadig, og det til tross for statens tvangsmetoder for å holde det i live.
  La folk velge det selv om de er interesserte ,det er den eneste måten å bli kvitt "hatet" på.
  Men det vil vel ikke dere nynorsktilhengere?

  SvarSlett
 69. Tja, kva er poenget med
  geografi?
  mattematikk?
  historie?
  religion og livssyn?
  naturfag?
  Alle desse faga måtte ein også kunne, "påtvinga" slik som fleire her nyttar som argument for sin avsky. Fakta er berre at dette er ein del av den verklege verda. Tysk er også forferdeleg gørr, men vi kan ikkje alle velge vekk og late som det ikkje finst. Brått som det er møter du ein tyskar. Eg for min del har lært å omfavne begge språk, og er stolt over det. Til dei som vil lære litt nynorsk på ein artig måte, sjekk ut Are Kalvø i Aftenposten. Lesinga hans er til fryd for kropp og sjel :)

  SvarSlett
 70. Jeg gledet meg som en unge til å begynne med nynorsk, skuffelsen var stor når det bare var grammatikk grammatikk grammatikk grammatikk grammatikk grammatikk grammatikk, det samme gjaldt Fransk, grammatikk grammatikk grammatikk grammatikk...
  JEG HATER GRAMMATIKK

  SvarSlett
 71. Nei takk til nynorsk. Vil ha bokmål offentlig
  på tv. Ikke alle som forstår nynorsk det bør du tenke på. Takk.

  SvarSlett
 72. Påstand: "Nynorsk-folket er nynorskens største fiende!"

  Hva mener jeg egentlig med det? Jo, her er min teori: Nynorsk er et minoritetsspråk i Norge. Dog det er likevel sidestilt med bokmål. Med andre ord har det fått gode privilegier i forhold til hvor mange som bruker det. Hvorfor er det sidestilt? Jo, det er fordi at "Norge" aldri har klart å bestemme seg for hva som er det "norske skriftspråket". Jeg har ikke noe problem med å godta at de som vil bruke nynorsk bruker det; værsågod! Det er et flott språk! Det tror jeg faktisk mange bokmåls-folk er enige med meg i. Men jeg har aldri hørt et nynorsk-menneske si det samme om bokmål.

  Så hva er da problemet?
  Jo, nynorsk-folk er livredd for at de som ikke er spesielt glad i nynorsk skal kutte det ut! For da vil prosessen som alt er i ferd med å skje skje raskere; bokmål tar over! Det vil skje før eller senere.

  Dette høres ut som en langsom og pinefull død av nynorsken! Nei det er ikke det! For jeg snakker ikke her om bokmål slik som Dronning Sonja eller Kåre Willoch prater det. Nei, jeg snakker om et bokmålsspråk som er tydelig påvirket av nynorsk. Begge språkene har i dag klammeformer som er så nærme hverandre at jeg ser på en todelig i skolen som ressurssløsing. Blir vi dummere/fattigere av å kun lære et morsmål? Nei, det tror jeg virkelig ingen mener. Jeg har et forslag til hva språket kan kalles også. Ikke bokmål eller nynorsk, men la oss kalle det norsk. Da er det ingen favorisering av det ene eller det andre.

  Vi kommer ikke til å glemme våre forfattere som har skrevet på ulike målformer tidligere. De er en del av oss. Men det er viktig at vi lever i dag og ikke der vi var for 100 år siden. Da var avstanden stor mellom skriftspråkene våre.

  Nok en gang stiller jeg spørsmålet: Hva er problemet med valgfrihet?

  SvarSlett
 73. Dette var eit godt innlegg, det skal eg som norsklærar i den vidaregaånde skulen bruke i undervisninga :-)

  SvarSlett
 74. Ja, det er plass til to språk i Norge. det er bokmål og engelsk. Jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig å skjønne at folk blir irritert når de må bruke så mye tid på å lære seg å skrive og lese et språk, som er nesten helt likt det vi allerede snakker!!!


  Tenk det at du ikke er noe spesielt flink i norsk og kanskje andre realfag, men så får du ikke tid til å bruke tid på disse fagene fordi du må lære deg noe helt unyttig. Nynorsken drar rett og slett ned gjennomsnittskarakteren for ingen god grunn i det hele tatt.

  Og selv om du fikk bruk for nynorsken betyr ikke det at alle får det. NYNORSK BURDE VÆRE VALGFRITT!!!!!!!

  SvarSlett
 75. Mykje av problemet ligg hjå lærerane i bokmålsstrøk.
  Lærerane likar ikkje nynorsk og overfører dette mishaget på elevane ved å gjere nynorsken vanskelig.
  Ein venn av meg flytta til min nynorsk-kommune i 8 klasse frå ein østlansk bokmåls-kommune.
  Den nynorsken han var blitt tvungen til å lære var dei språkformene vi blei frarådt å bruke.
  Vår dagligdagse og enkle nynorske skriveform hadde han blitt nekta å bruke, men var blitt tvungen å bruke alle dei merkeligste orda som ingen normale nynorskfolk brukar.

  Nynorskens værste fiendar er derfor bokmåls-lærarstanden og Noregs mållag.
  Noregs mållag finn opp alt mulig rare ord som ingen ønsker å bruke, og lærerane tvinger elevane til å bruke alle desse rare orda.

  SvarSlett
 76. Dette er veldig enkelt. Norge har som eneste land i verden et offisielt språk som INGEN snakker. Vi kan vel kalle det et konstruert språk. la oss helle kjeme for å bevare dialektene og distriktenes særegenheter enn å pålegge alle å lære seg oppkonstruerte ord og bøyning som ingen føler seg hjemme med.
  I tilegg til dett er jo også ny-norsk for mange et sidemål, altså en ektra belastnig spesielt på dem med dysileksi og lærevansker.
  Så mitt forslag er:
  1. Fjern all sidemålsundervisning.
  2. Fjern ny-norsk
  3. Innfør lokal opplæring i dialekt opp språkopphav.

  Et annet paradoks er jo at språket heter ny-norsk. men Norge på ny-norsk er Noreg. med andre ord burde språket het Ny-Noregsk om man skulle vært gramatikalsk korrekte.

  SvarSlett
 77. Fin blogg :)

  Jeg er helt enig med deg i at nynorsk er en undervurdert del av bokmål. Det er verken vanskelig å lære, og det er lett å få god karakter i faget. Allikevel ser jeg at å gjøre nynorsk obligatorisk er et feilgrep. Nynorsk tar en plass som mye heller burde vært brukt til matematikk eller norsk (muntlig/bokmål). Det er klart at det er store forskjeller i nytteverdi i forhold til hvor man kommer fra. Jeg, som er en gutt som kommer fra Vestfold, ser ikke nytten i at vi, som så å si aldri opplever nynorsk rundt oss, skal bruke timesvis på å lære oss det.

  SvarSlett
 78. Jeg så ett programm på nrk om A.O.Vinje her om dagen. Der var det en professor som nevnte at i ett departement, fikk folk beskjed om å oversette dokumenter som var for "tungvint" skrevet over til nynorsk og deretter tilbake til bokmål. Da ble de presise og forståelige å lese. Nynorsk kan benyttes til mye fint :)

  SvarSlett
 79. Nynorsk er dødfødt av samme årsaker som esperanto var det.


  Et kunstig språk som ingen vil ha seg påtredd.

  SvarSlett
 80. Nynorsk er et dustespraak som foretrekkes av folk som har et komperativt fortrinn av aa laere det. I.e. det er lett for boender of faa en god karakter i det. Og boender skal altid ha det lett i Norge

  SvarSlett
 81. Jeg er lei av nynorsk! eneste grunnen er at jeg blir påtvunget det i skolen! Skolen er det eneste stedet jeg er i kontakt med nynorsk, hvorfor er det så viktig? hvorfor teller min kunnskap innen nynorsk like mye som andre fag?
  Hvorfor skal det ***** faget ødelegge det ellers bra snittet

  SvarSlett
 82. vestlandet som eigen stat. so slepp me denne type diskusjon,så kan austlandet snakka og skrive på sin måte, for dei fattar ikkje kva andre utenfor oslogryta seie likavel så kan me på vest behalde nynorsken vår, og alla andre goder som høyrer til vest, olje, vasskraft og fiskeri, så kansje me som ikkje bur i aust kan få billigare straum og drivstoff.

  SvarSlett
 83. Kun hovedmål til alle...

  SvarSlett
 84. Jeg hater ikke Ny Norsk, men jeg forstår ikke hvorfor all må kunne et språk nesten ingen bruker. Jeg skjønner hvorfor Ny Norsk ikke er valg fag, ingen har penger i budsjett til et fag ingen vil lære i 90% av landet. Ny Norsk må kunne overleve på egen margin i de strøkene som bruker det i dag. Det er ikke noe grunnlag for at hele Norge trenger å kunne Ny Norsk. Og viss noen mener det er kultur arv, så er det ikke det for alle

  SvarSlett
 85. Pff. Ikke bland Bergen inn i dette "Vestlandet" ditt. Det at nynorsk brukes mye på vestlandet betyr ikke at alle vestlendinger bruker. Nynorsk stemmer i gjennomsnitt like lite overens med dialektene i Norge som bokmål. Slå nynorsk og bokmål sammen til et samlet skriftspråk, der man kan skrive "be-" og "-else" og "kyrkje" eller "kirke" alt etter hva man vil.

  SvarSlett
 86. Hat er kanskje et sterkt ord, og det skal vel egentlig godt gjøres å hate et språk. Jeg skjønner verdien i nynorsk. Det er en stor del av befolkningen som har dette som førstemål, og som muligens behersker dette mye bedre enn bokmål.

  Likeledes, er det en stor del av befolkningen som behersker bokmål bedre enn nynorsk. Det kan derfor være vansklig å utelukke nynorsk som offentlig skriftmål, som mange foreslår, siden det er en del som er oppvokst med og bruker nynorsk til hverdags.

  Det skal sies og må poengteres at det er en tredje part i dette landet som ikke behøver å ha nynorsk som sidemål slik majoriteten. Denne tredje parten er de som har et annet morsmål enn norsk.

  En del av denne tredje parten tilhører f.eks. de som velger å ha samisk som første- eller andrespråk. Jeg er en av disse. Jeg har ikke lært å skrive på nynorsk, men nå i ettertid leser jeg pensum på nynorsk i høyere utdanning. Det går nogenlunde fint å lese på nynorsk, men det tar bare litt lengre tid å lese for å få en forståelse av teksten.

  Det er viktig å bevare nynorsk, siden det er mange som har dette som førstemål. Men jeg undrer om nynorsk behøver være et sidemål for alle? Det er mange som sliter med bokmål i utgangspunktet, og i tillegg skal disse ha et enda mer avansert sidemål som nynorsk i undervisningen. Dette kan føre til at hele norsk-faget kan være vanskelig å beherske, og der igjen kan dette gå utover motivasjon og trivselen på skolen.

  Er det kanskje bedre å ha nynorsk som en del av norsk-faget, for de som ikke har nynorsk som førstemål? Nå skal jeg ikke generalisere min egen erfaring, men jeg har, som sagt, aldri hatt nynorsk-opplæring, og det går fint å lese pensum på nynorsk.

  Behøver alle å ha nynorsk som et helt fag for å forstå, som i mitt tilfelle, pensumtekster i høyere utdanning (eller for den saks skyld andre tekster)?

  Derfor kan jeg forstå at det ikke er alltids hensiktsmessig at alle MÅ ha dette som sidemål, men heller ha dette som valgfag og en del av norskundervisningen (som en introduksjon av skriftmålet) for de som har bokmål som førstemål.

  SvarSlett
 87. Hvorfor er nynorsk så hatet?

  Det er en kjent sak at nynorsk er en blanding av ulike dialekter, men likevel har en hovedvekt av vestlandske dialekter, fordi Ivar Åsen synes det virket mest "norsk".

  Når så halve Norges befolkning bor på det utvidede østlandsområdet, og blir tvunget til å lære nynorsk på skolen, så føles det som at et mindretall påtvinger flertallet sin(e) dialekter.

  SvarSlett
 88. Eg følar ikkje at folk her i kommentarfeltet tar omsyn til Nynorskbrukerane i Noreg. For vi er her faktisk vi og, og vi har like sterke kjensler for vårt språk, sjølv om vi er færre. Eg blei ikkje fødd med eigenskapar som gjorde meg betre enn andre i Nynorsk. Eg starta på same plass som alle andre i Noreg. Kva får de til å tru at det kun er dei med Bokmål som hovudmål som slit med Nynorsk? Eg har slitt eg og. Men eg har lært å bli stolt og glad i målforma mitt, og det irriterar meg stort at folk ser ned på det.
  Nynorsk er ei vakker målform som minner meg om norsk kultur og historie. Når vi har om norrønt språk på skulen, gledar det meg stort at eg kan kjenne att ord på grunn av Nynorskkunnskapane mine.
  No har eg hatt Nynorsk som hovudmål i over 11 år, og er for augeblinken den einaste i klassa som har akkurat det. Ikkje overraskande klarar eg meg difor godt i både Bokmål og Nynorsk, for som fleire seier, Bokmål er jo over alt, medan tilbodet på tekstar på Nynorsk er latterleg dårlege.
  Det gjekk nok ikkje heilt slik som Aasen hadde håpt på, det er eg einig i. Meg eg synast at så lenge det er nokon her i Noreg som brukar Nynorsk, _skal_ det takast omsyn til. Når eg diskuterar på nett, er det mange som ikkje gidd å ta stilling til det eg seier fordi dei” ikkje skjønar kva eg skriv”. Eg forventar å bli forstått, og eg forventar å bli behandla likt som alle andre. Det at andre ikkje kan mi målform, burde ikkje gå ut over meg.
  Det må ei endring til, men det er ikkje å få Nynorsk ut av skulen.

  SvarSlett
 89. Nynorsk koster det norske folk en FORMUE hvert år i unødvendig opptrykte formularer som alle hadde forstått på bokmål.
  Et unødig pengesluk av språkfanatikere som burde vært brukt mer fornuftig her til lands!

  SvarSlett
 90. Lenge leve nynorsk!!

  SvarSlett
 91. Som så mange andre her hater jeg ikke nynorsken, men ser ikke helt poenget at alle må lære det. Jeg fikk tross alt bedre karakter i nynorsk enn bokmål ved skriftlig eksamen på videregående. Nu vel.

  Det jeg har store problemer med er en del tilhengere av nynorsk som framstår som arrogante duster på vegne av sitt språk.

  For det første bli vi som snakker bokmål titt og ofte fortalt at vi snakker ikke ordentlig, eller det originale, norske språket. Nynorsken er det urnorske! Vel, til det vil jeg bare si at da bør de som er opptatt av slikt heller se til Island og det språket de snakker der. Videre, hvem ga en liten minoritet på rundt 15 % til å bestemme hva som er det norske?

  For det andre hevdes det at nynorsken ligger så mye nærmere de dialektene som snakkes i Norge. Som det allerede er nevnt her baserte Ivar Aasen språket sitt på dialekter fra deler av Telemark og vestlandet. Dette ser ikke ut til å ha blitt registrert av de som bruker nynorsk, som tydeligvis ikke har fått med seg at deres dialekt ikke snakkes i store deler av landet. Det blir da provoserende for østlendinger, sørlendinger og nordlendinger som ikke opplever at deres dialekt ikke samsvarer med nyorsk. Teller ikke deres dialekter?

  For det tredje framheves nynorsk som så mye vakrere enn bokmål. Dette er en subjektiv mening og det er flere mennesker som mener at bokmål er penest. Selv synes jeg fransk høres penere ut enn norsk, men det ville ikke falle meg inn å påtvinge alle elever dette språket. Det blir videre litt for arrogant å argumentere med at mitt språk er penere enn ditt.

  Jeg synes såklart at det er det er barnslig å kalle nynorsk for rauting og slikt bør ikke forekomme. Men vi som snakker bokmål blir ofte fortalt at vi ikke snakker ordentlig norsk, at våre dialekter ikke teller og at vi ikke snakker pent. For meg og mange andre oppleves nynorskbrukerne som en liten minoritet som prøver å definere hva som er det norske og riktige uten at de er klar over hva som skjer utenfor deres språklige boble. Alt dette fra en liten gruppe som er avhengig av massiv offentlig støtte for å bevare sitt språk. Det blir for dumt å prøve å påta seg en offer-rolle når en er en av de verste mobberne selv.

  Til slutt vil jeg si at ikke alle nynorsktilhengere framstår slik. Noen klarer å argumentere godt for sitt språk, uten å rakke ned på andres.

  Mvh


  Armando Maroder

  SvarSlett
 92. Heisan Hilde! Jeg kommer fra Nord-Norge, og etter at det begynte å bli mer teksting og skriving på internett så har de fleste nord for Trøndelag skrevet til hverandre på sitt morsmål- Nord-Norsk. Men ingen vil vel tvinge resten av landet til å prate Nord-Norsk,- selv om vi garantert er vel så mange som nynorsk talende Vestlendinger- om ikke flere. Så jeg er dessverre enig, jeg synes det er på sin plass å gjøre Nynorsk til valgfag- da elever som ikke har tilhørighet til Nynorsk kan bruke den tiden og frustrasjonen til å forbedre de andre fagene de jobber med heller. Vi mister ikke kulturarven vår på å gjøre Nynorsk valgfritt- da skulle vi vel strengt tatt hatt Dansk som fag.. Heia Norge!:)

  SvarSlett
 93. Takk for god og morosam lesing!!
  Kom på en historie jeg høyrte i Valdres for noen år siden.
  To jenter var på dansekurs, og fikk nok ikke stabla beina med seg som de skulle til daselærerens store fortvilelse. Til slutt gikk han bort til de og og sa: "Dere danser som kuer", hvorpå de snudde seg så på han med store tårevåte øyne og repliserte :"Mø??"

  SvarSlett
 94. Personlig har jeg ikke noe i mot og lese elelr skrive nynorsk. Det som en som har klat seg selv Anonym over her sier om at det er et språk som gjør at bonden får bedre karakter. Det er rett og slett dritt snakk. Jeg er fra bondelandet og jeg snakker da søren meg ikke ny norsk. Hyggelig det at du tydeligvis har så lite kontakt med folk utenfor byen at du trur de snakker ny norsk heile hurven. Du tror nok kanksje også at vi ikke kan skrive, regne eller veit noe annet en hva e traktor er. Litt utenfor bloggen her men jeg blir fantastisk sint på folk som tror alle utenfor storbyen er idioter. Vi skaffer mat på bordet ditt hevr dag. Så hold kjeft og smil.

  Når det kommer til ny norsk så har jeg dysleksi og sliter nok med og formulere meg (som dere sikekrt merker) på vanlig norsk bokmål. Nå i Videregående blir det plutselig sprengt på at jeg skal lære og skrive denne formen for skriftspråk. Som i stor grad er vestlands dialekter. Dette gjør at min ellers ok norsk karakter synker ytterligere. Jeg hater ikke ny norsk, men jeg hater at jeg blir tvunget til og lære et nytt språk når folk prøver og lære meg to og jeg ikke mestrer noen av dem veldig godt. Ny norsk som valgfah flott! Jeg veit om folk som hadde tatt det, jeg personlig? Jeg har nok med og lære bokmål. Har nå akuratt levert inn søknaden min til PP tjenesten om og slippe ny norsk. Hvorfor? Fordi jeg hater det? Nei. Men jeg hater tanken på og ikke komme meg videre og komme inn på neste skole som er siste ledd i min 13 år lange utdanning, fordi jeg ikke kan skrive vestlands dialekter.

  Takk for meg.

  Hilsen Hardtarbeidene dyslektisk mediastudent.

  SvarSlett
 95. Kjempebra innlegg, Hanne. Du skriver veldig bra, ispedd humor. Dette innlegget var ikke noe unntak i så måte.

  Selv om jeg skriver i all hovedsak på bokmål, så var jeg nok en av de få i min klasse som syntes nynorsk var morsomt å lære da vi begynte med nynorskundervisning i 8. klasse (for et kvart århundre siden). At jeg har en dialekt fra Sør-Gudbransdalen som har veldig mye nynorske ord i seg, gjorde også sitt til at det å skrive på nynorsk ikke ble så veldig vanskelig.

  Flott at du tør å skrive på nynorsk, og uttrykke seg slik du gjør. Det blir en egen snert i budskapet med nynorsk!

  Hilsen
  Bjørn
  Lillehammer

  SvarSlett
 96. "Tåpelege angrep på nynorsk frå eigne partifeller er også det som har fått meg til å vere veldig nær å melde meg ut av det partiet eg er medlem av i dag."

  Når nynorsk er så viktig for deg, så forstår jeg det om slikt gjør vondt. Bruker ikke nynorsk som målform selv, men ønsker deg lykke til. Det bør være hevet over enhver tvil at noen av nasjonens flotteste, litterære verk er skrevet på nettopp ditt mål.

  SvarSlett
 97. Hatet kommer vel ganske naturlig nok ifra to unektelige faktum. At nynorsk ikke er et språk, og at alle vi andre påtvinges det.

  Ikke påtving meg nynorsk, så skal ikke jeg påtvinge deg bokmål. Om du kan få jobb osv. i fremtiden med "bare" nynorsk er dog en annen sak, men er ikke noe jeg skal blande meg opp i :)

  SvarSlett
 98. kan gått ha Nynorsk som språk i Norge, Men synes ikke at folk skal tvinges til å lære det på skolen, der har vi nok Bokmål,Engelsk og Tilvalgs språk og med ny norsk blir det 4 språk vi må lære på skolen

  SvarSlett
 99. Nynorsk er et utrolig vakkert språk. Det er anderledes enn den varianten av norsk jeg foretrekker; riksmål, men det er like uttrykksfullt og rikt. Husker ennå den utrolige opplevelsen det var å lese "Fuglane" av Vesaas på videregående. Den boken kunne ikke vært skrevet på noe annet språk!

  SvarSlett
 100. Det er ikke det at alle "hater" nynorsk. Vi hater å ha 2språk vi må kunne for å få studiekompetansen våres.
  Det er bare å velge! Så lærer jeg meg gledelig nynorsk for å bruke det resten av livet mitt.
  Kan vi heller bruke tiden vi lærer på det andre "språket" våres, til å lære et internasjonalt språk som muligens kan hjelpe oss videre i jobb osv. Istedet for å bruke tid på å lære noe vi aldri kommer til å bruke hvis man ikke flykter nord.

  /André

  SvarSlett
 101. Så flott at du har funnet frem til DIN målform! Men vær så snill og godta at andre ikke har samme sansen og fasinasjonen for nynorsk som du......

  Kanskje vi kunne gå sammen om å jobbe for valgfritt sidemål? I god demokratisk ånd, liksom....

  SvarSlett
 102. Vi er politisk uenige om det meste, men dette var et godt blogginnlegg. Er bokmålsbruker selv, men prøver meg stadig oftere på nynorsk. Og jeg liker målformen bedre og bedre. :-)

  SvarSlett
 103. Nynorsk er dessverre ubrukelig, og at det skal påtvinges skoleelevene er helt latterlig.

  I et verdenssamfunn der det stadig blir hardere konkurranse og vinnerne konsekvent er de med sterkest realfagskompetanse, er det rimelig fjernt at vi - som allerede gjør det alt for dårlig i realfag i forhold til andre land - skal bruke så mye tid på å lære et sidemål man aldri vil bruke.

  Jeg ble tvunget til å lære nynorsk.
  Jeg har *aldri* brukt det.

  Gjør det til et valgfag, så kan de som vil lære det få lov til det.

  SvarSlett
 104. Det ble trukket frem, et godt stykke opp, at det heller burde ses på som en fordel at noen viser vilje og interesse for å lære og mestre noe "annerledes" med tanke på fremtidige ansettelsesforhold.. Da, gitt det argumentet at en arbeidsgiver vil sette pris på den ekstra iveren etter å lære noe nytt.

  Vel, som arbeidsgiver vil jeg helt klart støtte opp om denne påstanden. Det er viktig at en kandidat er interessert og pågående nok til å tilegne seg ny kunnskap.

  Dessverre, må jeg likevel legge til at det handler ikke om å være interessert og god i hva som helst. Slik som norskkunnskapen er blitt de siste par tiårene med dialektforurensing og stadig svakere kunnskap om grammatikk og syntaks, så ser jeg det heller som en stor bakdel at noen skal prøve å bli flink i et skriftspråk som ikke er spesielt verdsatt i det praktiske samfunnet, helhetlig sett.

  I det faktiske samfunnet utenfor skole- og kulturarenaen er det liten interesse for å støtte opp om nynorsk som språkform. Det handler ikke om å hate nynorsk, men om å se den begrensede verdien av målformen. På samme måte som at det stort sett kun er statlig eller kommunalt tilhørige enheter har kjøpt seg en liten bilpark av Think og Buddy, er det også stort sett kun disse som har en fungerende interesse av å holde liv i nynorsk - da fra et kultur- og forsåvidt regionalpolitisk standpunkt.

  Hadde to kandidater lagt sine søknader på bordet hos meg, hvor den ene kan demonstrere styrke i og interesse for nynorsk og den andre i tysk.. Vel, så tror jeg det har større markedsverdi å satse på sistnevnte.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser