Gå til hovedinnhold

Tøff hjå tannlegen

Eg trur eg er ganske tøff. Eg trur sjølv at eg berre er redd edderkoppar. Mogleg eg er redd skorpionar og andre dyr eg sjelden møter også. Når eg tenkjer etter er eg heller ikkje spesielt tøff når det kjem til høgder. Også er eg redd for sprøyter (spesielt dei som blir sett i munnen). Og blodprøver. Og no er eg også redd for tanntrekking.

I går trakk eg visdomstann nummer tre. Dei to førre trakk eg for eitt år sidan. Etter den fyrste tanntrekkinga hovna eg opp og såg ut som ein ballong i ei veke. Etter tann nummer to låste kjeven seg og eg klarte ikkje gape på to månader.

Eg har difor utsett trekking av tann nummer tre i det lengste, men på eitt eller anna tidspunkt seier tannlegen berre; no må du bli ferdig med det! Og det gjorde min veldig bestemte tannlege for tre veker sidan.

Eg har no grua meg til trekking av tann nummer tre i tre veker. I helga måtte eg meditere bort dei skumle tankane. Natt til måndag hadde eg mareritt heile natta, og vakna opp heilt utslitt.

Eg skulle til tannlegen klokka 0930. Eg held alltid avtaler, så eg møtte opp tidsnok. Sjølvsagt forsinkingar. Kaldsveitting i eitt kvarter der eg ser for meg sprøyta (gud så lang den er når eg ser den for meg) og kjenner smerta den kjem til å setje i det tynne og sarte tannkjøtet mitt. Det går så lang tid at eg begynner å fantasere om at ting kan ha skjedd slik at eg slepp. Min beste dagdrøm denne veka var då eg drømte om at det ikkje vart noko av trekkinga.

Så heldig er eg ikkje. Det blir min tur. Eg er så nervøs og sveitt at eg finn ut at eg skal "small talke". Det gjer eg aldri! Eg er ikkje god på småprat. Men tru meg; på veg inn til tannlegen småprata eg i eitt kjør. Ikkje spesielt taktisk småprat, men eg prata.

Hanne: Er det ikkje fælt å ha ein jobb der alle som kjem til deg gruer seg? (og nervøs latter)
Tannlege: Neisj - folk treng å fikse tennene sine og eg er tøff nok til å ta jobben
Hanne: Er du i best humør tidleg på arbeidsdagen? (ikkje spesielt taktisk spørsmål)
Tannlege: No forstår eg ikkje heilt kva du meiner
Hanne: Nei - eg berre lurte på om du har meir tolmod med pasientane tidleg på dagen enn på slutten av ein arbeisdag...
Tannlege (seriøst no): Sjølvsagt lar eg ikkje humør gå utover jobben min

Så er det berre: Gap opp! Inn med sprøyta. Eg kaldsveitter. Prøver å puste. Prøver det eg har lært på yogaen. Puste djupt inn og djupt ut. Men altså; det strider mot all fornuft å opne munnen når nokon skal stikke deg i tannkjøtet for så å rive ut ei tann.

Fyrste stikket. Mykje mindre vondt enn venta. Andre bedøvelsesstikket. Også mykje mindre enn venta. Før tredje stikket seier tannlegen: "Eg beklager dette, men dette kjem til å gjere litt vondt". Bedøvelse rundt tanna. Stikk inn mot tanna i tynt tannkjøtt. Vondt, men går over. Så skal bedøvelsen virke nokre minutt.

Hanne: I gamle dager - måtte dei trekke utan bedøvelse då? (prøver å trøste meg med at nokon har hatt det verre)
Tannlege: neissj, dei tok vel noko sprit eller noko, og beit tennene sammen (i overført betydning, sidan det dessverre er umogleg å bite tenna saman når du skal trekke tann)
Hanne: Har du noen gang opplevd at bedøvelse ikkje har virka?
Tannlege: Slapp heilt av - eg kjem til å gå roleg fram - fortelje om alt eg gjer. Slapp av.

Eg forstår no at eg ikkje slepp ut herfrå. Tannlegen kjem med den fyrste tanga. Inn i munnen. mens eg gapar. Røsker fram og tilbake på tanna slik at den løsnar. Det er ein ekkel lyd. Som når du river bein frå kjøt. Eg vil ikkje meir! Fram med tang nummer to. Røske litt i tanna på anna måte. Eg ynkar meg. Tannlegen spør: Gjør det vondt, Hanne? Eg: Litt. Tannlege: Eg veit det er ubehageleg, men gjør det vondt? Eg: det gjør litt vondt, ja (kanskje fordi eg kjenner veldig godt etter om eg faktisk kjenner noko). Tannlege: den er helt løs no. Sikker på at det gjer vondt? Eg: fortsett då, det går bra.

Og det går bra. Minst tre forskjellige tenger er blitt brukt til å få laus tanna mi. Eg fekk ikkje sjå tanna lausrive frå kroppen min, men eg trur den har det betre der den er no.

Tannlegen røper etterpå at tannleger er dei mest pinglete når det gjeld å trekke tenner. Eg spør om ho har tatt sine visdomstenner. Ho ler, og sier nei. Stolar ikkje på nokon andre enn seg sjølv.

Konklusjonen er at terskelen for å trekke tenner hjå pasientar er høgare enn hjå seg sjølv. Kanskje fordi det kostar nesten to tusen kroner -  i tillegg til ein arbeidsdag, herpa utsjånad nokre dager og smerte.

Etterpå tykkjer eg veldig synd i meg sjølv. Går heim etterpå - har "heimekontor". Har fått beskjed om absolutt ro dei to neste timane. Les nokre landbruksmagasin på sofaen. Kjærasten er på besøk og han kjem med is til meg som eg kan legge på kjaken.

Eg må ha trøst. Ekstra synd i meg sjølv når kjærasten er der. Har ekstra vondt. Verst når bedøvelsen i ferd med å gå ut. Tek ein smertestillande. Det hjelp. Lagar suppe av rotgrønsaker. Lager meg is av ein frossen banan. Legg meg tidleg, etter å ha sett på landbruksreality.

I dag er eg på kontoret att. Startar med å vere kvalm og tykkje synd i meg sjølv. Hoven i ansiktet, men ser ikkje ut som eit forvokst eple denne gongen. Satsar på at eg skal klare å ete vanleg mat i løpet av veka.

No er det berre ei tann att (visdomstann, altså). Den skal opererast ut og ikkje trekkast. Eg veit at livet blir betre når den er ute (mest fordi eg ikkje har noko å grue seg til). Men denne gongen trur eg at eg ventar til etter jul. I fjor opplevde eg at eg ikkje klarte å ete julemat heile jula gjennom og det gjekk ut over livsvaliteten (det er lov å meine at mat er viktig her eg jobbar).

Moralen er: Det er betre å grue seg i jula enn å ikkje gape i jula.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Too good to go

Denne veka har eg med Sigmund (snart 1 år) på jobb i Oslo. Slik må det nesten bli når eg har vakt, men ikkje barnevakt. Sigmund storkosar seg med å klatre opp trappa til kommunikasjonsavdelinga, mens eg spring etter. I dag fekk eg lese nokre aviser mens Sigmund såg på Pudding-tv. Poenget er at det er svært lite å få gjort av jobbting før etter Sigmund har lagt seg klokka 18. Difor tenkte eg at eg skulle gjere halvveis jobbrelaterte ting som er mogleg å kombinere med å underhalde ein svært aktiv liten krabat. I dag bestemte eg meg difor for å teste appen "Too good to go". For de som ikkje veit kva dette er, så er det altså ein teneste som formidlar kontakt til bakeri, restauranter og hotell, der du kan få kjøpt overskotsmat til ein billig penge. Anten frå det som er att i bakeriutsalet eller som er att etter hotellfrukosten. Fyrste tips; ver tidleg på om morgonen. "Pakkene" blir fort utseld (spesielt hjå bakeria), så du bør legge inn bestillinga di tidleg om morgon

Vurdering av årets finale i Melodi Grand Prix

Seinare enn det brukar, men finalen i årets MGP kom likevel brått på. Fire timar på buss laurdagsformiddag gjev meg likevel tid til å trille terning. Her er poenga frå Hanne-juryen i år. Aleksander Walmann - Talk to the hand Med fare for å virke som ei gammal sur dame, er dette slik nymotens musikk eg ikkje skjønner meg på. Dette er så flatt og så kjedeleg. Mambojambo er kanskje kult å synge for kidza, men ikkje for meg.  Terningkast: 2  Charla K - Stop the music Dette er fint. Faktisk kjempefint dess meir du høyrer på songen. Og det verkar så proft og så gjennomført! I MGP likar eg vanlegvis glitter og mas, men dette må då vere kveldens favoritt? Terningkast: 5  Alejandro Fuentes - Tengo Otra Eg digger jo latino og denne songen er ein sang som hadde vore på spelelista mi når eg jogger, men utan at eg ville gjeve songen så mykje oppmerksemd. Det er halvpent, men ikkje så mykje meir enn det.  Terningkast: 3 Ida Maria - Scandilove Hurra! Endeleg ein

Hanne tester trappene i Høyanger

Høyanger er visstnok kjend for sine trapper. Dette heng saman med vatnforsyning og industri (eg skal finne ut meir om dette når eg skal på industrimuseet seinare i veka). Det er to trapper i Høyanger. Ei med omlag 1250 trappetrinn og ei med 2500 trappetrinn. Optimistisk som eg er bestemte eg meg for å teste den lengste av dei. Dette bilete er take rett etter at eg har gått heimanfrå. Eg bur i eit bustadområde rett på venstresida av bileteramma. Trappa kan du sjå der langt framme på fjellet omtrent midt i biletet. Du ser det som ein grå strek som går oppover. Elva er også rett ved der eg bur, og eg såg mange fiskarar på vegen fram og attende (fisking rett utanfor stovedøra, bokstaveleg talt!). Høyanger sentrum ligg i motsatt retning, altså der elva renn ut i fjorden. No ser du at eg nærmar meg. Også eg begynner å tru at det er håp om at eg skal kome fram. Litt skeptisk på om det er lov til å gå inn på området nå, og tenkjer: "neinei, eg må snu!". Då ser